De slag om Antwerpen in 2018

Eerst en vooral: Ik ben geen politicoloog à la Dave Sinardet, wat betekent dat ik dus de luxe heb om gewoon op mijn bakkes te gaan, zoals ze zeggen in Antwerpen. Maar nu verschillende partijen begonnen zijn aan de verkiezingen van 2018 leek het mij interessant om ons alvast een eerste keer, zij het dan binnen het kader van een eerder summiere poging, te wagen aan mogelijke scenario’s.

“Euh?”, hoor ik sommigen zeggen. “Verkiezingen?” Voor wie het nog niet zou weten, de volgende lokale verkiezingen liggen op ons te wachten in oktober 2018. En voor diegene wiens maag nu al begint te draaien, toch bedankt voor de moeite. Alle partijen zijn er immers al volop mee bezig. Nva zorgde ervoor dat budgetten werden opgetrokken opdat veel te grote billboards Antwerpen, voor enkele maanden, kunnen ontsieren. Smoelen van politici met nietszeggende slogans, ik kijk er al naar uit. En u? Groen gaf in september de aftrap van wat de partij de grootste politieke stadsdialoog ooit noemt. Samen met de Antwerpenaren wil Groen ideeën uitwerken voor de verkiezingen van 2018. CdenV schoof recent Kris Peeters naar voor om de strijd aan te binden met BDW. Spa deed hetzelfde met Tom Meeuws. En het voorzitterschap van Open Vld Groot-Antwerpen werd in oktober overgedragen aan een driekoppige ploeg bestaande uit Joost Germis, Caroline Leys en Kris Gysels. Dat zijn dus tronies die we op zulke billboards kunnen verwachten. Dit weekend gaf PvdA een schot voor de boeg door een mandaat te vragen, en te krijgen, om gesprekken op te starten rond de vorming van een progressieve kartellijst richting 2018.

Smoelen van politici met nietszeggende slogans, ik kijk er al naar uit. En u?

Het is natuurlijk nog vroeg allemaal, en verkiezingsuitslagen kunnen de week ervoor nog compleet veranderen door één of andere gebeurtenis. Neemt niet weg dat het toch al eens interessant is om enkele zaken te bekijken. Rekening houdend met de laatste 2 verkiezingsuitslagen in A.

Verkiezingsuitslag 2006

Verkiezingsuitslag 2006

Verkiezingsuitslag 2012

Verkiezingsuitslag 2012

Het triumviraat zonder gelaat (5%)

Turtelboom loodste OpenVLD met ocharme 5,5% het schoon verdiep binnen. Sindsdien stroomt de Turteltaks uit de Antwerpse stopcontacten en geen enkele Antwerpenaar zal dat vergeten zijn tegen 2018. Daar zullen de sinjoren en pagadders uit de stad wel zelf voor zorgen. Al moeten we er niet aan twijfelen dat ook de andere partijen dat op een dienblaadje zullen serveren aan de kiezer. En smullen zullen ze ervan in A.

Ik voorzie voor hen geen grote verschuivingen en geef hen voorlopig 5% van de stemmen. Wat volgens mij wel genoeg kan zijn om opnieuw zes jaar aan de kant van de meerderheid plaats te nemen, daar op het schoon verdiep.

De wet Peeters (10%)

In 2006 haalde CdenV net geen 12%, samen met Nva. Zes jaar later net geen 29% met Spa. Om na die laatste uitslag Spa zonder problemen een mes in de rug te steken en het kartel te verbreken om terug te keren naar Nva. “Postjespakkers. Vuil kazakkedraaiers!”, roepen we dan in A. Zowel de kiezer als de collega politiekers zullen dat ongetwijfeld niet vergeten zijn.

CdenV is bovendien een partij die traditioneel beter scoort op de parking dan in ’t stad. De neiging om van kartel naar kartel te springen zal daar geen beterschap in brengen me dunkt. Dat de persoon Peeters CdenV extra stemmen zal opleveren, dat zal wel zijn. Maar het zullen er bijlange na niet genoeg zijn om BDW het vuur aan de schenen te leggen. En het zullen er ook niet genoeg zijn om Spa bij te benen.

