Peeters, mokt da ge weg zeit!

Genk, Bonheiden en Reet. Allemaal plaatsen zonder een boerentoren. In de wijde omgeving geen pagadders en sinjoren te bekennen. De Antwerpse tongval en het chauvinische is, en zal nooit, een natuurlijke eigenschap zijn voor de inwoners van drie genoemde plaatsen. Voor een Antwerpenaar maakt het weinig uit wat de eigenschappen zijn van die inwoners. Het maakt zelfs weinig uit welke benaming hun verblijfplaats kreeg. Parking is parking. Punt.

En begrijpt ons niet verkeerd.

Iedereen van de parking is welkom. Om bij ons te wonen, in onze haven te werken en alle dagen vast te zitten in onze files. Welkom, welkom, driemaal welkom. Wij begrijpen dat ook. Antwerpen heeft nu eenmaal die onverklaarbare aantrekkingskracht. Is het doordat de schoonste kathedraal ter wereld staat te blinken, in volle glorie ten midden van den bangelijke Antwerpse skyline. Of omdat je oep oe gemakse van het station Centraal tot aan de Schelde kunt stesselelen? Het vloke misschien? De kleine rood-witte tweewielers, die iedereen de kans geven om alle uithoeken te zien van onze koekenstad.

“Koekenstad? Vanwaar komt dat eigenlijk die benaming?”

Wa zeeittem? Wette ni woaroem da se koekestad ieet?” Geen probleem. We vertellen het met veel plezier. Bij een bolleke en een Antwerps handje. “Ieveranst oep een terraske. Ongder den Brabo. Wa denkteuh?”

Wette wa kik denk? Ni zwaanzen héj. Ik denk dat het daar ook moet stoppen. Zuhal Demir, Van Besien of Peeters. Sorry maar jullie hebben hier op politiek vlak niks te zoeken. En die leste al zekerst ni.

Antwaarps leire klappeuh, Antwarpeneir probeire zein. Nen inburgeringscursus volgen als ge het zo wilt noemen. En zelfs dan nog. Meneer Peeters, u bent wat we in Antwerpen beschrijven als: “Hij stoât stijf in den eik. Der stekt ne stok in zen gat.” De jongere gasten roepen dat gij gene swag hebt. Nochtans een natuurlijke eigenschap van elke Antwerpenaar. Nee Kris, gij se ne afgbeursteulde absjaar en gij hebt hier niks te zoeken. Gij past niet in het straatbeeld.

Begrijpt me niet verkeerd. Ook ik wil af van die kleine onderkruiper. Den opper Pinokkio. Maar niet ten koste van alles. Dus Peeters, trap het agaa af gast. Veur da ge ier een politieke aketaat kregt. Afsmoren is de boedschap, ge het ier niks te zoeken. Goeit den aântoek agaa, want â moeder hé viskes gebakkeuh.

Peeters, mokt da ge weg zeit! Doet een Zuhalleke.

Spread the love
 • 61
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  61
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.