Sorry Theo

Het is één van de moeilijkste dingen als mens, sorry zeggen. Dat betekent immers dat je fout bent geweest, of zelfs iemand hebt gekwetst. In eerste instantie moet je dat willen inzien. Vervolgens moet je jezelf daarvan overtuigen. Wat volgt is de laatste stap, de moeilijkste, dat vijfletterwoord uitspreken: “Sorry”.

Samen met de liefste heb ik daar iets op gevonden. Er hangt een bordje bij ons in de living, slash keuken, met daarop de tekst: “Soms zeggen we ook al eens sorry.” Het concept is simpel, maar werkt wel. In het begin draaide we het bordje om als we vonden dat de andere sorry moest zeggen. Nu zijn we op een punt aangekomen dat we het bordje ook al eens omdraaien als we zelf sorry willen zeggen. Mooi toch?!

En dat is wat ik vandaag ga doen. Ik ga sorry zeggen.

Sorry voor een rapport dat vlees noch vis is. Het enige dat het rapport heeft gedaan is de discussie verder aanwakkeren, daar waar het had moeten dienen om ze te sluiten. Sorry!

Sorry ook voor het feit dat de inhoud van dat rapport gebaseerd is op de Whatsapp-getuigenis van één Soedanees. Sorry ook dat men aan die andere negen niets heeft kunnen vragen. Ik zal hier niet schrijven dat dit betekent dat die andere negen mensen misschien niet meer leven. Of dat ze misschien niet kunnen reageren omdat zij wél gemarteld zijn. Neen. Ik zal dat zelfs niet denken. Maar ik wil wel sorry zeggen omdat jij niet achter die andere negen mensen hebt gevraagd. “Waarom hebben we die hun getuigenis niet? Is alles in orde met hen? Zoeken we nog verder?”

Sorry dus.

Sorry ook omdat we mensen terugsturen naar het 16de armste land ter wereld. Een land waar heel de wereld van weet dat het een dictatuur is. Dat in constante oorlog is. Waarvan we weten dat het conflict tussen het leger en de stammilities heeft geleid tot wijdverbreide etnische zuiveringen. Sorry omdat een derde van alle Zuid-Soedanezen zijn smeulende huis is ontvlucht om niet vermoord te worden. Sorry omdat velen opeengepakt zitten in VN-kampen en vrouwen worden verkracht als ze buiten het kamp brandhout sprokkelen. Sorry ook omdat zo’n 6 miljoen mensen kampen met acute honger en 1,7 miljoen van hen op de rand van de hongersnood verkeren. Volgens Amnesty International heeft het Soedanese leger in Darfoer chemische wapens ingezet tegen afgelegen dorpen. Meer dan 200.000 duizend onschuldigen lieten het leven. Sorry voor een genocide die jij dus niet wil zien. En sorry dat jij niet wil erkennen dat daar wel degelijk mensen worden gefolterd, ook al leeft deze ene getuige nog.

Sorry trouwens dat je daar niet gelukkig om kon zijn, dat die ene mens niet gefolterd was. Maar dat je wel gelukkig was omdat nu alles voor jezelf in orde is.

Sorry voor je dagelijkse indoctrinatie. Sorry voor uitspraken zoals: “We kunnen toch niet heel de wereld binnen pakken zeker.” Op een wereldbevolking van 7,5 miljard mensen betekenen 200 Soedanezen een inspanning van 0,0000026%. Sorry dat we zelfs die inspanning niet kunnen leveren. Sorry ook dat je nu niet gezegd krijgt dat het een waarschijnlijkheid is dat die andere niet gefolterd zijn, maar zeker geen zekerheid. Laat staan bewijs.

Sorry ook voor je onkunde en onwetendheid. Dat je de verschillen niet kende in Soedan. En dat je niet wist dat er ook hier meer dan 500 mensen zitten te wachten op een beslissing van u. Sorry ook voor het feit dat je gelogen hebt tegen je concullega’s. En sorry dat het nu lijkt alsof het enkel ging over die folteringen en niet over dé leugen.

Maar eerlijk is eerlijk, je bent niet de enige politieker die liegt. Met zijn allen hebben jullie rond de pot draaien tot een ware kunstvorm verheven. Niet antwoorden op de vraag is belangrijker geworden dan wel. Halve waarheden verkopen als volledige is een onderdeel van jullie takenpakket. Alternative facts and full lies worden door jullie dagelijks de ether in geventileerd. De core business van vele politiekers lijkt wel verworden tot het verzorgen van de PR over zichzelf. Allemaal Alexander. Sorry voor het belangrijke ik-zijn.

Afsluitend wil ik dan ook sorry zeggen voor het bewijs dat jullie, en jij dus ook, hebben geleverd voor het politieke circus waar wij dagelijks mee worden geconfronteerd. Als de nieuwe, niet-traditionele, partij hadden jullie voor verandering kunnen zorgen. Maar jullie hebben bewezen dat eens iemand hier proeft van de macht, alle principes overboord gaan. Jullie omarmen evenzeer de graaicultuur, zijn vooral met jezelf bezig en dus hoegenaamd niet met ons.

Sorry dus voor het misbruiken van de term verandering.

Sorry.

Spread the love
 • 120
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  120
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.