Stop de economische destructie!

De voorbije dagen publiceerde de Centrale raad van het Bedrijfsleven haar rapport. Vakbonden zeggen al maanden dat de opgelegde nulnorm, waardoor er geen vrije CAO onderhandelingen kunnen plaatsvinden, fout is. In haar rapport geeft de CRB de vakbonden nu ook gelijk. Volgens haar berekeningen is er wel degelijk ruimte en zij stelt dat er een indicatieve loonnorm is van 0.6 procent.

Vakbonden zeggen ook al maanden dat de besparingen te ver gaan, maar vooral dat zij onevenwichtig zijn en dus moeten worden bijgestuurd. Ze toonden ook aan dat de afschaffing van de index niet nodig is, en een indexsprong niet doet wat wordt beweerd. Het Internationaal Monetair Fonds gaf hen deze week gelijk en op kanaal Z liet men de afgelopen week 5 Belgische topeconomen, waaronder die van KBC en ING, aan het woord. We kampen met deflatie en moeten lonen net verhogen. Hun conclusie is dezelfde als die van de vakbonden: “De indexsprong is een slecht idee.”

De keuze van deze regering is er dus één van economische zelfmoord.

Vakbonden zeggen bovendien al jaren dat er dringend een verschuiving moet komen van de lasten op arbeid, naar de lasten op vermogen. Zo betoogden zij tegen Di Rupo I en hielden zij ook toen een nationale stakingsdag, op 30 januari 2012. En het hielp, de eerste maatregelen werden toen genomen. Maar volgende stappen dienen gezet want ook rond dit standpunt kregen ze nu gelijk. Het OESO zei begin van deze maand dat België wel degelijk best een belasting op vermogen zou invoeren. En het IMF sprak deze week dezelfde taal tijdens haar verdediging van onze index.

Vandaag kregen de vakbonden dan weer bijval van Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank. Hij laat weten dat een vermogenswinstbelasting de foute keuze is en dat we, wat hem betreft, resoluut voor de vermogensbelasting moeten gaan.

Wat is dat nu een vermogensbelasting?

Misschien wordt het wel eens tijd om dat duidelijk te maken want ik hoor de meest onwaarschijnlijke uitspraken, alsof wij daar allemaal ‘slachtoffer’ van zouden worden. Je moet voldoen aan twee zaken:

 1. 1 miljoen euro op je bankrekening hebben staan
 2. Een opbrengsteigendom hebben van minstens 500.000 euro

En dan betaal je 1%. Dat loopt progressief op tot maximum 3%. En die paar procentjes zouden jaarlijks 8 miljard euro opbrengen.

Als je weet dat we nu 3 à 4 miljard meer moeten besparen dan deze opbrengst, dan besef je misschien ook dat een groot deel van de maatregelen niet hoeven, of anders kunnen.

Afsluitend blijven vakbonden zeggen dat het optrekken van de pensioenleeftijd naar 67 oneerlijk is en dat er alternatieven op tafel moeten komen om langer werken ook praktisch mogelijk te maken. Je kan en mag tegen de bestaande landingsbanen, het systeem van tijdskrediet en brugpensioen zijn, maar dan moet je met alternatieven in de plaats komen.

De komende maand geven de vakbonden het sociaal overleg alle kansen. Nadat de rechtse denktanks CRB, IMF en OESO ons op verschillende punten gelijk gaven hoop ik dus ook dat er bijsturingen zullen gebeuren.

Maar alle rapporten en cijfers ten spijt blijft deze regering kiezen om de tweespalt te voeden, gaat zij volop voor perceptiemisvorming. Dit zijn immers geen politieke stakingen, of verwacht Michel I dat het IMF, OESO, de CRB en een resem topeconomen zulke zaken naar buiten brengen om deze regering te schaden?

De waarheid is zo simpel als ze groot is, deze regering is niet bezig met het welzijn van haar burgers, wel met enkele burgers met veel kapitaal. En dus gaat het resultaat voorspelbaar zijn, na de feestdagen zal de draad weer worden opgepakt.

Niet omwille van politieke strekkingen, wel omwille van keuzes die bewust niet gemaakt worden.

Simpel gezegd: “Zolang ze enkel voor hen blijven rijden, zullen ze op de rest blijven botsen.” En die rest, die groeit nog alle dagen.

En voor al diegene die nog niet overtuigd zouden zijn van het asociale karakter van deze regering, lees gewoon het verhaal van deze jongeman na vier jaar strijd tegen kanker. Het spreekt boekdelen.

Creative commons

Creative Commons-Licentie
Sblog van Sven Naessens is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op http://www.sblog.be.

Spread the love
 • 43
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  44
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.