Wat je zeker (niet) moet lezen?!

Zaterdag gebeurde het voorval op de tram, maar pas maandag schreef ik de blog. Mijn vrouw vond het al een beetje raar. Toen ik hem schreef zei ze dat ook tegen mij: “Amai, nu pas. Ik had hem al eerder verwacht.” Ik antwoordde haar dat het soms beter is om na te denken over ‘wat’ je ‘hoe’ wil schrijven.

Een klein tikje kindermishandeling

Zo schreef ik in mijn blogpost het volgende: “Ik geef diegene dichtst bij mij een tik tegen zijn hoofd met de vraag of hij dat thuis ook doet.” Voor de goede verstaander, dat was een tik zoals je iemand een tik geeft op de schouder als je iets wil zeggen. Op sociale media, en in de reacties bij kranten, heet dat dan plots klappen uitdelen. Of erger nog: kindermishandeling! Alsof ik daar enkele kaaksbeenderen heb gebroken en een tand of drie heb uitgeklopt. Alsof één, of alle drie, die jongeren voortaan getraumatiseerd door het leven gaan.

Aan de andere kant lijkt die zinsnede ook een aanzet te zijn tot het gebruik van excessief geweld, een vrijgeleide ook precies, om de meest ranzige uitspraken te doen. “Ik sla ze verrot. We moesten ze allemaal goed wat slaag geven.” Van die dingen. Euh waarom?

Want alles wat ik deed, dat was een zachte tik uitdelen. En wat ik niet in de blog schreef is dat ik mij daar nadien ook voor geëxcuseerd heb. Ik dacht nadien ook van Sven, dat was misschien niet nodig. En waarom ik dat niet schreef, van die excuses? Sorry, my bad. Maar ik schrijf nu eenmaal om de discussie op gang te trekken en ben dan ook vooral geïnteresseerd in hoe die verloopt.

Ben ik blank of ben ik zwart

En daarom verzweeg ik ook de huidskleur van het drietal. Op mijn eigen tijdlijn op facebook verliep de discussie redelijk netjes. Inhoudelijk dus. Op die van ‘GVA’ en ‘Het Nieuwsblad’ was dat al heel wat minder. Plots waren het allochtonen, die enkele scheldtirades later bijna vooraanstaande IS strijders werden, om de discussie te eindigen in een wereld waarin we allemaal zijn onderworpen aan de Sharia.

“Veel gekker moet het niet worden.”, denk ik dan.

Maar wat niemand gelezen lijkt te hebben is het volgende: “Ik zie een bijna volle tram. En ik bedenk ineens dat er ondertussen tal van andere mensen zijn afgestapt, die evenzeer als ik in hun omgeving zaten. Maar blijkbaar heeft er niemand anders iets tegen hen gezegd.”

Oh jawel hoor ik er nu enkele zeggen. Ik heb dat wel gelezen! Ja natuurlijk. Maar zoals ik al liet optekenen, ik heb hierover nagedacht. Want heeft er iemand gelezen dat een volle tram betekent dat het kleurenpalet uit onze samenleving op dat moment aanwezig is. En dat het dus aannemelijk is dat er waarschijnlijk verschillende geloofsovertuigingen aanwezig waren? Heeft er iemand de deductie gemaakt dat blanken niets hebben gezegd tegen blanken. Of tegen anders gekleurden. En omgekeerd ook. Dat anders-gekleurden niets hebben gezegd. Niet tegen blanken of andere anders-gekleurden. En heeft er iemand de gedachte gehad dat dit niet enkel het geval was tegen het drietal, maar dat ze ook niets tegen elkaar hebben gezegd.

Iemand?

Nee, ik heb dat nergens gelezen.  Maar wat ik wel weet is dat als je van een tik kindermishandeling maakt, en van 3 jongeren die zich misdragen op de bus een wereld waarin we onderworpen zijn aan de Sharia, we met een gigantisch probleem opgezadeld zitten.

En de oplossing daarvoor die bestaat hoor. Die zie je ’s morgens, als je na het opstaan je tanden staat te poetsen. Die oplossing, dat ben jij!

Spread the love
 • 98
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  98
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.