Zitten er nog normen en waarden aan een waarheid?

Mag ik volgend jaar, tijdens de Ijzerbedevaart, richting de Ijzertoren wandelen en een banier naar beneden sleuren, gewoon omdat ik het niet eens ben met de boodschap waarvoor die staat? En als ik dat doe, gaat rechts mij dan verdedigen?

Neen toch?! En maar terecht ook. Als er nog iets overschiet van normen en waarden dan zou elke politieker zulks wangedrag altijd moeten veroordelen.

Er bestaat bovendien niet zoiets als omgekeerd racisme. Racisme is immers niet relatief. Het is een wettelijk omkaderd begrip, waardoor het strafbaar is. Het is dan ook geen alleenrecht van links, voor diegenen die dat als argument wensen te gebruiken.

Dat klopt toch?! En maar terecht ook. Als er nog iets overschiet van normen en waarden dan zouden we het woord racisme moeten bevrijden van het containerbegrip dat het geworden is.

En normen en waarden in de politiek, die zouden moeten beginnen bij respect. En een goed begin is het respecteren van de waarheid.

De wettelijke macht zal beslissen over wat er afgelopen week gebeurde. Maar hoe beschamend is de recuperatie binnen politieke middens niet te noemen? Hoe beschamend waren de vele reacties niet die we moesten lezen? Zowel de verdediging, als de veroordeling zijn al gemaakt. Dat dit in de publieke opinie gebeurt, tot daar aan toe. Maar dat politici dit doen, dat getuig van een mediageile perversiteit die zijn gelijke niet kent.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de houding van onze politici is terug te vinden in die publieke opinie. Hoe erg is het niet dat een ombudsman van de VRT schrijft dat Pano slechts zes uitzendingen per jaar krijgt, en laat weten dat de laatste uitzending altijd vlak voor de verkiezingen had gevallen, dat er toch nog altijd mensen zijn die dit vaststaand feit ontkennen.

Oorzaak en gevolg heet dat. Of zaaien en oogsten.

Politici veroordelen immers enkel wat hen goed uitkomt. De volledige waarheid wordt gedissecteerd tot ze enkel dat stukje hebben gevonden dat hén kan vooruit helpen. Vervolgens wordt dat stukje waarheid opgeblazen, of geminimaliseerd. En als het effe kan worden er allerlei zaken bijgesleurd die er niets mee te maken hebben. Stroop smeren aan de baard van de achterban, dat is het devies.

En die achterban, die speelt het spelletje rustig mee. En zoals altijd zijn het de uitzonderingen die de regel bevestigen. Ik las het stuk van Tom (Vlaams Links). Voor een stuk kan ik mij daar in vinden, maar volledig eens ben ik het daar niet mee. Maar ik zal mij nooit onrespectvol opstellen tegenover hem. Net zoals ik dat ook nooit zal doen tegenover andere rechts denkende mensen die ik, als overtuigd linkse mens, rechts mag noemen.

Ja u leest dat goed, mag noemen.

Misschien moeten linkse en rechtse kiezers eens wat minder luisteren naar politici, en wat meer naar elkaar. Stoppen met de opruiende taal die onze politici gebruiken over te nemen. Neen zeggen tegen de verdeel en heers strategie die achter elke tweet, of elk interview steekt. Eisen dat ze het terug over de waarheid gaan hebben, in zijn geheel. Eisen dat ze die behandelen met het respect dat ze verdient.

En misschien moeten we al eens beginnen met te stellen dat als er nu één groep mensen in de maatschappij is die de begrippen normen en waarden beter niet in de mond nemen, dat zij dat dan zijn.

Spread the love
 • 94
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  94
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.