Ik schat hun uitslag rond de 10% en dat lijkt mij een garantie om opnieuw mee te besturen in A. Bovendien zou zo’n uitslag wel eens een mooie deur kunnen openen voor Peeters.

De Vlaamse ambrasmakers (15%)

Oud kiezers van het VB dromen van een nieuwe zwarte zondag. Ikzelf hoop dat ze maximaal dezelfde uitslag behalen als in 2012, al zal dat jammer genoeg niet het geval zijn. Laat ons eerlijk wezen, elke procent is er één teveel voor een racistische partij. Gelukkig vliegen de Grieken en De Winters elkaar regelmatig in de haren, en is de nagel in de balk compleet verroest. Jammer genoeg dwaalt het racistische spook altijd door de Antwerpse straten, en ik verwacht dat ze zullen profiteren van de aanhoudende terreurdreiging en een Europa dat geen antwoorden lijkt te willen vinden op het vluchtelingenprobleem. Ik schat dat ze opnieuw zullen stijgen tot een 15%. Wat op zich wel eens de belangrijkste uitslag ooit zou kunnen worden voor het VB.

Wat op zich wel eens de belangrijkste uitslag ooit zou kunnen worden voor het VB.

Het cordon sanitaire is wellicht de meest democratische beslissing die ooit genomen werd in België, maar dat sommige partijen nu al de kat de bel aanbinden om dat cordon over boord te gooien, dat doet het ergste vermoeden voor 2018.

Stevig in het zadel (30%)

BDW en de zijnen zullen de komende jaren op de voorgrond blijven in A. De bijna 38% uit 2012 zal moeilijk te herhalen zijn. Al verwacht ik niet dat de partij als een pudding in elkaar zal zakken. Het figuur De Wever is daarvoor immers veel te populair. Het komt de partij goed uit dat BDW op 2 paarden kan wedden. Indien hij naast de burgermeestersjerp zou grijpen in 2018, dan kan hij alsnog de federale macht proberen grijpen in 2019. Andersom had nooit gelukt.

Ik schat dat zij rond de voorspellingen van dit moment blijven hangen, rond de 30% dus. Ook voor Nva zou dit wel eens een historische verkiezingsuitslag kunnen worden. Want zeg nooit, nooit in de politiek.

De progressieve lijst (35%)

Als Groen, Spa en PvdA er niet in slagen om tot een kartellijst te komen, dan is een deel van de zetels voor de meerderheid op voorhand geweten. Dan blijft BDW burgemeester en zal die tussen OpenVLD en Groen kiezen om naast Nva en CdenV plaats te nemen aan de Antwerpse meerderheidstafel. De combinatie Nva, CdenV en Groen is een constructie waarover bovendien al veel wordt gefluisterd in de Antwerpse straten, na de taferelen die zich enkele maanden geleden afspeelden in Deurne. Een district waar ene BDW trouwens inwoner is. De vermoedens van zulks een coalitie als zekerheid zullen bovendien enkel en alleen aanzwellen, bij het uitblijven van een kartellijst.

Het antwoord op vraag rond een vorming van een kartellijst in Antwerpen is dus fucking TINA.

Als Spa terug mee het beleid wil uittekenen in Antwerpen is ze niet enkel gebaat bij die progressieve lijstvorming. Het is gewoon een absolute must. En voor PvdA is het dan weer een geschikt middel om een eerste keer mee dat beleid te mogen uittekenen. Bovendien kan Peter Mertens verder bouwen op zijn uitslag vier jaar geleden. Met het verdwijnen van Patrick Janssens verdwenen er voor Spa 50.000 stemmen. Kherbache kreeg eerst de opdracht om die stemmen voor haar, en haar partij, terug te winnen. Met 6.600 stemmen in 2012 deed ze het ook verre van slecht voor een eerste deelname. Maar zij werd ondertussen vervangen en Tom Meeuws zal dus vanuit het niets die stemmen naar Spa moeten trekken.

