Vluchten naar het Westen

Recent twitterde een of andere politicus de ondertussen bekende quote: “Is het dan altijd de schuld van het Westen?” Het is een vraag die tot nadenken stemt, maar misschien best beantwoord kan worden met een andere vraag. Of enkele vragen zo u wil. Meerdere invalshoeken zijn mijn inziens mogelijk.

Laten we beginnen bij ‘hen’.

 1. Hoeveel Afrikaanse landen koloniseerde ooit een Europees land?
 2. Hoeveel Afrikaanse landen (kwamen) komen er natuurlijke grondstoffen ‘exploiteren’, om het woord stelen niet te gebruiken, in een Europees land?
 3. Hoeveel Afrikaanse landen verkopen (verkochten) wapentuig aan een Europees land?

Drie simpele vragen, met daarachter verstrekkende gevolgen voor de lokale bevolking, zoals dat dan heet.

En laten we nu eens kijken naar ‘ons’.

 1. Hoeveel Europese landen hebben de rechten van haar burgers geïnstitutionaliseerd in het Afrikaans land, of landen, dat ze koloniseerde?
 2. Hoeveel Europese landen investeerde al het geld, of een deel, dat zij verdienden aan die ‘exploitatie’ in het land van herkomst?
 3. Hoeveel Europese landen hebben geen wapens geleverd aan een Afrikaans land, of leveren er geen?

In 2001 heeft België voor 235 miljoen euro aan wapens geëxporteerd. Hiervan werd voor 29 miljoen euro geëxporteerd naar landen met burgeroorlogen, ernstige gewapende conflicten, of zware interne spanningen die kunnen leiden tot een gewapend conflict: Algerije, Colombia, Democratische Republiek Kongo, Filipijnen, India, Indonesië, Israël, Marokko, Mexico, Nigeria, Rusland en Turkije.[1]

En misschien kunnen we nog enkele andere vragen stellen om de stelling omtrent het Westen te challengen. Of gewoon nog één vraag.

 1. Wat heeft het Westen al gedaan om het containerbegrip, mag ik dat zo omschrijven, Lampedusa van haar zorgen te bevrijden.

Bestuurlijk gezien hoort Lampedusa bij de provincie Agrigento en de regio Sicilië. Geologisch behoort het eiland tot het Afrikaans continent. Cultureel en historisch wordt het bij Europa gerekend, niet in het minst omdat het staatkundig integraal onderdeel is van het Europese land Italië. In de jaren negentig werd Lampedusa bekend als plaats waar immigranten per boot arriveerden, eerst voornamelijk vanuit Albanië en later voornamelijk vanuit Noord-Afrika, in de hoop er een verblijfsvergunning in de Europese Unie te kunnen bemachtigen. Er is een uitzetcentrum voor 500 personen gebouwd.[2]

Gelezen? In de jaren negentig begonnen de problemen, zoals in meer dan twintig jaar geleden dus.

Het beterde er niet op in tussentijd. De laatste jaren is het eiland niet meer uit het nieuws weg te denken. In oktober 2013 verdronken meer dan 500 mensen.[3] Het jaar 2014 eiste 3500 mensenleven. De cijfers over 2015 worden bijgehouden op wikipedia[4] en naar schatting loopt de geschiedkundige teller tegen de 30.000.

Mooi ogen die cijfers niet en nieuw is het gegeven dus helemaal niet.

Nochtans doet het Westen weinig om verandering te brengen. Een schamele poging tussen Italië en Libië buiten beschouwing gelaten, wat heeft het eengemaakte Europa al ondernomen om deze getallen niet verder te laten oplopen?

En wat moeten we denken van de situatie dichter bij huis? Neem nu gewoon deze krantenkop van vandaag: “Smokkelaars lokken Irakezen met fabeltje over België.”[5] Onmensen maken mensen wijs dat ze in België makkelijker aan gezinshereniging kunnen doen. Politiek België klopt zich trots op de borst dat dit een fabeltje is.

