Over “bomenknuffelaars” en “fascisten”

Sinds zondagavond heb ik contact genomen met mensen die (on)rechtstreeks betrokken waren bij de incidenten van afgelopen zondag. Onderstaande tekst heb ik met verschillende van hen besproken, en aangepast nadat ik vooral geluisterd heb. Het is dus geen tekst die de een, noch de andere het grote gelijk zal geven. Maar het is hopelijk wel een tekst die uitnodigt tot een sereen debat waarbij de inhoud primeert.

Er valt hier een les te leren, als we dat willen tenminste. Mensen reduceren tot een term, die voor de geassocieerden de lading nooit dekt, dat vinden de meesten niet plezant. Je plaatst de ander hierdoor steeds in het andere kamp, maakt vijandbeelden van elkaar en dus ook gewoonweg vijanden. Het verhaal van de hond en zijn derde been wordt op die manier realiteit. Want misschien heeft er nog niemand bij stilgestaan, maar ze zullen nogal gelachen hebben zondag bij IS: “Kijk die domme Belgen slaan elkaar de hersenen in!”

“Kijk die domme Belgen slaan elkaar de hersenen in!”

En ik besef dat met wat ik nu ga schrijven, er misschien wat mensen slecht gezind zullen worden op mij. So be it. Ik ben steevast kritisch, ook over mezelf en ik wil altijd proberen om de inhoud in het debat te brengen, eerder dan de eeuwige verwensingen tussen mensen van andere ideologische strekkingen. Ook dat ga ik nu proberen.

De boodschap die de ‘casuals’, met onder hen ook Moslims for the record, wilden geven was eenzelfde boodschap als de mensen op de stille wake: “Fuck terrorism”. Alleen was de manier waarop verre van de juiste. Je komt niet naar een stille wake met een hoop decibels, en je draagt daarbij geen bivakmutsen. Ik weet maar al te goed dat hardliners, zoals deze hooligans, niet gebaat zijn bij de zachtere aanpak. Maar ze hadden gewoon stil moeten aankomen en aansluiten. Dat had een krachtig signaal geweest, en een ander verhaal vandaag. In een stadion zijn zij immers, samen met andere supporters, ook in staat om een minuut van stilte waardig in acht te nemen. Maar, ik vind ook dat er ruimte moet zijn voor hun manier van protest, daarover hier later wat meer.

Er heerst wat onbegrip onder de “casuals” voor de fascistische verwijzing. Net zoals er onder mijn linkse vrienden onbegrip heerst over het feit dat zij dat verband proberen te ontkennen. Ik zal dat voor beiden effe proberen verduidelijken. Casuals dragen zwart. Dat is dé manier om hun clubkleuren achter zich te laten. Zwart als neutrale kleur, en afgelopen zondag als kleur om te laten zien dat ook zij rouwen. Meer moet je daar niet achter zoeken. Ik weet dat sommige linkse vrienden nu de wenkbrauwen fronzen, maar dat is nu eenmaal zo. De “zwarte frakskes” zijn gekend voor mensen die regelmatig naar het voetbal gaan. Tussen de deelnemers aan de stille wake zullen er echter een hele hoop mensen hebben gestaan die nooit naar het voetbal gaan. Voor wie de “zwarte frakskes”, op die manier, onbekend terrein zijn. Die mensen hadden wel een geschiedkundige reflex en maakten direct het verband met de geschiedenis, en het ontstaan van de fascistische zwarthemden, toen ze die groep zagen verschijnen. Een casual kan zich daar vragen bij stellen, maar ook dat is nu eenmaal zo. “Bomenknuffelaars” en “fascisten”, remember. Al is de veralgemening nog zo snel, de realiteit achterhaalt ze wel. Neem daar dan de ongepaste bivakmutsen bij, en het lawaai waarmee de stille wake werd verstoord en ieder logisch denkende mens beseft dat er op die manier een explosieve cocktail ontstond.

