Een sociale woning voor het leven, kan dat?

Mag ik u voorstellen aan Bart. Hij groeide op boven een kruidenierszaak, zijn ouders hadden het niet breed. Verder studeren zat er niet in. Niet financieel maar ook niet in Bart zelf. Werken daar kijk hij al naar uit vanaf dat hij jong was, de schoolbanken dat was niets voor hem. Van zodra hij van school ging zocht en vond hij werk. In een schrijnwerkerij begon hij aan 1300€ netto per maand. Ondertussen is Bart 47 jaar en is zijn loon gestegen tot net geen 1600€ per maand. Nog geen dag ziek geweest die Bart. Maar breed heeft hij het ook nooit gehad. Al een geluk dat hij al van bij de start terecht kon in een sociaal appartement, dat gaf hem wat ademruimte. Hij heeft het verre van slecht maar moet toch oppassen. Maar nu moet hij er uit want, zo zeggen verschillende politici: “Een sociale woning is geen win for life”. De 400€ per maand die hij nu moet betalen aan huishuur zal al snel stijgen tot 600 à 700 per maand afgaand op de prijzen die hij al zag in de privé. Het zal, na jaren van werken om zijn loon te zien stijgen en wat meer ruimte te hebben, opnieuw heel wat minder worden.

Mag ik u voorstellen aan Jan en Liesbeth. Al jaar en dag verliefd op elkaar. Ze wilden zo snel mogelijk gaan samenwonen en deden dat ook. Van zodra ze allebei een job hadden gevonden namen ze hun intrek in een sociaal appartement. Hun ouders hadden zelf niet al teveel dus ze zouden voor alles zelf moeten zorgen. En dat doen ze ook. Ze wilden ook doodgraag een gezin, en hebben ondertussen twee mooie kinderen op de wereld gezet. Dat betekende voor hen ook een verhuis van het appartement naar een sociale woning. Jan en Liesbeth hadden zichzelf voorgenomen om er alles aan te doen om hun beide kinderen een beter leven te geven alsook een start eens die het huis willen verlaten. Omwille van de sociale woning kunnen ze voor beiden sparen, en tegelijkertijd een leven hebben als gezin. Jammer genoeg zullen ze dat huis nu moeten verlaten en op zoek gaan naar een woning in de privé. Iets kopen zit er niet in. Het zal bovendien kiezen worden: hetzelfde blijven leven met je kinderen, of dat leven met je kinderen zwaar aanpassen om ervoor te zorgen dat zij later een betere start kunnen nemen. Win for life?

Mag ik u voorstellen aan Annick. Moeder van drie met een man die er vandoor is gegaan en weigert van alimentatie te betalen. Al 101 keer heeft zij daar stappen voor ondernomen, helaas staat dat niet bovenaan de lijst van sommige overheidsdiensten. Die strijd heeft ze dus opgegeven. De dagelijkse strijd om drie kinderen op te voeden, daar ontsnapt ze niet aan. Ze is 28, haar oudste dochter is acht en de jongste net gaan jaar. Nog een jaar of twintig à vijfentwintig en dan zijn de kinderen waarschijnlijk het huis uit. Dan is Annick rond de vijftig. Maar waar zij dan zal wonen, en wat dat gaat betekenen voor het vervolg van haar leven, daar beslissen politici over.

Mag ik u voorstellen aan onze regering. Mensen die het van thuis uit allemaal goed, tot zelfs heel goed, hebben gehad. Die absoluut geen feeling hebben met het probleem, en alle empathie ontbreken. Politici die er eigenlijk voor zouden moeten zorgen dat iedere burger die het wil in een sociale woning zou moeten terecht kunnen, in plaats van ze verplicht richting de private markt te duwen. Die Wenen als lichtend voorbeeld zouden kunnen gebruiken. Een stad waar 60% van de bevolking in een sociale woning woont. Woningen die regelmatig prijzen winnen in de architectuur.

Met 220.000 eigen gemeentewoningen is Wenen de grootste huisbaas in Europa. Daarnaast plant, organiseert en controleert de stad nog eens 200.000 geförderte (gesubsidieerde) private woningen, via subsidies aan huisvestingsmaatschappijen en projecten. Een belangrijk gevolg is dat de prijs voor de gehele woonmarkt laag wordt gehouden. Slechts 12% van haar inwoners is zelf eigenaar van een woning.

Wie zegt dat een sociale woning geen win for life mag zijn, die is mis. Want dat woordje life gaat over de kwaliteit van je leven. En als er nu één ding is waarvoor wij politici verkiezen, is het wel dat zij er over moeten waken dat wij een kwaliteitsvol leven kunnen hebben. Als we jong zijn, terwijl we moeten werken en als we mogen stoppen met werken.

Spread the love
 • 128
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  128
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.