We mogen niet veralgemenen. Geen heksenjacht ontketenen. Echt?

Ik lees links en rechts dat we niet mogen veralgemenen. Geen heksenjacht mogen ontketenen. Maar nergens lees ik een valabel argument over waarom dat niet zou mogen? Tegelijkertijd zie ik alvast één valabel argument om dat wel te doen: “Verandering komt niet van binnenuit, ze komt van buitenaf. De meute heeft bloed geroken en enkel door te bijten zal het baasje luisteren.”

Want we hebben het toch over dat selecte groepje dat stelde dat tijdskrediet er niet is (was) om op wereldreis te gaan? Die langdurig zieken overgoten met platitudes en werkzoekenden allemaal over dezelfde kam schoren. Zij die met gemak over één nacht ijs gingen om onze pensioenleeftijd op te trekken, en onze pensioenopbouw te ontmantelen. Daar waar ze voor zichzelf meer dan één jaar bezig zijn geweest met hun eigen pensioenhervorming. Het gaat toch over dat selecte groepje van (on)mensen die al jaren weigeren van iets te doen aan al dat gecumuleer, transparantie weigeren, duidelijke afspraken weigeren te maken over eigen financiële constructies allerlei? Die met uitgestreken gezicht komen liegen en bedriegen, vingerwijzen naar elkaar om politiek zelf te kunnen scoren en anderen maatregelen opleggen waar ze zelf nooit de dupe van zullen worden. Het gaat toch over dat selecte groepje?

Nee hoor, ik zie geen argumenten. En de onderstaande zinsneden die men gebruikt zijn er voor mij ook geen. Daarom beantwoord ik ze graag zoals ik het momenteel bekijk.

Ik vind dat verrijkend

Natuurlijk is dat verrijkend, om als burgemeester ook in Brussel je ding te kunnen doen. Maar moet dat dan echt betekenen dat je een bezoldigd mandaat moet hebben in het parlement? Die vraag is pertinent. Temeer omdat je dat mandaat nooit invult?!

En dat dit kan, zulks een onwaarschijnlijke constructie, dat is een schuld over partijen heen.

Er is niet één politieke partij die voorstelt om beiden te scheiden. Trouwens als je in de hoedanigheid van burgemeester verschijnt in BXL, om te werken voor je stad, dan is het correcte loon dat je moet ontvangen datgene dat je burgers betalen om burgemeester te zijn. Want je bent daar aan het werken voor hen. Als je recht wil hebben op dat van parlementariër, dan moet je werken in het parlement.

Anders gezegd, als job moet dat verrijkend zijn, in de portemonnee absoluut niet.

In de privé verdiende ik hetzelfde

Dan had je daar maar moeten blijven! Serieus, de privé: “Wat voor een pokkeargument is me dat nu?!” Actief worden in de politiek, dat vraagt een zekere ingesteldheid. Een ideologische insteek waardoor je denkt iets te kunnen betekenen voor mensen. Je moet daar ongetwijfeld veel voor laten. Dat gaat niemand ontkennen.

Maar net zoals zovele andere Belgen die zich engageren voor iets, is het gevolg dat de voldoening uit je job, de beloning op zich moet zijn. Want de hamvraag hier is wat nu echt belangrijk is: “De jobinhoud of het loonzakje?”

Niemand die zegt dat politici niet goed mogen verdienen, maar vinden zij nu echt dat wij hen te weinig betalen? Waar blijft die politieke partij om een maximumloon in te voeren, gekoppeld aan het minimumloon dat ze hun bevolking opleggen?

Ja maar je kan de job van een arbeider toch niet vergelijken met een hoge functie?

Nee dat kan je niet, en dat hoeft ook niet. Of je nu arbeider bent, of CEO, het gaat niet om vanwaar je komt, maar om waar je naartoe wil. Als je engagement in de politiek ligt dan betekent dit dat je bepaalde zaken moet achterlaten. Dat is een onderdeel van de ideologische keuze die je maakt. Een arbeider zal zijn plek op de werkvloer voor minstens 4 jaar achter zich laten, die CEO moet dezelfde keuze maken. Het inkomen is dan een gevolg van de ideologische keuze die je maakt. Als je als CEO uit de privé, richting de politiek wil stappen betekent dat inleveren. Punt. En dan betekent dat zeker en vast niet dat je allerlei constructies moet gaan opzetten om aan het loon van de privé te voldoen.

Mag ik het mandaat van parlementariër combineren met een job in de privé?

Ja natuurlijk. Niemand die daar grote problemen mee heeft. Het gaat hem vooral over de manier waarop men die combinatie wil doen. Gewone werkende mensen die er twee jobs op nahouden kennen de realiteit. Voor en na de uren van je eerste job kan je wat bijkloten voor uw tweede job.

Politici willen echter dat ze beide jobs mogen combineren binnen dezelfde uren, en de agenda van beide jobs op elkaar mogen afstemmen. En dat kan natuurlijk niet. Een verkozene van, en voor, het volk moet beschikbaar zijn tijdens de daguren. Dat is basis. Nadien moeten ze ook beschikbaar zijn op vergaderingen enzo buiten die daguren, simpelweg omdat ook dat aan de politieke job verbonden is. Omwille van die job inhoud, en de bijhorende ongemakken, krijgt men dan ook een riant loon vanuit de burger. Binnen de tijd die hen dan nog rest mogen zij ook wat bijkloten voor hun tweede job.

Ja maar ze zijn niet allemaal zo!

Klopt! Natuurlijk zijn ze niet allemaal zo. En natuurlijk zijn er velen die hard werken, uit ideologische overtuigingen, zonder opgezogen te worden in de graaicultuur. Het jammere is echter dat al die mensen oorverdovend stil blijven. Dat ze meestappen in de, vanuit de top gestuurde, flow van: “We lossen dit intern op. We gaan dat veranderen van binnenuit.” Dat is Wetstraattaal om te zeggen: “De burgers moeten dat allemaal niet weten. En we moeten al zeker hun mening niet vragen.”

In alle eerlijkheid, ik heb geen behoefte aan replieken dat het allemaal niet zo zwart-wit is. Of dat we ze niet allemaal over dezelfde kam mogen scheren. Zoals ik schreef in het begin: “Verandering komt niet van binnenuit, ze komt van buitenaf. De meute heeft bloed geroken en enkel door te bijten zal het baasje luisteren.”

Spread the love
 • 78
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  78
  Gedeeld
 1. Koen

  Dat van “De Privé” (te schrijven met hoofdletters want uit te spreken met bewondering) is iets waar ik mij ook al langer aan erger. Zoals Bracke “ik ben dan de enige voorzitter die niets bijverdiende in de privé…”….alsof dat het alfa en omega van de wereld is. Ook dat is een ideologisch debat; het eenheidsdenken alsof enkel “De Privé” innovatief is, produceert, creëert en de mogelijkheid tot carrière biedt.

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.