Ongemakkelijke feiten over verdienen: deel 1

Ik beloofde om een blog te schrijven over loon en dergelijke. Onderbouwd dus, wat ik ook ga doen. Maar vooraleer ik dat doe moet er eerst over enkele zaken worden nagedacht. Er zijn immers woorden, en gedachten die daar bij horen, en die van verschillende mensen een andere invulling krijgen. Het is dus belangrijk te weten wat ik ermee bedoel. Of jullie het er mee eens zijn dat zal ik wel lezen in de mogelijke discussie die gaat volgen.

Iedereen werkt 14uur, of meer, per dag

Het is iets wat je veelal hoort: “Ja maar ik werk veel.” Daarmee probeert men dan anderen te overtuigen van de economische meerwaarde die geproduceerd wordt. Maar te weinig mensen beseffen dat dit niet over werken gaat. Werken is immers het aanbrengen van wenselijk geachte veranderingen in een omgeving door menselijke activiteit. Werk kan daarom zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Simpel gezegd: “Wie dus ’s morgens opstaat en de kinderen eten geeft, ze naar school brengt en ’s avonds het ochtendritueel achterstevoren afspeelt, wel die heeft gedurende die periodes ook constant gewerkt. “ Je bent dus geen uitzondering als je stelt dat je veel werkt. Zowat iedereen doet dat.

Werken kan je dus qua definitie niet afmeten aan het economische, dan heb je het immers over arbeid. Dat is een wezenlijk verschil. Belangrijk ook om te onthouden. En speciaal voor diegenen die dat nu nee knikkend zitten te ontkennen, een kleine bewijsvoering. Er wordt in het dagdagelijkse onderscheid gemaakt tussen betaald en onbetaald werk. Daarom spreekt men van vrijwilligerswerk en wordt het werken van mensen jonger dan 12 jaar kinderarbeid genoemd, en niet kinderwerk. Wie probeert te ontkennen dat kinderen naar school brengen, en andere huishoudelijke taken, niet gelijk staan aan werken, die moet volgende vraag maar eens beantwoorden: “Waarom moet je dan anderen betalen als ze bij je thuis komen kuisen, je strijk doen of op je kinderen passen?” Het antwoord is simpel: “Omdat ze aan het arbeiden zijn.”

En natuurlijk zullen er altijd zijn die meer werken dan een ander. Dat is dan ook het punt niet. Het punt is dus dat iedereen veel uren werkt per dag. Alleen worden we daar niet altijd allemaal voor betaald.

Een maandloon is geen maatstaf

Als het over lonen gaat dan vergelijken mensen het liefst hun maandloon. Wat ze netto ontvangen, met of zonder zwart geld. Maar een maandloon is een foute maatstaf, het aantal uren dat iemand moeten werken voor dat maandloon is de correcte maatstaf.

Want wie verdiend er nu eigenlijk het meeste? De persoon die 120 euro per dag verdiend als hij twaalf uren heeft gewerkt? Of de persoon die 96 euro verdiend als hij er acht heeft gewerkt? Je kan daar over discussiëren zoveel je wil maar de tweede verdiend gewoonweg meer. Alleen levert hij minder uren arbeid, waardoor zijn totaal verdiend bedrag lager zal uitvallen. En ook dat moet je onthouden want werken en loon uitbetalen draait uiteindelijk maar om één ding: herverdeling van de gecreëerde meerwaarde.

Daarom is ook het volgende belangrijk om over na te denken.

Van werken werd nooit iemand rijk

Om de Couckes en Hutsen van deze wereld een hart onder de riem te steken werd een zinsnede gecreëerd: “Ja maar ze hebben daar wel zelf voor gewerkt.” Larie en apekool natuurlijk, het is hoogstens een gedeelde waarheid. Zolang je zelf arbeid verricht, zal je zelf geld verdienen. Vanaf het moment dat er iemand voor je arbeid begint te verrichten, ben je niet langer enkel zelf verantwoordelijk voor de meerwaarde die je creëert. Anderen creëren die mee voor u. Je zou zelfs kunnen stellen dat elke groei van je onderneming zorgt voor minder persoonlijke inbreng. Je krijgt immers meer en meer raad van anderen, neemt minder beslissingen eigenhandig en steeds meer anderen zorgen voor jouw rijkdom. De Couckes en Hutsen van deze wereld begonnen misschien alleen, ze zijn niet eigenhandig rijk geworden. Dat hebben ze te danken aan de arbeid die vele mensen dagelijks voor hen verrichten.

Belangrijk is dan om terug te gaan naar de vorige paragraaf over uurloon en maandloon. In 2015 maakte Katoennatie 118 miljoen euro winst. Stel dat Huts daar 1 procent van zou opstrijken als loon dan betekent dit omgerekend een uurloon van 647 euro per uur. En dat legt de vraagstelling rond de herverdeling op tafel. Is die dan nog verdedigbaar?

Ik ken alvast niemand met zo’n uurloon. Ik ken er wel met 10 euro per uur, of lager.

Binnen enkele dagen deel 2.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.