Wanneer leef je eigenlijk boven je stand?

Ik las de afgelopen 24 uur nogal wat kwade reacties nadat Kris Peeters de modale Belg, of misschien enkel de Vlaming, verweet van boven hun stand te leven. Maar niemand die zich blijkbaar de vraag stelt: “Kris, wanneer leef je boven je stand?”

De eerste manier is de meest gekende. Als je meer geld opdoet dan dat er binnenkomt. Maar ook daar zit een vraagstelling achter. Want wanneer doe je eigenlijk teveel geld op? Laat me dat effe verduidelijken.

Vlaanderen investeert weinig, tot niets, in sociale huisvesting. Dat dwingt sommige mensen om te gaan huren op de privé markt waar de prijzen de pan uit swingen. Wie het wat breder heeft koopt zich de spreekwoordelijke baksteen in de maag. Beiden zijn wel een gevolg van politieke keuzes natuurlijk. Voorzie je morgen in genoeg huisvesting vanuit de staat, dan zal de privé zijn prijzen moeten aanpassen en zullen er ook veel minder mensen gaan lenen om een huis te bouwen. Het zou voor het gros een wereld van verschil maken elke maand.

Of stel dat je één van die mensen bent die plots slachtoffer wordt van de vernietiging van de 38-uren week. Je werkgever wikt en beschikt voortaan hoe je privé leven er zal uitzien. De onregelmatige uren, en dito werkdagen, nopen je misschien tot de aanschaf van een eerste, of tweede, wagen. Opnieuw zal de meerderheid van de mensen dit geld niet zomaar opzij hebben staan en dus moeten gaan lenen. Anders gezegd, nog maar eens verplicht worden om geld uit te geven dat je eigenlijk niet hebt. Opnieuw het gevolg van politieke keuzes.

Zo stijgt ook jaarlijks het aantal werkende mensen die gaan lenen om hun gezondheidszorg te kunnen betalen. De besparingen in de sociale zekerheid, alsook het verhogen van de kostprijs voor onze gezondheidszorg zijn beiden opnieuw politieke beslissingen die mensen op de rand duwen. Of erover zelfs.

Het feit dat banken nog steeds woekerleningen mogen aanbieden aan mensen, die goedgelovig tekenen zijn ook gevolgen van het ontbreken van politieke beslissingen. Het gevolg is dat zij zich enkele jaren geleden financieel scherp hebben gezet. Met ietwat overschot maar toch riskant. Een eerste indexsprong, Turteltaks en allerhande belastingverhogingen later kan het gevolg inderdaad zijn dat deze mensen nu teveel moeten uitgeven om de eindjes aan elkaar te knopen.

De lijst is lang, ik kan zo nog uren doorgaan. Politiekers wijzen dan steeds weer naar de verantwoordelijkheid van het individu. Terwijl het toch compleet van de pot gerukt is dat wij working poor hebben?! Mensen die voltijds werken en niet rond komen.

Het is dus hoog tijd dat wij beginnen wijzen naar de politieke verantwoordelijkheid. Wat politiekers wel steeds verkondigen te nemen, maar in de praktijk raar of zelden doen.

 • Want is een Van Overtveldt die zichzelf 2000 euro opslag geeft geen voorbeeld van boven de stand leven?
 • Of een De Wever die agenten meeneemt op skiverlof?
 • Een Galant die dag op dag ontslag neemt, om zonder schaamte een ander mandaat op te nemen, en eigenlijk gewoon blijft binnen rijven alsof er niets gebeurt is?
 • Of het gratis levenslang abonnement met het openbaar vervoer dat de heren en dames politici, bovenop al hun eerder aan zichzelf toegekende extraatjes, zichzelf recentelijk toekenden.
 • Zijn onze 7 regering en evenveel parlementen, met de daaraan verbonden honderden politiekers geen schoolvoorbeeld van boven je stand leven. Is het niet hoog tijd om alles terug te herfederaliseren?
 • En leven de meeste politiekers niet boven hun stand? Hoe verklaar je anders het feit dat zij niet rondkomen met het riante loon, dat werkende mensen aan hen betalen, waardoor ze allerhande cumul in het leven moeten roepen.

Laat ons toch gewoon stoppen met luisteren naar de bende Pinokkios.

Wat er ook van zij, één ding is alvast duidelijk: “Kris Peeters en co zijn de verpersoonlijking van de teruggekeerde klassenstrijd.” Ze kijken neer op de werkende bevolking, bedienen zichzelf alle dagen rijkelijk en nemen maatregelen die een herverdeling in gang hebben gezet die de ongelijkheid met rassenschreden doet toenemen. Van arm naar rijk.

En terwijl zij de bevolking aan het verzuipen zijn, noopt hun narcistische houding tot neerkijken op het plebs. Want het zijn zij die boven hun stand leven en wij, wij als politiekers verdienen nog steeds te weinig.

Fuck you Peeters.

Spread the love
 • 2.1K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2.1K
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.