“Moeten we daar dan trots op zijn?”, vraag ik mij af. Is het niet normaal dat een mens zijn medemens tracht op te vangen als die oorlog en dood heeft ontvlucht. Als die een erbarmelijke toekomst ontvlucht. Of zijn wij dan echt zo hardvochtig geworden, dat wij zeggen dat zij welkom zijn zolang zij hun vrouw en kinderen maar achterlaten? Want dat is dan wel de inzet van een anti-gezinshereniging houding natuurlijk.

En nee, ze zullen niet allemaal hetzelfde verhaal te vertellen hebben. Maar over welke kam ga je de ‘vluchtelingen’ dan scheren? Allemaal buiten, of toch maar niet? Toch maar een onderscheid proberen maken misschien. “Op basis van wat dan?” Ook die vraag stel ik mij.

Iemand die economisch opbrengt mag blijven, de rest moet vertrekken. Zoiets misschien? “Naar waar dan”, ook die vraag stel ik mij wel eens. Terug naar de miserie of op zoek gaan naar een andere plaats waar hen misschien wel een toekomst wacht? Gewoon een ander land dus.

Want wat is de reden dat Belgen, Vlamingen, niet massaal afzakken naar andere plaatsen op de wereld? Die vraag beantwoorden is de andere vraag die ik had kunnen stellen ook beantwoorden. Wat is de reden dat andere mensen wel, en soms duizenden kilometers van huis, alles achterlaten om naar een land te trekken waar ze niemand kennen, de taal niet spreken én niets op hen wacht dan een onzekere toekomst?

“Moeten we echt trots zijn op onmensen die met trots verkondigen dat ze mensen het land hebben uitgezet?” En ja, er zal zeker een verschil zijn. De mensensmokkelaar of zijn smokkelwaar. Op de keeper beschouwd bezit die eerste een economische opbrengst en die tweede niet. Ik zou echter wel weten wie kiezen.

Maar ik ben niet trots. Hoegenaamd niet. Ik zou trots zijn als wij in België eindelijk eens werk zouden maken van een echt integratiebeleid. Dat we ons zouden verzetten tegen de geschiedkundige achteruitgang die we nu meemaken. Waarbij migranten terug de mensen worden die onze jobs komen inpikken, in de ogen van de steeds maar groeiende anti-vluchtelingen massa. Een voedingsbodem voor haat en oorlog, dat is wat we aan het creëren zijn. Versterken zijn.

En ik zou trots zijn, als wij in Europa werd zouden maken van dat asiel -en migratiebeleid, dat zo nodig is om het voorgaande tegen te gaan.

Maar dat betekent niet dat je enkel moet gaan bepalen wie welkom is en wie niet. Neen. Dat betekent ook dat je moet stoppen met natuurlijke grondstoffen te exploiteren zonder een toekomst achter te laten voor de lokale bevolking. Dat je moet werken aan vrede, in plaats van oorlog te promoten via wapenhandel. Dat het economische, en het eigen geld eerst, niet langer de voorkeur kan krijgen op het grotere plaatje.

Maar het enige dat ik zie is dat het eengemaakte Europa, dixit ‘Het Westen’, mensen laat verdrinken bij de vleet, en wij trots zijn dat we mensen terugsturen naar gebieden waar het gewoon slecht vertoeven is. En of het Westen daar nu (on)rechtstreeks verantwoordelijk voor is, dat kan mij geen fuck geven.

De waarheid is dat wij veel mensen een toekomst kunnen geven. Binnen én buiten Europa. Daarom heten wij ook het rijke westen. Dat voorwoord vergeten onze politici steeds weer. Rijke.

PS: Onder de foto bovenaan prijkt volgende tekst: “Belgische vluchtelingen, 1914, zonder plaatsnaam.” Graag herinner ik iedereen aan de legendarische woord van Rudyard Kipling, uit het gedicht ‘Recessional’: Lest we forget.

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapenhandel

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Asielzoekers_en_illegale_immigratie_op_Lampedusa

[3] http://www.amnesty.org.uk/worlds-deadliest-sea-crossing-mediterranean

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_migrant_vessel_incidents_on_the_Mediterranean_Sea

[5] http://www.standaard.be/cnt/dmf20150817_01822261

Spread the love
 • 109
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  111
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.