Wat hebben alle partijen gemeenschappelijk?

Laat ik eerst en vooral met mezelf beginnen. Ik heb geen partij. Bewust niet. Voor mij is partijpolitiek, zoals het er al een geruime tijd aan toegaat, het begin van alle problemen. Geen partijkaart dus. Geen bepaalde kleur. Maar dat zal mij er nooit van weerhouden om kritisch te zijn. Ik was dat onder Di Rupo 1, onder het bewind van PJ in Antwerpen en nu ook onder dat van BDW.

Laat ik vervolgens ook ineens antwoorden op de vraag die hierboven in de titel prijkt. Politieke partijen hebben:

 1. Mensen die hier op mijn facebookprofiel zaten en doorgingen omdat ze kritiek lazen over hun partij. Links, rechts en centrum.
 2. Mensen die liken en commentaar geven als ik kritiek geef, zolang het in het spreekwoordelijke kraam past.
 3. Mensen die kritiek op hun partij counteren als zijnde het is de schuld van, het was vroeger ook zo of het is elders ook zo.

We zijn er nog niet, maar eerst moet ik het een en ander verduidelijken voordat ik op het einde nog een vierde antwoord geef op de vraag.

Nogmaals over mij. Ik ben links, maar verre van perfect. Ik heb nooit gelijk. Ik geef een mening. Mijn mening. Mijn kritiek.

Zo gaf ik deze week enkele malen kritiek over het stort genaamd Antwerpen. De enige twee argumenten die er kwamen waren:

 • Het is de schuld van de anderen, zijnde zij die sluikstorten.
 • Ergens anders is het ook zo.

Dat zijn voor mij geen argumenten. Ik zal antwoorden met een kritiek die ik bijvoorbeeld ook dikwijls aan het adres van PJ heb gespuid. Er zijn te weinig openbare toiletten in Antwerpen. Als ik ’s nachts in de stad rondwandel en ik moet dringend, dan zijn er te weinig mogelijkheden. Plas ik tegen een boom, dan ben ik wettelijk strafbaar. GAS-boete heet dat dan. Maar in mijn mening, voor wat mijn kritiek betreft, ben ik dan niet schuldig aan dat wildplassen maar wel een falend beleid. Als er genoeg openbare toiletten zijn en ik doe aan wildplassen, dan pas verandert het verhaal.

Als je dus vuilniszakken en containerparken duurder maakt, dan ontneem je de burger mogelijkheden.  Pleit dat alle sluikstorters vrij? Neen! Maar als je dan zelf als beleid ook nog eens minder gaat controleren, dan faciliteer je niet enkel het sluikstorten,  je stimuleert het ook nog eens. Je beleid is dus wél degelijk de oorzaak, en al de rest is hét gevolg.

Afgelopen week gaf ik ook kritiek op Spa. Eerst op de sharia-tweet van ene Crombez, nadien over het voorstel van 10.000 extra sociale woningen voor Antwerpen. Hieronder lees je wat ik schreef.

Ik heb namelijk ook heel wat kritiek gehad op het centrum beleid van PJ. Toegegeven de man had een visie wat Antwerpen betreft. Het MAS, Red Star Line, de as centraal station tot aan de kade, het vloke… noem maar op. Ik heb nog geweten hoe Antwerpen dag na dag bleef afkalven. Hoe verloederd de Meir er bij lag en hoe het uitgangsleven aftakelde. PJ heeft van Antwerpen terug een bruisende metropool gemaakt.

Maar tegelijkertijd heeft PJ de economische segregatie ingezet. Een stad, een samenleving kan enkel en allen slagen als er gewerkt wordt aan een sociologische mix. Dat betekent dat sociale woningen en dure nieuwbouw naast elkaar moeten staan, door elkaar moeten staan. Als je dat niet doet dan zorgt uw beleid ervoor dat een samenleving vroeg of laat zal ontsporen.

PJ heeft dus de apartleving gepromoot en wij dragen daar als burgers de gevolgen van. Er is geen mix, er zijn wijken, plaatsen maar dezelfde minderheidsgroepen een meerderheid vormen. We leren dus niet samen leven, we leren om binnen een stad apart te leven.

BDW zette dat beleid de afgelopen jaren met veel plezier verder. Appartementen van meer dan €500.000 zijn geen unicum meer. Zum kotsen vind ik dat. Ik vond dat al onder PJ en ik vind dat vandaag nog steeds.

Jinnih Beels krijgt het voordeel van de twijfel, ik hoop dat zes jaar oppositie goed heeft gedaan.