Over de gevolgen van zondag is al heel wat geschreven. En niet altijd even rechtlijnig if you ask me.

Ik wil daarom zelf wel een paar zaken kwijt. Als links denkend mens probeer ik niet te zondigen aan de veralgemening. Het is niet omdat daar enkele idioten de Hitlergroet brengen dat ze dat allemaal hebben gedaan. Met zulke kromme redeneringen word ik zelf al jaren geconfronteerd, en ik weet daar het antwoord op: “Ze is fout. Punt.” En ja, ik geloof maar al te goed dat er daar direct reactie is op geweest van uit de groep casuals zelf. Getuigen op de stille wake bevestigen dat zelfs. Ik weet ook dat er rechts denkende mensen tussen de casuals zitten, maar ik ken er ook die links denken. Net zoals ik geloof dat niet elke mens die aanwezig was op de stille wake al die casuals zal bombarderen tot fascisten, omdat ook dat realiteit is. Maar de naam is wel gemaakt ondertussen, dankzij een minderheid onder hen. Het zullen dan ook de casuals moeten zijn die erover moeten waken dat dit geen vervolg krijgt. Ik zou mij er makkelijk mee vanaf kunnen maken door te schrijven dat diegene die niet als fascist bestempeld willen worden best openbaar afstand nemen van wat er zondag gebeurde, maar dat doe ik bewust niet. De reden is simpel, ik heb mij ook altijd verzet tegen de vraag naar de Moslimgemeenschap dat zij zich moeten distantiëren van elke aanslag gepleegd uit hun geloof.

Meer woorden wil ik niet vuilmaken aan wat er zondag gebeurde. De media heeft ondertussen haar ding gedaan. Als delegee maak ik elke betoging mee wat de casuals zondag meemaakten. Als links maken wij dat zowat elk protest mee. De veralgemening wordt breed uitgesmeerd, et voila. De publieke opinie is gevormd, of moet dat misvormd zijn? Take your pick.

De publieke opinie is gevormd, of moet dat misvormd zijn? Take your pick.

En er is nog iets dat mij van het hart moet: “Allebei de groepen maken wat mij betreft dezelfde redenatiefoutfout. Hun manier van denken, en reageren is – althans in hun ogen – de enige juiste.” Laat me proberen verduidelijken waarom ik denk dat dit een foute redenatie is. Ik besef het de laatste dagen, en weken, als ik de realiteit bekijk. Zowel rechts als links staan een beetje vanuit hun ‘klassieke’ recepten met de mond vol tanden: rechts mag nog duizend para’s posteren en iedereen afluisteren en filmen, maar het houdt de terroristen niet tegen. Links mag nog zoveel zagen over die para’s en zeggen dat het ginder achter is dat het imperialisme moet ophouden, maar dat is geen antwoord op de reële dreiging hier, op de schrik van de mensen.

Een kant en klare oplossing is er dus niet. Bij de pakken blijven zitten is ook geen optie. Maar we moeten wel durven vooruitkijken. Want wat nu?

Als de fascistische connotatie niet verdwijnt richting de casuals, weet ik al wat het vervolg zal zijn. Hun volgende betoging heeft als reactie een tegenbetoging. Ordemachten die elders nodig zijn worden opgetrommeld, al zal dat weinig zoden aan de dijk zetten. Alles zal ontaarden in rellen, dat is een zekerheidje. Misschien vallen er nog wat gewonden en als IS, samen met de media, wat geluk heeft zelfs een dodelijk slachtoffer.

