De zondagse blik van Sven tijdens ATVWOZ

De setting voor het eerste half uur viel nogal onevenwichtig uit als je het mij vraagt. Aan tafel zaten drie mensen die een boek hadden geschreven en Jan Jambon. Ik vroeg mezelf direct af waarom het niet gewoon bij die drie houden of kiezen voor mensen die met Jambon in discussie zouden kunnen gaan over het regeerakkoord. Er werd wel naar gevraagd maar antwoorden kwamen er niet echt. Logisch ook, de tijd ontbrak om daar dieper op te kunnen ingaan en dan zeker met de 3 andere gasten aan tafel. Wat wel kwam dat was de Nva bocht die we ondertussen wel gewoon zijn toen gevraagd werd naar de uitspraak van Peter De Roover over een samenwerking met het Vlaams Belang. Graag geef ik het woord aan Joël De Ceulaer:

 

Dokter Luc Colemont zat ook mee aan tafel. Hij schreef een boek over twitter genaamd “Alles in twitterland”. 50% van de opbrengst van het boek gaat naar de vzw ‘Stop Darmkanker’. Maar dat zou dan ook meteen de enige reden dat ik het zou kopen. Boeken over BV’s en hun twitter verhalen boeien me weinig. Walter Damen schreef met enkelen ‘Dreigingsniveau 4’ en Paul Beloy deed hetzelfde met ‘Vuile zwarte’. Dat laatste is een boek over racisme in het voetbal. De titel van het boek en inleiding door Karl Apers trokken direct mijn aandacht. Maar als die laatste het racisme in het Antwerps voetbal wil aansnijden antwoord Beloy: “In Antwerpen is men inventief.” Godverdomme zeg. Als je een boek schrijft over racisme in het voetbal, durf het dan ook te benoemen als je daar de kans toe krijgt. Ik twijfel om het te lezen.

Het tweede gedeelte van #atvwoz ging verder op het onderwerp racisme. Een Filip De Winter heeft op zulke momenten voor mij totaal geen nuttige inbreng. Buiten waarschijnlijk extra kijkcijfers voor Atv heeft de mans niks positiefs bij te brengen. Karim Bachar zit er voor Spa en Els Keytsman voor Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Nva vervolledigt het panel met Valerie Van Peel. Die haar betoog is voor de rest van de uitzending nogal verward. Eerst stelt ze dat racisme niet relatief is waarmee ze eigenlijk tegen Liesbeth Homans zegt: “Ja, je was fout in die uitspraak.” Nadien verdedigd ze Unia eerst in dossiers die volgens haar goed verlopen zijn, om ze vervolgens aan te vallen als de uitspraak haar niet bevalt. Ik reageerde door het volgende te twitteren:

De Winter zijn inhoudsloze oneliners vlogen natuurlijk in het rond al moest hij toch stevig gas terugnemen toen Unia aan de kijker meegaf dat ze ook hem al hadden verdedigd. En met succes. Het jammere van dit debat is eigenlijk de gemiste kans. Eenheidsworst werd geserveerd en ik lust dat al lang niet meer. Wat hoop ik dat er eens debatten worden gevoerd vanuit progressieve voorstellen in plaats van steeds weer vanuit de problemen. Dat zou een verademing zijn.

Al bij al was het aangenaam om naar te kijken maar echt boeiend werd het nooit. “Volgende week terug beter!”, zullen we maar denken.

Spread the love
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.