Voetbal een feest?!

Vanavond kan er nog maar eens geschiedenis geschreven worden in het Belgisch voetbal. Het is sinds 21 december 1998 dat de voetbalwet actief is in België. In de volksmond beter gekend als ‘de combiregeling’. Het was, of is, een maatregel die het geweld moest tegengaan, in en rond de stadions. De keerzijde van de medaille was echter dat de slogan ‘voetbal een feest’ voor duizenden voetbalsupporters naar de prullenmand werd verwezen.

Want zeg nu zelf, wat is er mooier dan samen met iemand van de tegenstander naar de wedstrijd te kijken. Het over voetbal te hebben , elkaar te jennen of je eigen ploeg te bestoefen. Dat zit er sindsdien dus niet meer in, jammer genoeg. Ik mis dat enorm op de tribunes.

Nu ja, het is te zeggen.

Ik ben immers iemand die zelf veelal op verplaatsing tussen het thuispubliek plaatsneemt. Samen met vrienden van de tegenstander, op uitnodiging, omdat ze weten dat het dan over voetbal zal gaan en er geen amok zal plaatsvinden. Dat was zo tijdens onze 12+1 jaar in tweede, en dat is nu nog steeds zo in eerste klasse. Enkel AA Gent en KV Mechelen moest ik aan mij laten voorbijgaan.

Ik zit daar trouwens ook nooit alleen met mijn rood-wit hart. Elke uitwedstrijd zitten er Antwerpsupporters tussen het thuispubliek. Iets wat ook al jaren zo is. En ook daar is het al jaren geleden dat er eens iets danig misliep. Dat er amok werd gemaakt.

Voetbal een feest? Het kan blijkbaar nog steeds.

Daarom dat er vanavond ook geschiedenis kan geschreven worden. Daar waar de voorzitter van Waasland-Beveren afgelopen week nog fier glorieerde dat het voetbal terug in stijgende lijn zit op de Freethiel, viel de voorbije dagen de spreekwoordelijke frank. Het zou wel eens een thuiswedstrijd kunnen worden voor het Antwerplegioen. Al heeft de voorzitter daar wel gelijk, en bewees zijn team vorige week tegen RSCA dat het wel degelijk kan ballen. Iets waarvoor het toen schandelijk werd bestolen. Wat wel meer gebeurt als de Brusselaars het op eigen houtje te moeilijk krijgen. De eerste goedmaker vanuit de Houba De Strooperlaan liet niet lang op zich wachten. Thelin ging van een schorsing van twee dagen naar één dag voorwaardelijke schorsing, en verschijnt bijgevolg gewoon aan de aftrap vanavond. Als voetbalsupporter kan je dat onmogelijk jammer vinden. Je wil immers altijd winnen van de tegenstander op zijn sterkst.

Maar het is te hopen dat er vanavond niet nog van zulke goedmakers volgen. Dat de wedstrijd wordt gespeeld tussen twee ploegen, op de kracht van beide tegenstanders, zonder scheidsrechterlijke wantoestanden. En dan, ja dan zou de geschiedenis van vanavond wel eens kunnen aantonen dat voetbal wel degelijk nog steeds een feest kan zijn. Dat supporters door elkaar van een wedstrijd kunnen genieten, en van elkaar. De support en hun liefde voor het spel.

En wie weet is dat dan het begin van het einde van de combiregeling zoals ze nu van kracht is. Waar supporters als beesten getransporteerd moeten worden, en waar 90 minuten voetbal steevast moeten uitdraaien op uren onderweg in een land een zakdoek groot.

Maar eerst vanavond dus. Ik wens de vrienden van Waasland-Beveren succes, en zelf zal ik 90 minuten lang mijn ploeg aanmoedigen. Come on you reds! AMF!

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.