Over de mars van afgelopen zondag

Ik stond om 6uur aan een Carrefour, klaar om actie te voeren. Samen met ons stond er een wagen van een nieuwszender, met daarin 2 werknemers. Twee uur later waren die nog steeds hun wagen niet uitgeweest. Dan verscheen er in de verte plots een vrouw op een fiets, spurte de twee hun wagen uit om net haar te interviewen. Zij spuugde haar gal, bleek een amateur actrice te zijn en verliet de scene.

En jullie? Jullie geloofden haar en ons niet.

Ik stond actie te voeren, van tien tot twaalf, voor het Centraal Station te Antwerpen. Op een vrijdag. Flyers uitdelen. Niets anders. Ik was met de wagen gekomen, een afweging omdat ik nadien nog naar Gent moest. Het was enorm rustig in de stad, dus nam ik nog de tijd om een boek te kopen in den Groene Waterman. Toen ik terugkwam was elke actievoerder al verdwenen, en ik reed Antwerpen buiten zonder één seconde te hebben stil gestaan.

Op het nieuws klonk het ’s avonds dat de actie het verkeer in de war had gestuurd. Dat er daardoor een ambulance niet was door geraakt. Er werd niets gezegd over de drie accidenten die gebeurden vlak nadat ik was vertrokken richting Gent.

En jullie? Jullie geloofden hen en ons niet.

Ik heb journalisten bierblikjes zien kopen en plaatsen om zelf het perfecte shot te nemen. Honderd mensen weten interviewen tot ze die ene vinden die eigenlijk niet goed weet waarover het gaat. Of die ene die nood heeft om de gal te spuwen.

En jullie? Jullie geloofden het telkens opnieuw.

Ik weet dat politici jullie vertellen dat de werklosheid gedaald is. Maar ik weet ook dat ze mensen zonder werk simpelweg uit de cijfers hebben geschrapt. In hun nieuwe statistiek daalde de werkloosheid. De dagelijkse realiteit voor de mensen is het een heel ander beeld. Hetzelfde rond koopkracht, energie, pensioen, gezondheidszorg,…

En jullie? Jullie geloven telkens die politici.

Welnu, ik ga een heel simple waarheid vertellen. De belangrijkste die je gaat horen, en eigenlijk al weet.

The powers that be hun grootste kracht is ons tegen elkaar opzetten. Dat doen ze door vijandbeelden te creëren. Zondag waren dat vluchtelingen, morgen zijn dat Walen en overmorgen zijn dat werklozen.

Hét moment dat jullie stoppen om ook die leugens te geloven, en gewone werkende mensen zoals jullie zelf wel beginnen geloven, dat is het moment dat we samen dingen kunnen veranderen.

En anders…

Anders verandert er juist niets.

Spread the love
 • 338
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  338
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.