#Tomgate: waarover gaat het nu eigenlijk?

Ons politieke landschap heeft nood aan enkele onbeschreven bladen. Het is dan ook uitermate jammer dat Groen, de traditionele partij die probeert te breken met dat sfeertje van intouchables binnen het politieke, nu slachtoffer wordt van haar kartelpartner in Antwerpen. Want als er één argument is dat wel degelijk tegen zowat alle partijen gebruikt kan worden dan is het wel dat van zelfverrijking, ik ken ik en wij zorgen enkel voor elkaar.

Dat vinden we immers zowat overal terug, binnen elke partij.

Voor OpenVLD zadelde Turtelboom de kiezer op met één van de meest onrechtvaardige taksen ooit. De beloning liet niet lang op zich wachten. Op een gouden schoteltje werd haar een zitje bij de Europese Rekenkamer aangeboden. Haar vergoeding hiervoor is alleszins niet min. Zo zou de liberaal op zo’n 21.472 euro per maand kunnen rekenen.

En voor Nva kent iedereen het groteske verhaal rond Marc Descheemaecker. Hoe hij De Lijn richting de verdommenis hielp en beloond werd met €290.000 per jaar voor een postje binnen de NMBS. Nadat hij eerder wegtrok uit diezelfde NMBS met in zijn zog een gouden parachute van een slordig miljoen euro.

In het verhaal dat zich, ten tijde van Marc Descheemaecker , afspeelde binnen De Lijn vinden we het publieke debat van vandaag. Dat rond Tom Meeuws. Voor ik daarover begin wil ik alvast drie zaken kwijt:

 1. Tom Meeuws zal nooit de strateeg worden die BDW wél is. Hoe jammer het ook is dat je geen verkiezingen meer wint op basis van inhoud, het is wel degelijk een belangrijk gegeven in de strijd richting oktober.
 2. Als hij indertijd al enige politieke aspiratie zou gehad hebben, dan had hij toen komaf moeten maken met de nasleep van zijn vertrek bij De Lijn.
 3. Het is bovendien jammer vast te stellen dat hij politiek ook nog niet zodanig gevormd is dat hij kansen optimaal weet te benutten.

Om maar te zeggen dat hij nog wel het één en ander te leren heeft binnen het politieke wereldje. Al liggen ook daar mogelijkheden natuurlijk. Mogelijkheden om de visie van zijn kartelpartner te benadrukken. Dat de onbeschreven bladen nodig zijn, en dat fouten getolereerd worden maar bewuste graaipolitiek niet.

En daar wringt voor mij alsnog het schoentje in dit verhaal. Waar beschuldigen we Tom Meeuws nu eigenlijk van?

Aan de ene kant heb je Marc Descheemaecker in dit verhaal. Een man waarover werknemers weinig goeds te vertellen hadden, en hebben. Hij die de besparingen om te besparen uitvond, en de afbouw van de openbare dienstverlening in gang zette. Vandaag zijn het personeelstekort, het duurdere openbaar vervoer, het tekort aan verbindingen en de vele files daar een uitkomst van.

Aan de andere kan heb je Tom Meeuws. Waarover werknemers wel goedspraken. Ze omschreven hem als iemand die eindelijk nog eens met het openbaar vervoer begaan was. Als een vurig verdediger van dat openbaar vervoer. Iemand die erin wou investeren, en het imago terug wou opkrikken. Hij wist, volgens hen, de mobiliteitsvisie heel goed te communiceren naar de buitenwereld toe, iets wat in het verleden maar moeizaam lukte.

Maar, en daar wringt het schoentje, dat betekent dat wij vandaag moeten oordelen over het geld dat daar voor gebruikt werd. Ik heb overal gelezen dat Tom Meeuws hiervoor buiten de spelregels trad. Wat ik echter nog nergens heb gelezen is dat er enige vorm van zelfverrijking mee gemoeid zou zijn. Tussen de regels door kan je lezen dat de rel draait rond een politieke visie omtrent het openbaar vervoer en De lijn. En gisteren sprak ik mensen die het verhaal achter de schermen hebben gevolgd en hetzelfde vertelden.

Dus vraag ik mij af: “Waarom laten we de discussie daar niet over gaan de komende dagen?”

Laat me duidelijk zijn, als er enige vorm van zelfverrijking in het spel is dan is de kous af wat mij betreft. Return to sender en tot nooit meer. Adieu Tom Meeuws. Maar op dit moment ben ik meer geïnteresseerd  in het waarom .

Waarom Tom Meeuws dat geld wou uitgeven, en waarom Marc Descheemaecker dat niet wilde.

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.