Willen we meer of minder politiekers?

Gisteren liet het IMF aan Michel1 weten dat ze een realistische begroting verwacht. Op zich is dat niet zo’n moeilijke opdracht. Gewoon een post-it opsturen met daarop de tekst: “ik heb geen idee hoe dat moet. Hoogachtend Johan”, lijkt mij voldoende. Veel realistischer kan het immers niet worden.

Het IMF vindt ook dat de Belgische regering dringend werk moet maken van een ‘geloofwaardige’ begroting, met ‘realistische aannames’ en ‘kwalitatieve maatregelen’. Topprioriteit, hoe kan het ook anders in het neoliberale Europa, is het verder inperken van de overheidsuitgaven. Dat kan volgens het IMF vooral door het overheidsapparaat efficiënter te maken. Enkele aangereikte mogelijkheden zijn het snoeien in het aantal ambtenaren, minder overheidssubsidies uit te betalen en de sociale uitkeringen beter te controleren.

Sociale fraude aanpakken zou voor iedereen, altijd en overal, een topprioriteit moeten zijn. De miljarden aan subsidies die bedrijven krijgen moeten dringend verankerd worden in een sociale return. Die miljarden moeten jobs opbrengen. Geen onderbetaalde, tijdelijke, hyper flexibele jobs. Nee goede jobs, met een toekomstperspectief.

En nu dat we het toch over jobs hebben… De tewerkstelling in België is in de 541 dagen zonder federale regering in de periode 2010-2011 in verhouding sterker toegenomen dan onder de regering van Michel1. Het is met andere woorden niet dankzij deze regering dat er extra jobs bijkwamen. Het is eerder ondanks deze regering.

Het is met andere woorden niet dankzij deze regering dat er extra jobs bijkwamen. Het is eerder ondanks deze regering.

En misschien ook wel ondanks alle vorige regeringen.

Wat me dan weer terugbrengt bij het IMF. Hebben wij eigenlijk wel politiekers nodig? Dat is toch een debat waard die vraagstelling? Echt waar. Wat is die hun opbrengst eigenlijk? Men kan berekenen wat de opbrengst is van het koningshuis en kwieten als Laurent. Dus moet dat toch ook kunnen van de kwieten die wij ministers en parlementsleden noemen. Al die mandatarissen waarvan niemand weet of ze opbrengen of enkel geld kosten. Een burgemeester en schepenen, dat lijkt mij de logica zelve dat die er zijn. Maar ministers en parlementsleden, neen dat afschaffen moet maar eens bekeken worden.

Er gaat immers geen dag voorbij of ze rollen over straat met elkaar. Gelijk kleuters op de speelplaats. Ze verkopen leugens als waarheden, lappen wetgeving aan hun laars als het hen uitkomt en excelleren in afwezigheden. Nochtans lijken beide jobs niet zoveel voor te stellen gezien het aantal mandaten dat sommigen onder hen cumuleren. Bovendien vinden ze 101 gunstmaatregelen uit voor zichzelf terwijl het geleverde werk met haken en ogen aan elkaar hangt. Een begroting waar je jezelf voor anderhalf miljard misrekent. 8,4 miljard euro kwijtspelen en niet kunnen antwoorden op de vraag waar dat geld naartoe is. Serieus, zouden de inspanningen van ministers en parlementsleden wel efficiënt zijn? Of is dat eerder weggesmeten geld?!

Nee nee, het debat verdiend gevoerd te worden. De vraag van vandaag luidt: “Willen we meer politiekers, of willen we er minder?”

Spread the love
 • 55
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  55
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.