Niet alles is een rechts-links debat

Enkele jaren geleden was ik aanwezig op een debatavond omtrent de splitsing van België. In de discussie werd al snel duidelijk dat er qua argumentatie pro nog maar weinig overschoot buiten de semantiek. Interessanter, die avond, vond ik de links-rechts opdeling. Alsof elke separatist per definitie een rechts iemand zou zijn.  Ik ken er die op de barricaden staan voor vluchtelingenrechten en tegen de neoliberale afbraakpolitiek die bezig is.

Voor mij is het antwoord dus: “Neen, niet elke separatist is per definitie rechts.”

Die avond stelde ik twee vragen, mijn tweede was of het wel mogelijk was om de discussie op te delen in een links-rechts debat. Op enkele uitzonderingen na, waaronder ik dus, wou iedereen persé tot een kamp behoren en dus werd het links-rechts debat als één van de belangrijkste uitgeroepen die avond.

Het opbod is sinds die avond niet meer gestopt zo lijkt het. Compleet fout wat mij betreft. Met opnieuw enkele dieptepunten deze week.

Zo is links tegen de aanschaf van de F35, en rechts ervoor. Tenminste dat zeggen ze ons, en wij herkauwen dat na en spugen alle dagen naar elkaar alsof het een links-rechts debat is. Wat het dus niet is. Zelfs nog niet bijna.

Hier gaat het immers over: Vijftien miljard euro op korte termijn, vijfendertig op langere termijn. En de enige vraag die telt is: “Wat zit daar voor ons, de inwoners van dit land, nu eigenlijk in?”

Ik lees immers bij mijn linkse én rechtse vrienden regelmatig dat ze het schandalig vinden dat het pensioen van ouderen niet volstaat om hun ouderenzorg te betalen. Je zou dus als mens kwaad kunnen zijn op deze beleidskeuze en vragen aan onze politici waarom een deel van al die miljarden daar niet naartoe kunnen gaan?

En je zou nog andere vragen kunnen stellen. Laat ik de boel maar eens wat aanjagen.

Hoeveel van die miljarden resulteren er in Belgische jobs? Bouwen wij die vliegtuigen bijvoorbeeld? Neen dus. Nochtans zijn er heel wat jobs te creëren met zoveel geld. Aan de voorstanders van militairen in de straat, waarom vragen jullie dat niet? Extra militairen , opdat er extra in de straten kunnen paraderen. Aan de voorstanders van een uitbouw van de genie, mensen met kennis die ook nog eens burgers kunnen helpen wanneer de nood het hoogst is. Waarom vragen jullie dat niet?

Er is heus wel wat anders te doen, om tegemoet te komen aan NAVO, of wat dan ook, mét het welzijn van je eigen burgers in het achterhoofd.

En vingerafdrukken op je identiteitskaart gaat ook niet over links of rechts. Dat gaat over je recht op privacy. Het pro-argument dat als je niets fout doet je niets te verbergen hebt is een even groot anti-argument. Immers, als je niets fout doet moet men je gerust laten.

Wil je inhoudelijk discussiëren dan raad ik deze opinie aan: “Linkse zever” versus vingerafdrukken en privacy.

De allergrootste waanzin kwam er met het voorstel van Maggie De Block. Om toch maar in het rechtse kamp te kunnen blijven zag ik mensen commentaren schrijven waarbij burn-out enkel voorkomt bij profiteurs, en waar mensen met borstkanker er volgens hen veelal de kantjes aflopen.

Wie dat denkt, gelieve te vertrekken, voor U is er geen hoop meer. Wie opnieuw wat inhoudelijk wil discussiëren raad ik deze opinie aan: “Burn-out? OK, acht weken”. Als ik langer ziek ben, ben ik dan een  profiteur, dokter De Block?

Aan al de anderen een vraag: “Waarom laten wij het toe dat men van elk thema een links-rechts debat maakt, waardoor de inhoud compleet verdwijnt?”

Spread the love
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  12
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.