Mayeur aan de schandpaal! En met hem honderden anderen…

Over Mayeur kunnen we kort zijn. We bouwen een schandpaal op de grote markt van Brussel en geven de Brusselaars een week de tijd om hun gedacht te zeggen, al dan niet vergezeld van een tomaat of drie, terwijl het stuk krapuul daar hangt te bengelen. Ondertussen bouwen we gestaag verder aan nog tal van schandpalen want laten we wel wezen, we gaan er veel nodig hebben. De eerste die volgen zijn al die onmensen die er alles aan doen, of deden, om Mayeur aan boord te houden van de politieke Titanic. Laat het duidelijk zijn, de straf die Mayeur moet krijgen is simpel. Politiek geschrapt worden, en zijn voordelen moeten allemaal smelten als sneeuw voor de zon. En die straf moet worden doorgetrokken naar al diegenen die handelen alsof er niets gebeurd is, of toch in de veronderstelling leven dat het niet iets is dat zoveel heisa verdiend, want dat verdiend het heus wel.

Laat het duidelijk zijn, de straf die Mayeur moet krijgen is simpel. Politiek geschrapt worden, en zijn voordelen moeten allemaal smelten als sneeuw voor de zon.

Ondertussen werd ook duidelijk dat 13.400 euro bijverdienen via de cumul een fait divers blijkt te zijn in politieke middens. “Je mag geen appelen met peren vergelijken”, wordt er gezegd. Sommigen noemen het zelfs een heksenjacht. Serieus, een heksenjacht? Appelen met peren?

Eerst en vooral moet je gewoon alles van de cumul op één hoop zwieren want het is én blijft compleet fout al dat gegraai. En wat die heksenjacht betreft, compleet misplaatst die term want die dankt zijn ontstaan aan het onterecht vervolgen van vermeende heksen. Vervolgens aan het  verkondigen van onwaarheden, die als doel hebben een hetze te ontketenen om op die manier het meedogenloos vervolgen van groepen personen – of een persoon – te realiseren.

Helaas zijn er geen onwaarheden in dit verhaal, de graaicultuur is volop aanwezig. En of dat nu gaat over zitpenningen voor een intercommunale, één of andere vzw of het cumuleren van mandaten: het is én blijft allemaal fout!

Daar zijn 2 hoofdredenen voor:

 1. Wij betalen als burger het loon van politici. Als ze elders gaan zitten ‘werken’, en ze ontvangen daar geld voor, dan duikt er een spreekwoord op waar veel waarheid in zit: “Je bijt niet in de hand die je voedt.” Anders gezegd, elk betaald mandaat, waar dan ook ondermijnt het neutrale karakter dat een afgevaardigde van het volk daar zou moeten hebben, en versterkt het (mogelijke) corrumperende karakter van die functie.
 2. Welke politieker ook zetelt in welke organisatie, hij (zij) zal dat altijd doen vanuit de eigen partij politieke overtuiging. Hierdoor verdwijnt de essentie van de functie automatisch naar de achtergrond en komt het verdedigen, en institutionaliseren van, de eigen ideologie op de voorgrond.

De graaicultuur is symptomatisch voor het politieke bestel waar we mee te maken hebben. Vandaag ligt de focus in Brussel maar ondertussen graaien Siegfried Bracke en Koen Kennis lustig verder. En met hen honderden anderen. Bovendien kon de timing van jong Nva niet slechter zijn om een bocht te maken waar de tsjeven van Cdenv jaloers op zijn. Eerst tegen de cumul om gisteren te verkondigen dat cumuleren tot 5 mandaten moet kunnen. Omgerekend is dat dus tussen de €50.000 à €100.000 extra per jaar. Nogmaals, bovenop het loon dat wij hen betalen.

Omgerekend is dat dus tussen de €50.000 à €100.000 extra per jaar. Nogmaals, bovenop het loon dat wij hen betalen.

De uitkomst is dan ook simpel. Het systeem moet aan banden worden gelegd. Het moet verdwijnen, volledig, zonder de mogelijkheid om ooit terug te keren. Wie het vandaag over Mayeur heeft maar tegelijkertijd de keuze van jong Nva verzwijgt, of vice versa, die is allerminst consequent in zijn (haar) betoog en liegt voornamelijk tegen zichzelf.

Want laten we wel wezen, de eerste stap richting echte verandering is dat wij, de burgers, aan al die graaiers laten weten dat we het beu zijn. Eender van welke partij ze zijn, allemaal verdienen ze het om aan de schandpaal genageld te worden.

Of niet soms?!

Spread the love
 • 205
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  205
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.