Stop de politieke potverteerders!

Één of andere Gentse politicus deed aan zelfverrijking. Een sociaaldemocraat nota bene. De publieke opinie slijpt terecht haar messen: “Die moeten toch beter weten. Waar zijn hun normen en waarden?!” Wat een schandaal.

De kartelpartner eist een reactie en verwacht volledige transparantie. Naar de achterliggende problematiek wordt niet gevraagd. Eigenbelang is wat telt op dit moment. De stemmen en zetels in 2018, die verdienen de aandacht! Het voortbestaan van een kartel moet worden gegarandeerd. En boven alles vraagt het voortbestaan van een corrumperend systeem de komende dagen de volle focus op de schadebeperking van het moment.

Oppositie speelt het spel op eenzelfde manier maar met een, gedeeltelijke, andere inzet. De rechtse ideologie richt de pijlen op zogezegde onbestaande normen en waarden van sociaaldemocraten. Centrumbewoners die de komende dagen weer tot verdedigers van links worden gebombardeerd. Aan de ene kant is de inzet hier maximale schade toebrengen aan een sociaal gedachtegoed en het Gentse kartel, in de hoop er zelf beter van te worden. Maar ook de preservatie van het bestaande systeem is aan de orde. Het voortbestaan van het probleem dus.

De echt linkse ideologie neemt de opportuniteit dan weer te baat om de graaicultuur van rechts te beklemtonen. Diegenen die de brandstapels aan het bouwen zijn worden onmiddellijk met de bollen bloot terechtgesteld, en dreigen zo zelf op het schavot te belanden.  Links legt het echte pijnpunt bloot. Uren na het schandaal is de cirkel rond. Politiekers cumuleren allemaal. Ze verloochenen allemaal hun mandaat voor die private extra centen elders. In elke partij zitten ze, er is geen ontkomen aan. Dat is alvast een eerste realiteit.

Een volgende realiteit is dan weer te vinden in de modus operandi van het eigenbelang. Lanceer maar eens een idee, of volg maar eens een discussie over een maatschappelijk probleem van dichtbij. De enige oplossing die politiekers dan kennen is afschaffen, verbieden of beboeten. Drie woorden die we nu niet terugvinden binnen het debat van de zelfverrijking. Neen, het is alle hens aan dek om bij te sturen. Om met een minimum aan maatregelen het maximum aan zelfverrijking te blijven behouden.

Mag ik eens lachen met al die politieke moraalridders uit alle partijen, want jullie zijn geen haar beter. Het politieke circus zal de komende dagen weer haar gangetje gaan. Maar misschien kunnen wij dat als burgers laten passeren en de focus houden op drie zaken die broodnodig zijn:

 1. De discussie over een maximumloon van politiekers.
 2. De eis tot volledige transparantie rond hun loon.
 3. En een totaalverbod op de cumul.

Stop de potverteerders, politiek behoort toe aan de burgers!

Spread the love
 • 36
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  36
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.