Rekenen met Colruyt

Gisteren deelde ik een post in verband met prijsstijgingen bij Colruyt. Graag verduidelijk ik waarom.

1.    Inkomen van mensen

Het miniumloon in ons land bedraagt 9,69 euro per uur.

Op loonwijzer.be lees je dat het Gewaarborgd Gemiddeld Minimum Maandinkomen (GGMMI) in Belgie op € 1.593,81 ligt. (Loonwijzer.be, augustus 2019)

België is volgens het WSI een van de weinige landen binnen de OESO waar de koopkracht van die laagste lonen daalt.

2.    Technische werkloosheid

Na de bankencrisis

Na de bankencrisis in 2009 werd er geschaafd aan technische werkloosheid. Zo werd het percentage van de werkloosheidsvergoeding toen opgetrokken met tien procent, van 65 naar 75 procent voor samenwonende werknemers met gezinslast of alleenstaanden en van 60 naar 70 procent voor samenwonende werknemers zonder gezinslast. [1]

Het loonplafond werd opgetrokken tot 2.206 euro. De maximale dagvergoeding die sinds dat jaar uitbetaald wordt aan economisch werklozen, bedroeg daarmee toen 84,86 euro per dag.

Tijdens de coronacrisis

Van 1 februari tot 30 juni 2020 is de uitkering voor tijdelijke werkloosheid uitzonderlijk gelijk aan 70%* van je (eventueel begrensd) loon en dit ongeacht je gezinstoestand.

Het maximumloon waarop dit bedrag wordt berekend is 2.754,76 euro bruto. Verdien je meer, dan zal je uitkering toch berekend worden op dit begrensd loon.

De minimumuitkering is 55,59 euro/dag vanaf 1 maart wat neerkomt op 1445,34 euro bruto per maand.

Op een uitkering tijdelijke werkloosheid wordt 26,75% voorheffing ingehouden. Dit betekent dat de maximale uitkering als je volledig tijdelijk werkloos bent 1412,5 euro netto per maand is.

* Ik ben niet volledig op de hoogte, maar er lijkt dus te zijn afgebouwd tussen 2009 en vandaag als je de percentages met elkaar vergelijkt.

3.    Inkomen van mensen (deel 2)

Op statbel vind je een overzicht met allerlei interessante data over ons inkomen. (Statbel, december 2019).

De mensen in het blauwe kader verdienen vandaag meer dan 2.754,76 euro bruto, en spelen dus hun inkomen er boven kwijt. De mensen boven het blauwe kader vallen terug op 70% van hun inkomen.

Ik herhaal dat voor iedereen op technische werkloosheid het inkomen momenteel maximaal €1412,5 netto per maand is.

4.    Huren en eigendommen

Sociaal huren

Op de website van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen vind je statistieken betreffende sociaal huren. Zo bedroeg in 2018 de gemiddelde huurprijs €306,94. En hieronder een tabel op basis van bruto jaarinkomen. Bijna 20.000 huurders hebben een jaarinkomen dat lager ligt dan €15.0000.

Enkele extra weetjes:

 • In Vlaanderen zijn 142.981 sociale woningen verhuurd in 2016 en zijn 137.177 kandidaat-huurders ingeschreven op de wachtlijsten van de sociale huisvestingsmaatschappijen.
 • In Wallonië  zijn 101.589 sociale woningen verhuurd in 2016 en 39.464 huishoudens staan op de wachtlijst.
 • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn 36.117 sociale woningen verhuurd in 2016 en 39.153 huishoudens staan op de wachtlijst.
 • Het aantal leegstaande sociale woningen is de voorbije regeerperiode (met Homans als verantwoordelijke minister) met 20 procent gestegen. En dat terwijl ook het aantal mensen op een wachtlijst voor zo’n woning aanzienlijk is gestegen.

Bronnen:

“Vlaanderen zit in een wooncrisis. 125.000 mensen staan op de wachtlijst voor een sociale woning, maar het aantal personen dat er recht op heeft, is bijna dubbel zo groot. Van alle private huurders in Vlaanderen houdt 30 procent te weinig budget over om menswaardig te leven. Veertien middenveldorganisaties vragen om ingrepen op zowel lange als korte termijn”. (De Morgen 12 december 2017)

Privé huren

Op statistiekvlaanderen.be vind je informatie over huren in de privé. De Tijd liet vorige jaar het volgende weten: “Wie vandaag op de private huurmarkt in Vlaanderen een appartement huurt, betaalt daar gemiddeld 700 euro per maand voor. Dat blijkt uit cijfers van de Confederatie van Immobiliënberoepen van België (CIB) die De Tijd kon inkijken.” (De Tijd, 20 april 2019)

Eigendommen

Opnieuw op statistiekvlaanderen.be vind je informatie over eigendommen. Daar staat bijvoorbeeld het volgende te lezen:

In 2018 was 72% van de huishoudens eigenaar van de woning waarin ze wonen. Het aandeel private huurders bedraagt 19% en het aandeel sociale huurders 7%. Een kleine aandeel (2%) woont gratis.

