Vragen over het nieuwe supportersorgaan

Het is de eerste maal dat ik iets ga schrijven over het zogezegde initiatief richting eenheid. Waarom zogezegde? Omdat het voorstel gebaseerd is op een tekst, die door PDC werd geschreven, en waarvan al eens door verschillende supportersorganen (FASC, ASC150 en ACTasONE) gezamenlijke aanvullingen werden gedaan om tot een overeenkomst te komen. Die tekst (zie onderaan blogpost) werd in het verleden door de FASC voorgelegd en nu door het ACC. Zonder inhoudelijke aanpassingen wel te verstaan. Het is met andere woorden de tweede maal dat PDC een orgaan probeert op te richten, met een tekst waarin staat wat hij wil. Daartegenover staan dan supporters zoals ik, die willen dat een supportersorgaan wordt opgericht door supporters. Op basis van wat supporters willen. En ja, ik ben me terdege bewust van het feit dat de oplossing ergens tussen beiden zal liggen.

Nu moet juist PDC zich daar nog van bewust worden.

Ik zal ook ineens de opzet rond het nieuwe supportersorgaan uit de doeken doen. Of beter gezegd, laten weten wat ik tot nu toe heb gehoord. Er komt geen zekerheid over NUNACO. Supporters krijgen 1 vertegenwoordiger binnen de club. En de verdeling van de mandaten in het nieuwe orgaan gaat er mogelijks zo uitzien:

 • 2 mandaten ACC
 • 1 mandaat Antwerp Dynamite
 • 1 mandaat FASC
 • 1 mandaat G-fans
 • 1 mandaat voor een sponsor
 • 1 mandaat voor ACTasONE

De reden dat ik nu toch iets schrijf is simpel. Er is de laatste dagen teveel aan mijn kop gezaagd, of over mij gezaagd. En wie zaagt die vraagt. Dus voila. Voor alle duidelijkheid: “Ik wou niets schrijven. Eerst omdat ik het initiatief een kans wou geven. Nadien omdat ik na het lezen van de tekst besef dat dit geen poging is tot eenheid. Het is een georkestreerde poging van PDC om zich van ACTasONE te ontdoen.” Zo heeft er bijvoorbeeld nog niemand van ACTasONE enige inbreng mogen geven over de statuten die ACC nu samen met de club aan het schrijven is. En nogmaals, ik ben vragende partij achter die eenheid. Maar als mensen op de verkeerde knopjes duwen dan word ik geactiveerd. En bij deze activatie beloofde ik om vragen stellen. Eerst aan mezelf, en dan aan jullie.

AAN MEZELF

Sven denk jij dat een nieuw supportersorgaan rust zal brengen in de club?

Neen dat zal het niet. De enige die rust kan brengen in de club is PDC zelf. Een supportersorgaan kan daar wel bij helpen. Maar dan zal PDC toch moeten leren omgaan met het feit dat supporters er niet enkel zijn om te supporteren. Dat is passé, welkom in 2016. En supporters, waaronder ik dus, zullen moeten leren omgaan met het omgekeerde.

Sven denk jij dan dat een nieuw supportersorgaan nodig is?

Neen, of toch niet direct. Het gezondste lijkt mij dat verschillende actoren een overeenkomst afsluiten waarbij ze te kennen geven te zullen werken aan dat eengemaakte supportersorgaan. En wat mij betreft kan de tekst hiervoor een aanzet zijn. Maar het kan nooit de uitkomst zijn.

Sven is het idee rond het verankeren van de NUNACO in de statuten een goede zaak?

Neen, allez het is te zeggen. Toch niet op deze manier. PDC is en blijft een zakenman. Op het moment dat eender wie een aangetekend schrijven ontvangt waarin staat dat de NUNACO verkocht gaat worden is dat al oud nieuws. Althans voor PDC. Die zal er wel eerst voor zorgen dat de deal rond is en het dan laten weten. Trouwens, als supporter heb ik geen aangetekend schrijven nodig om actie actie te voeren. Als onze club in gevaar komt is dat voor mij genoeg motivatie. En hoe hoger PDC zijn supporters naar waarde gaat schatten, hoe lager die motivatie zal komen te liggen. Hoe dichter we bij rust in de club komen.

Maar Sven zijn er dan geen mogelijkheden?

Natuurlijk wel. Ik zal enkele mogelijke denkpistes voorleggen. Aan jullie om te zeggen wat jullie er van denken.

VRAGEN AAN JULLIE

NUNACO

Je kan in de statuten van de club vastleggen dat er nooit aan de NUNACO geraakt kan worden. Dan blijft PDC baas over NUNACO en hebben wij als supporters zekerheid.

Niemand wil slachtoffer zijn.

Je kan ook in de statuten van de club vastleggen dat bij een verkoop van de club, de NUNACO altijd naar het supportersorgaan komt. Als dan de nieuwe eigenaar bijvoorbeeld wil vastleggen in de statuten dat er nooit aan de NUNACO geraakt kan worden, is opnieuw iedereen tevreden.

Wie wil meewerken aan een samenleving is welkom.

Ik heb mij altijd laten vertellen dat PDC problemen heeft met eisen vanuit de supporters. De twee bovenstaande ideeën komen bij mij niet echt over als eisen. Het zijn voorstellen om eindelijk te komen tot dat broodnodige supportersorgaan. Bovendien is er geen vuiltje aan de NUNACO-lucht zolang geen van beide scenario’s gebeuren. En dus zullen de voorstellen zorgen voor die broodnodige rust.

Samenleven is zoveel meer dan taal, kleur, geaardheid, geloof of klederdracht.

FANPARTICIPTIE

ACTasONE heeft als streefdoel 50+1% van de clubaandelen ingeschreven in haar statuten. Dit naar Duits model. Die meerderheid is momenteel echter een utopie. Maar wil dat zeggen dat het nieuwe supportersorgaan zich totaal niet kan inkopen? Of mogen zij zich inkopen net zoals iedereen dat mag?

Kijken politieke partijen teveel naar hun ideologie eens ze moeten beginnen werken?

Besluit

Het is volgens mij helemaal niet zo moeilijk om tot een supportersorgaan te komen waarin alle partijen zich goed voelen. Getuige bovenstaande voorstellen om eruit te geraken. Luisteren naar de problemen en oplossingen vinden waarin iedereen zich kan vinden, dat is de kernopdracht.

Hoe de verdeling van de mandaten er dan zal uitzien, de mogelijke community werking en ticketverdeling, dat komt wel gaandeweg.

Maar dan zullen de actoren eerst met elkaar aan tafel moeten gaan. Daarvoor zal PDC dan ook alle actoren moeten uitnodigen. En bereid moeten zijn om meer zekerheid te geven rond NUNACO en duidelijkheid rond het mogelijke inkopen.

De tekst kunnen jullie hier donwloaden: door-fans-voor-fans

Spread the love
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  31
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.