Ik gaf ook kritiek op de €350 die kan worden opgelegd aan de mafketels achter het stuur tijdens één of andere touwstoet. Kijk, een onderdeel van een democratische samenleving is dat de burger de mogelijkheid moet hebben om bepaalde wetten aan te vechten. En dat op verschillende manieren. Zelfs manieren die wettelijk gezien niet kunnen. Als dat niet kan, dan spreek je over repressie.

En repressie krijgt van mij de middelvinger.

Het verbieden en bestraffen van dit gedrag valt daar voor mij echter niet onder repressie. Dit zijn onmensen die bewust, op voorhand, de wet overtreden. En ze doen dat niet om een punt te maken, ze doen dat enkel en alleen omdat ze  vinden dat ze op dat moment buiten de wet staan. Dat de veiligheid van andere mensen ondergeschikt is. De beelden in het onderstaand filmpje gaven voor mij de doorslag. Dus wat mij betreft mag men zulke onmensen nog harder straffen ook.

Wat is nu de uitkomst van afgelopen week? Linkse, centrum en rechtse mensen zijn het (on)eens geweest met mij. Ik hang het uit op zulke momenten.

En ergens in al de drukte was er iemand die aan mij vroeg wanneer ik in de politiek zou gaan. Nooit was mijn antwoord. Zoals gezegd, ik geloof niet in partijpolitiek. De partij die opstaat en de zelfbediening binnen het politieke wil aanvechten, die kan rekenen op mijn stem.

Partijen staan op dit moment voor mij gelijk aan zelfbediening. Met daarin onmensen die al lang alle gevoel met de realiteit verloren zijn. Die voor zichzelf 1001 voordelen hebben uitgevonden, en uitvinden, terwijl ze roepen dat anderen – de burgers – het voorbeeld moeten geven. Als er voor mij één profitariaat rondloopt in België dan is het wel dat van de politieke partijen.

Wil dat dan zeggen dat er geen goede politiekers zijn? Natuurlijk niet. Die zijn er wel degelijk.

Alleen wil dat niet zeggen dat ook zij wel eens fout kunnen zijn. Moeten worden bijgestuurd, terecht gewezen. En dan komt nu mijn beloofde vierde antwoord op de vraag in mijn titel:

 1. Elke partij heeft partijleden, en er zijn er die met kritiek om kunnen gaan. Maar er zijn er evenzeer die dat niet kunnen. Die dus doorgaan als ze kritiek lezen. Die missen dus de kans om te zeggen tegen hun vertegenwoordiger dat hij/zij fout is.

Voor diegenen die zich dan afvragen waarom ik zoveel kritiek geeft op Nva, ook voor jullie twee antwoorden:

 1. Ik ben links en een gewone werkmens. Neoliberalisme heeft voor mij geen goede oplossingen. Nu niet, morgen niet, nooit niet. Dat bewijst de ideologie theoretisch en de geschiedenis praktisch.
 2. Ik vind het hypocriet van Nva kiezers om anderen de les te spellen maar tegelijkertijd kritiekloos te blijven over het beleid van je eigen partij. Ik vind het belachelijk dat je toelaat, meedoet met dat spelletje om alles op anderen te steken en in niets verantwoording te willen afleggen. Temeer omdat jullie in verandering geloofden. Verandering beloofden. Nva kiezers zorgden niet voor verandering. Zij zorgen, alle dagen opnieuw, voor bevestiging van alles dat zij eigenlijk hadden willen zien veranderen.

Daarom dus. Daarom heb ik zoveel kritiek op Nva.

Nogmaals, afgelopen week vroeg er iemand aan mij: “Sven wanneer ga jij in de politiek?”

“Nooit”, was mijn antwoord.

“Ja maar zo is het wel gemakkelijk natuurlijk.”

“Inderdaad, het is wel heel makkelijk van al die die kiezers, al die mensen met een partijkaart om te wijzen naar iemand die kritiek heeft, en dan te zeggen doe er iets aan.”

De uitkomst is heel simpel hoor. Verandering, echte verandering ligt bij de basis. Ze heeft daar altijd gelegen en zal daar altijd blijven liggen. En dit hebben politieke partijen te weinig.

Zolang mensen facebookprofielen verlaten omdat er kritiek te lezen staat over hun partij.
Zolang die mensen zelf stil blijven op de momenten dat ze kritiek zouden moeten uiten op hun partij.
Zolang mensen kritiek op hun partij blijven counteren als zijnde schuld van, het was vroeger ook zo, het is elders ook zo.
Awel, zolang zal er nooit verandering komen.
Zal het politieke enkel voor zichzelf zorgen en nooit voor ons.
En zolang dat gebeurt zal ik kritiek blijven hebben.

Prettige zondag nog.

Spread the love
 • 61
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  61
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.