Het antwoord op vraag rond een vorming van een kartellijst in Antwerpen is dus fucking TINA.

Kort gezegd: voor Spa is die kartellijst een must, voor PvdA een opportuniteit. Groen zit misschien wel met de moeilijkste opdracht, ze zal immers kleur moeten bekennen.

Da kan. Eddetverstoan?

Er zijn dus wel wat mogelijkheden omtrent de vorming van een meerderheid te bedenken. Zoals gezegd, zonder kartel is er voor Spa en PvdA weinig om over na te denken, dat betekent opnieuw oppositie. Interessant wordt het pas als we uitgaan van die kartellijst en een mogelijke uitslag zoals hieronder. Rekening houdend met 5% dat momenteel echt niet zou weten op wie te stemmen, en dezelfde 16% niet stemmers uit 2012.

mogelijke verkiezingssuitslag 2018

mogelijke verkiezingssuitslag 2018

1.     Zwarte zondag

Nva-CdenV-OpenVLD geraken samen slechts aan 45%. Te weinig dus. Nva samen met VB geraakt aan 50% en met een overschot van vijf nog te verdelen procenten zouden beide partijen wel eens aan een meerderheid kunnen geraken. Hoe dan ook zou Nva het VB nodig hebben om aan een rechtse meerderheid te geraken. Het zou een doorbreken betekenen van het cordon sanitaire. Bovendien volgt er dan een historische deelname aan het beleid voor het VB, iets wat verder zou kunnen uitdijen naar de regionale verkiezingen in 2019.

14 oktober 2018 zou dus zomaar de eigenlijke doorbraak kunnen betekenen van het VB.

2.     Zwarte Bart en Peter dag

Nva samen met de kartellijst zou ook zomaar een optie kunnen zijn. BDW zou dan van zijn hart een steen moeten maken, en een samenwerking moeten opstarten met socialisten en erger nog, de PvdA van Peter Mertens. Die zou natuurlijk hetzelfde moeten doen waardoor twee ideologische tegenpolen in eenzelfde meerderheid zouden komen te zitten.

Ideologisch valt zoiets niet te rijmen. Bestuurlijk echter is dat iets anders. Ze zouden mekaar naar het centrum doen opschuiven, daar waar beiden zich verzetten tegen het behoud van de status quo. Maar met een serieuze meerderheid kan er wel zonder teveel tegenstribbelingen aan beleid gedaan worden.

Of het dus een realistische mogelijkheid is, dat twee tegenpolen een coaltitie zouden durven aangaan, dat weet ik niet. Dat het na een kartellijst een zekerheidje is als optie, dat weet ik wel.

3.     Peeters door de grote poort

Qua aantal voorkeursstemmen zal de uitslag tussen Meeuws en Peeters wellicht uitvallen in het voordeel van die eerste. Tenminste als men bij Spa bewust blijft stemmen volgens de keuze van de partij.

Laten we ervan uitgaan dat de kartellijst aan zet is, omdat ze de hoogste score behaalde. Die kartellijst zal volgens mij evenzeer CdenV en OpenVLD nodig hebben om tot een meerderheid te geraken. Kris Peeters kent de truken van de Sinksenfoor, en zou dan wel eens de lachende derde kunnen worden.

4.     We goan derveur

Als de resultaten, met een kartellijst, in de grootordes zouden liggen zoals hierboven, dan zouden we in Antwerpen wel eens kunnen afstevenen op heel lange coalitieonderhandelingen. Chauvinistisch als we zijn, met het ons kenmerkende vleugje Antwerpse humor zouden we al snel beginnen roepen dat het record van 541 dagen zonder napsjaars gaan verbreken.

Spread the love
 • 125
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  125
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.