Ik pas echter voor dat scenario. Wat mij betreft hebben wij immers een gemeenschappelijke vijand, of beter nog: vijanden. Laat ons even de vorige week overlopen, na de verschrikkelijke gebeurtenis in België:

Dat de terroristen op zich onze grootste vijand zijn, daar is iedereen zich wel van bewust. Het heeft bovendien geen zin om ook hier weer de veralgemening te laten spelen. De aanslagen in Irak en Pakistan zijn het zoveelste bewijs dat terroristen geen onderscheid maken tussen Moslims en niet-Moslims. Zij handelen vanuit hun grote gelijk en plegen aanslagen. Wie de slachtoffers zijn, dat zal hen worst wezen.

Het zijn onmensen. Punt.

Maar aan die vijand kunnen wij, als burgers, weinig verhelpen. Om daar iets aan te doen verkiezen wij mensen. In België en in Europa. En dat er door vorige regeringen fouten zijn gemaakt, dat spreekt voor zich. Wie dat ontkent, die ontkent het bestaan van de zon. Dat deze regering er ook maakt, dat is ook duidelijk. Ook hier de verwijzing naar de zon voor diegene dat het niet willen toegeven.

En dan heb je nog de manier waarop deze regering omgaat met haar fouten, en dat is wat mij betreft gewoonweg not done. Vanaf dag 1 heb ik mijn bedenkingen bij de politieke recuperatie. Waarom organiseert de Vlaamse regering een aparte ceremonie? Waarom ontaardt zelfs zo’n aanslag in communautaire moddergevechten? Volgens de enen was het allemaal de schuld van de PS, volgens de PS is het allemaal de schuld van Jambon. Ik heb daar weinig, tot geen, begrip voor. En het gaat verder dan dat. Je moet anders eens gewoon de volgende oefening doen. Kopieer één van de bovenstaande koppen uit de media, plak die in Google en klik op de link die verschijnt. Je zal zien dat vele mediawebsites hun koppen hebben aangepast. Of is dat hebben moeten aanpassen?

Je zal zien dat vele mediawebsites hun koppen hebben aangepast. Of is dat hebben moeten aanpassen?

Voor mij is het duidelijk. Wij hebben een tweede gemeenschappelijke vijand in ons, compleet verziekt, politiek systeem. En dan kom ik graag terug op wat ik eerder schreef: “Dat er ook ruimte moet zijn voor een ander soort van protest.”

Want ik sta elke keer mee op de bres als er betoogd wordt in dit land. En het was jaren geleden dat er meer dan 200.000 mensen de straat optrokken. 200.000 voor de media wel te verstaan, want we waren met meer, veel meer. Dit terzijde. En wat deed deze regering? Niets? “Fuck the peoples.”, dat deed deze regering. Tot er enkele dokwerkers opstonden. En maak nu maar eens volgende oefening: “Wie van jullie wist nog dat er meer dan 200.000 betogers aanwezig waren? En wie van jullie herinnert zich wel het verhaal van de dokwerkers?”

De conclusie is simpel hoor. Geschiedkundig ook te staven. Of probeer het maar eens te weerleggen. Verandering wordt afgedwongen vanuit het volk, en dat via verschillende actievormen. Van academici en kunstenaars die hun ding doen, over de massa die hun stem willen doen gelden, tot zij die uitroepen: “Geen woorden, maar daden.” En de daad ook bij het woord voegen.

De vraag is even simpel op dit moment. Gaan we elkaars vijand zijn, en kiezen we om op voorhand te verliezen. Of kiezen we een gemeenschappelijke vijand?

Afsluitend nog dit. Mensen die deze tekst willen fileren, om er stukjes uit te halen en vervolgens te schrijven: “Zie je wel wij hebben gelijk.”, die hebben het niet begrepen. De mensen die de afbeelding hieronder naar waarde schatten, welkom aan het debat.

11148741_2231607266862320_2734934017545465867_n

Spread the love
 • 810
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  810
  Shares
 1. Leo Vets

  Wij zijn allemaal slachtoffers van de de privaat geleide economie met hun potentaten wereldwijd, die daarom oorlog maken. Dat is feitelijk en onmiskenbaar. Niet mijn eigen grote gelijk. Maak dan front tegen die gemeenschappelijke vijand. Knuffelaars, casuals, moslims, moeder Theresa’s , betogers radicalen, niet radicalen toor gemeenschappelijk beheer.

