Vragen over (on)gelijke kansen

Stel dat je in dezelfde richting als je beste vriend(in) afstudeert, met dezelfde uitslag en je gaat aan de slag bij dezelfde firma, in dezelfde functie, met dezelfde loon -en arbeidsvoorwaarden. Echter je beste (vriend)in krijgt een huis van haar ouders, terwijl jij niets meekrijgt.

Heb je dan gelijke kansen?

Je hebt 30 jaar in een chemische fabriek gewerkt, en die ging jammer genoeg failliet. Met al je ervaring, echter zonder diploma, trek je richting een eerste sollicitatie. Er is maar één andere kandidaat, een net afgestudeerde ingenieur.

Heb je dan gelijke kansen?

Vol goede moed stap je bij een bank binnen, je loonbriefjes en de andere benodigde documenten heb je bij. Op de loonbriefjes staat €1353 als maandelijks inkomen te lezen, voor een voltijdse baan. Naast je zit iemand van dezelfde leeftijd op wiens loonbriefje €2353 staat. jullie gaan beiden voor de lening van een huis.

Heb je dan gelijke kansen?

Heeft iemand met een handicap gelijke kansen? Iemand die een thuis kende met dagelijks geweld, heeft die dezelfde kansen als iemand bij wie er hoogstens eens een ruzie plaatsvond. Als je ouders nooit hebben gestudeerd en je vergelijkt dat met kinderen wiens beide ouders hebben verder gestudeerd, denk je dan dat dit dezelfde kansen geeft? Als miss België gaat solliciteren voor de job van presentatrice, samen met een vrouw met een doorsnee figuur, hebben die volgens jou echt dezelfde kans? Krijgen vrouwen überhaput echt dezelfde kansen als mannen?

Dan wil ik het nog niet hebben over ras, geloof, geaardheid, …

Wie durft beweren dat iedereen gelijke kansen krijgt, die moet zich dringend eens in de realiteit begeven.

Wie durft beweren dat iedereen kansen krijgt, die moet zich dringend eens in de realiteit begeven.

Want vraag maar eens aan diegene die zijn leven lang werkte voor €1353 hoe zijn kansen op een waardige oude dag zijn in verhouding tot diegene die toen naast hem stond en €2353 verdiende.

Ongelijkheid is er van geboorte tot aan de kist.

Het is een reden om te blijven strijden voor gelijkheid. Want velen onder ons kregen (on)gelijke kansen, zonder dat ze daar zelf ook maar iets voor moesten doen.

Spread the love
 • 64
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  64
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.