Nva schiet zichzelf in de voet en ons in de rug

Nva liet woensdag het volgende weten: “We steunen Bracke, net zoals we al onze mensen steunen”. De Gentse poenschepper zal het graag gehoord hebben, het graaien kan nog even blijven verder duren. Nochtans schiet Nva zichzelf serieus in de voet met deze beslissing. En erger nog, ze schiet de kiezer in de rug want de discussie rond de politieke graaicultuur wordt op deze manier gedood en begraven.

Nochtans liet de slogan anders geloven. De verandering zat er aan te komen. Zij waren in niets te vergelijken met, en zouden nooit verworden tot een traditionele partij.

En toen kwam de ‘lul van de cumul’ op de proppen. Cumulerend zoals zovele anderen waar Nva ooit, terecht, haar furie over liet neerdalen. Liegend over die cumul, gepaard met een hautaine dedain –  dat is privé en daar hebben jullie geen zaken mee – die een zelfverklaarde volkspartij verketterd telkens ze die houding zien verschijnen bij één van de traditionele partijen. Plots is daar een verkozene die, per ongeluk maar toch ook een beetje expres, vergeten is van een ander mandaat aan te geven. En dat zelfs verzweeg nadat men vroeg of hij nog andere mandaten had. Iemand die al spartelend de boutades van in spiegels kijken, en het maken van inschattingsfouten, met een nooit gezien sneltempo aan elkaar rijgt. Een zelfverklaarde redding techniek die andere partijen in het verleden ook, en opnieuw terecht, werd verweten. Hypocrisie was toen, tijdens zulke momenten, het ordewoord van Nva.

En wat doet die partij van de verandering nu? Ze laat niet enkel begaan, ze steunt Bracke openlijk. Deze beslissing heeft verregaande gevolgen. Want wat gaat er gebeuren bij een volgende schandaal van cumuls, leugens, fraude en hypocrisie?

Als Nva daar iets van wil zeggen, dan zal de naam van Bracke in het politieke halfrond weerklinken als nooit tevoren. En in het Antwerpse die van een zekere Kenis. Nva ontneemt zich deze week elke gerechtvaardigde mogelijkheid om in de toekomst zulke mistoestanden te veroordelen. En dat is nochtans hun core business, zeggen dat zij het beter zouden doen dan anderen. Anders ook. Verandering.

Niets dus van dat alles blijkt nu.

Sterker nog, ze ontnemen ons, de burgers, de mogelijkheid om dat aan te kaarten. Want het gevolg van die steun aan Bracke zal zijn dat de traditionele partijen, waar Nva nu dus officieel deel van uitmaakt, er nu alles aan zullen doen om de deksels terug op de potjes te zetten en er vooral voor te zorgen dat die er nooit meer af kunnen gaan.

Kort gezegd: als Nva beslist om Bracke te laten zitten, dan heeft Vuyve gelijk door te stellen dat ze verworden zijn tot traditionele partij. Dan komt er geen verandering daar waar ze echt nodig is. En dan worden zij een toonbeeld van het politieke failliet, waarin partijen veel beloven maar die beloftes blijkbaar vergeten eens ze verkozen zijn.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.