 2. Jan Moerman

  Ik kan in grote mate volgen: het verhaal is altijd complexer dan de waan van de dag ons probeert wijs te maken. Maar met dit stukje ben ik het niet eens: “Zowel rechts als links staan een beetje vanuit hun ‘klassieke’ recepten met de mond vol tanden: rechts mag nog duizend para’s posteren en iedereen afluisteren en filmen, maar het houdt de terroristen niet tegen. Links mag nog zoveel zagen over die para’s en zeggen dat het ginder achter is dat het imperialisme moet ophouden, maar dat is geen antwoord op de reële dreiging hier, op de schrik van de mensen.”
  Rechts zal namelijk terecht beweren dat meer afluisteren en filmen de pakkans vergroot (alleen moet er in de eerste plaats meer geld naar veiligheidsdiensten die discreet maar efficiënt kunnen werken, en dan kunnen die para’s naar huis).
  Links heeft evengoed een punt als ze beweren dat die para’s in grote mate een vals veiligheidsgevoel geven (er liepen er rond tijdens de aanslagen). En dat het voeren van oorlogen zonder slachtoffers in eigen rangen (drones en straaljagers) hier tot ellende leidt is me ook duidelijk, dus moet dit ophouden, dan zal de dreiging hier ook verdwijnen, toch? Dat is dus, weliswaar na verloop van tijd, wel een antwoord op de reële dreiging. Wie nu nog oorlogsretoriek gebruikt is schuldig aan nog meer ellende in de toekomst en moet wat mij betreft plaats ruimen voor mensen met beter inzicht in lange-termijn-oplossingen. Dan kunnen de camera’s ook weg, binnenkort…

 3. Rudy Raymakers

  Niemand met goede bedoelingen steekt zijn rechterarm omhoog. En niemand met goede bedoelingen begeeft zich onder een groep waarvan hij of zij weet dat er in die groep gegarandeerd sommigen de rechterarm zullen omhoog steken.

 4. Ik ben het grotendeels met je eens, maar zeer jammer van het erbarmelijk Nederlands.

 5. Franky P.

  Berichtje dat ik zopas heb gepost op de Facebook-pagina van Casuals United Belgium:

  “Ondertussen zie ik al her en der op neo-nazistische websites oproepen om zaterdag a.s. deel te nemen aan een verboden manifestatie doorheen Molenbeek, waarbij o.a. wordt geschreven dat men gewapend zal komen, dat men knuppels zal meebrengen, dat men hoopt op een veldslag, dat er mogelijk doden zullen vallen, etc… (sic!)
  Tegelijk zie ik dat jullie op deze pagina hier eveneens oproepen voor diezelfde manifestatie, die nochtans duidelijk bedoeld is om gewelddaden te doen plaats vinden…!
  Gaan jullie opnieuw meedoen, en achteraf dan weer staan bleiten dat jullie verkeerd zijn begrepen, en dat iedereen tégen jullie is, en dat de mainstream media één pot linkse leugenpers is…???”

  Benieuwd…
  Overigens: op de Facebookpagina van minstens één extreemrechts groepuscule stond voordien reeds aangekondigd dat op de hooligan-manifestatie van zondag 27 maart 2016 ‘het er wel eens zou kunnen gaan stinken’

  Quid…?

 6. Beste
  Wanneer links denkenden plotseling rechtse fachisten gaan verdedigen heb ik mijn bedenkingen. Dit hebben we in de jaren 30 ook mee gemaakt. Svenneke is dit u ware gelaat ???

 7. Wanneer links denkenden plotseling fachisten gaan verdedigen , waar hebben we dit nog gezien ? Juist in de jaren 30. Svenneke zijn waar gelaat

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.