Het eigendomsstatuut is ten opzichte van 2013 zo goed als stabiel gebleven. Ook ten opzichte van 2005 zijn er geen grote verschillen. Het aandeel eigenaars was toen wel iets groter (74%).’

Vooral huishoudens met hoog inkomen en Belgen zijn eigenaar

Het eigenwoningbezit is het grootst bij de 20% hoogste inkomens: 9 op de 10 huishoudens bezit er hun woning. Naarmate het inkomen afneemt, neemt ook het eigenaarschap af. In de laagste inkomensgroep is de helft van de huishoudens eigenaar van hun woning.

5.    Extra info

Er zijn ongeveer 1 miljoen mensen technisch werkloos op dit moment. Voor wie huurt is er momenteel nog geen wetgeving om huur stop te zetten. Voor velen zit in die huurprijs het water en de elektriciteit verrekend. De Vlaamse overheid ondersteunt ons met een financiële tegemoetkoming voor 1 maand om de water- en energiefacturen te kunnen blijven betalen. Afsluitingen van gas, water of elektriciteit mogen voorlopig niet plaatsvinden. Echter voor al de huurders waarvan die bedragen vervat zitten in de prijs, is er bij mijn weten nog geen oplossing.

6.    Weetjes over Colruyt

 • In 2006 werd de pijsvergelijkende reclame van Colruyt veroordeeld. (HBvL, 19 september 2006)
 • In 2014 was Colruyt betrokken bij een belastingschandaal (De Morgen, 15 december 2014)
 • In 2015 werd Colruyt veroordeeld omdat het prijsafspraken had gemaakt. (Het Laatste Nieuws, 22 juni 2015).
 • In 2018 werd Colruyt ook in beroep, zelfs op Europees niveau, veroordeeld voor illegale tabaksreclame. (Het Nieuwsblad, 5 maart 2018)

‘Colruyt verwacht in het huidige boekjaar 2019-2020 iets meer nettowinst te maken dan de 372 miljoen euro van vorig jaar. Dat verklaarde topman Jef Colruyt woensdag, op de algemene vergadering van de supermarktketen.’ (HLN, 25 september 2019)

‘In het afgelopen boekjaar (2018-2019) groeide de vergelijkbare omzet van Colruyt met 2,8 procent tot bijna 9,3 miljard euro.’ (Beursduivel, 18 juni 2019)

De familie Colruyt staat bij de rijkste der Belgen op de derde plaats met een vermogen van 3,9 miljard euro. De familie is vooral bekend om zijn gelijknamige warenhuisketen. De groep wordt momenteel geleid door twee leden van de derde generatie: baron Jef Colruyt en zijn neef Frans Colruyt. Hun megabedrijf heeft dochterondernemingen in belastingparadijzen en profiteert van voordelige akkoorden met de Luxemburgse belastingadministratie. (PVDA, 23 mei 2017)

7.    Mijn gedacht

Ik deelde gisterenavond, met heel veel plezier trouwens, het bovenstaande bericht over Colruyt. Het verbaasde mij dat sommige mensen de verdediging van Colruyt op zich namen. Voor sommigen was dat een logisch gevolg van de regeringsmaatregel dat er geen promo’s meer mogen worden gegeven, ten gevolge van het hamstergedrag. Het geldt enkel voor fysieke winkels, niet online, wisten de kranten Het Nieuwsblad en La Libre te melden. (Retail, 19-03-2020).

Toegegeven ik had dat niet gecontroleerd. Ondertussen zijn er al tal van voorbeelden te vinden op sociale media die de verdediging naar de prullenbak verwijzen. Er zijn gewoonweg prijsstijgingen doorgevoerd. Ook op producten die niet onder promo vielen.

“Zin voor realisme”, ook die verdediging kwam een paar keer terug. Veelal gevolgd met het argument dat hun aankoopprijzen misschien wel hoger liggen momenteel.

Aan de lezers voor wie de spreekwoordelijke euro nog steeds niet begint te vallen, die raad ik aan om effe terug van voor af aan te beginnen lezen. Het kan mij wat, dat groepje miljardairs. In geld verliezen zij waarschijnlijk het meest. Maar niet één van hen die het moeilijk zal krijgen.

Het is voor mij een pure schande dat een familie die haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ontloopt, het nu niet even met wat minder wil stellen, wetende dat er zovele van hun klanten het wel degelijk heel moeilijk hebben.

En ik hoop voor de persoon die een beetje lacherig deed over een verhoging van zeven procent op de margarine, dat die nu beseft voor hoeveel mensen het dagelijkse leven al moeilijk was. En voor hoeveel van het dat nu nog extra moeilijk is.

Afsluitend deel ik graag deze quote van Gabriel Zucman

‘Een wereld zonder miljardairs zou een betere wereld zijn’


[1] Het nieuwsblad, Wat doet tijdelijke werkloosheid met uw portemonnee ? (14/02/2009)

Spread the love
 • 201
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  204
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.