“Samen” voor Antwerpen?

Afgelopen week werd ‘Samen’ onder het Antwerpse doopvont gehouden. Als inwoner van Zwijndrecht is en blijft mijn keuze voor Groen vanzelfsprekend. Goed bestuur en problemen aanpakken met een visie. Dat mag nog jaren blijven duren wat mij betreft. Maar van mijn 18de tot mijn 32ste ging ik stemmen voor het bestuur van de stad Antwerpen. En de stad bleef, en blijft, zitten in mijn hart en ook zij verdiend goed bestuur.

Maar wat is dat: “Goed bestuur?”

De jaren voor deze coalitie werd het Centraal station gerenoveerd. Ontstond de as Keyserlei – Meir – Oude stad tot aan de kaaien, hiermee werd een gedeelte van de stad autoluw. Toersime steeg zodoende gevoelig. Met een herdenkingssteen voor Nello en Patrache lokte Patrick Janssen tienduizenden Japanners naar Antwerpen. Met het MAS en de Red Star Line een veelvoud aan toeristen uit alle windstreken. Voor de sinjoren werd het vloke ingevoerd, en zagen de zomer en winter van Antwerpen het licht. Sindsdien was er geen zomeravond meer weg te denken in A of er was wel iets te doen.

Was het dan allemaal goed voor mij? Neen.

Deze coalitie smeet het over een andere boeg. Koning auto moest opnieuw zijn plaats krijgen in de stad. De LEZ-zone werd ingevoerd maar voor wie geld te over heeft, hoefde het niet. Die kan milieuvervuiling gewoonweg afkopen. Parken werden geschrapt, net zoals fietspaden en verbindingen van het openbaar vervoer. Zelfs het masterplan van de kaaien werd ontgroend en kreeg een andere invulling. De koopzondagen deden wel hun intrede en tot spijt van wie het benijd, ze trekken volk. Daar waar er onder vorige besturen een verplichte transparantie was bij elk bouwproject, werd dit als eerste maatregel geschrapt door het huidige bestuur. Niemand die weet welke constructies er achter de bouwprojecten zitten, al wist Apache met het dossier Landinvest wel zaken bloot te leggen die bewezen dat het alles behalve kosjere zaken zijn. De tendens was en is duidelijk, Antwerpen moet en zal een centrum krijgen voor mensen met geld. Veel geld. De rest mag er zijn geld komen opdoen.

Ook dat is voor mij dus geen goed bestuur.

En dus komt er een alternatief voor een andere verandering dan diegene die vijf jaar geleden begon. Ik lees commentaren zoals: “Die kunnen het nu volledig naar de kloten doen.” Als ik dan vraag wat ze juist naar de kloten zullen doen blijft een antwoord achterwege. “Daar is de Moslimpartij”, is ook een veel gehoorde oneliner. Als ik dan vraag of dat nu echt het enige thema is, dan blijft het opnieuw stil.

Nochtans verscheen er een peiling onder de Vlamingen die aangaf dat schrik voor een terroristische aanslag op 1 staat, en immigratie op 2. Dus het kan wel dat enkel die zaken belangrijk zijn voor de kiezers, al begrijp ik dat hoegenaamd niet. Sinds de invoering van de LEZ-zone steeg bijvoorbeeld het fijn stof zienderogen in Antwerpen. Iedereen raakt stilaan overtuigd van de foute keuze voor extra parkings omdat iedereen ziet dat de stad niet meer wagens aankan. De zomer van Antwerpen wordt elk jaar weer wat minder en de schrik die dit bestuur uitstraalt, straalt af op de Antwerpenaar. Het nachtleven bruist iets minder dan vijf jaar geleden. Sluikstorten floreert jammer genoeg, omdat de vuilophaling duurder werd. Maar de bouwpromotors wrijven zich ondertussen in de handen. Het ene megalomane woonproject na het andere rijst op en de waanzinnige bedragen die er tegenover staan bewijzen dat dit bestuur geen gewone Antwerpenaren meer wil in de stad. En daarmee klopt ook de stelling van De Wever: “Als ze hem nu niet wegkrijgen, dan krijgen ze hem nooit meer weg.” Het geld zal er dan wel voor zorgen dat Antwerpen minder Antwerps gaat worden.

En dan komen we bij immigratie natuurlijk. Want anderen met geld zijn welkom, de rest blijkbaar minder.

En daar gaan zowel dit bestuur als alle voorgaande samen in de fout. Ze zetten in op natuurlijke segregatie. Creëren goedkopere en duurdere buurten die gescheiden worden van elkaar, waardoor bepaalde lagen van de bevolking naast elkaar gaan leven in plaats van met elkaar. Die lagen van de bevolking klitten hierdoor ook automatisch samen. Je creëert op deze manier als politiek zelf problemen, bent zelf verantwoordelijk voor probleemwijken en die zijn politiek gezien dus goud waard, gezien de eerste twee punten in de peiling gebruikt kunnen worden in het debat van probleemwijken en anderen.

Nochtans bestaat er een sociologische oplossing voor het probleem. Het heet mozaïek. Je bouwt duurdere en sociale woningen door elkaar. Zorgt dat verschillende lagen van de bevolking moeten samenleven. Je zet in op sociale controle, ondersteund vanuit de lokale diensten. Op die manier worden punt 1 en 2 uit de peiling naar de prullenbak verwezen en kunnen we terug aan politiek doen in Antwerpen met een visie gericht op beleid voor de mensen en de schoonste stad ter wereld.

En dat is dan wel goed bestuur voor mij.

Dan pas dan kan je het hebben over naar de kloten doen, of niet. Het is te zeggen, dat kan je nu ook al maar blijkbaar zijn het dagelijkse leven en een toekomst van de stad ondergeschikt aan de schrik voor immigratie en de kans op een terroristische aanslag. Die betrekkelijk lager ligt dan de kans op een verkeersongelijk, dodelijk arbeidsongeval of overlijden aan een of andere ziekte. Straf dan weer dat de eigen gezondheid minder belangrijk is voor de Antwerpenaren, ook al verhoogd het fijn stof, wat dan weer een aanslag is op de gezondheid van elke Antwerpenaar. En blijkbaar is dat allemaal ondergeschikt aan een mogelijke inhoudelijke discussie over “Samen” want hey: “Dat is dé moslimpartij.”

Wat kijk ik al uit naar de maanden voor de verkiezingen, waar inhoud weer volop gaat ontbreken en oneliners en veel te grote affiches de samenleving gaan vervuilen.

NOT!

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.