Things To Do:

In Valencia valt wel wat te beleven. Een stad vol kunst, waar je kan slenteren door de oude straatjes van El Carmen, of zippen van één van de twee lokale drankjes: Horchata of Aqua de Valencia, op één van de terrasjes met uitzicht op de kathedraal.

Ik wil alvast één tip meegeven voor de liefhebbers van een goed ijsje: “Ne goeie crème-glace”, zoals ze zeggen. Toegegeven, ik dacht eerst een speciaalzaak te hebben ontdekt om nadien vast te stellen dat het eigenlijk een keten is maar toch: Amorino Gelato, gewoonweg doen. Er zijn er een paar in Valencia, je kan dus niet missen.

De stad is onder te verdelen in drie wijken:

 • Alameda en Colon
 • Ruzafa en Canovas
 • El carmen en Botanico

Tips Alameda en Colon

IMG_6218De topper hier is absoluut Parque Jardin del Turia, onderdeel van de Jardines Viveros, een groene long geopend in 1986 en bijna 10 kilometer lang. Valencia ligt aan de river Turia, die zorgde echter vroeger regelmatig voor overstromingen waardoor men de rivier heeft verlegd. Ex-dictator Franco wilde in het oude rivierbed een autosnelweg aanleggen, maar dat plan is gelukkig nooit doorgegaan en koos men voor de aanleg van een groene long. Je kan de groene long per fiets doorkruisen of te voet. Wij kozen voor het tweede, het is een uiterst aangename wandeling.

Onze startplaats was de Ciudad de arte y sciencia, de stad van kunst en wetenschap. Van overal ter wereld komen mensen naar Valencia om deze unieke plek te zien. Er zijn dan ook een heleboel fantastische dingen te bewonderen, zoals het grootste aquarium van Europa genaamd L’Oceanogràfic, de IMAX laser cinea, Palau de la Musica en Palau de les Arts. Een beetje onbegrijpelijk is het watergebied dan men daar heeft neergezet, enkel om naar te kijken. Pootje baden zou op zijn minst moeten kunnen wat mij betreft.

Het is makkelijk om tijdens je wandeling de tuinen enkele malen te verlaten, om een stuk buiten het historisch stadscentrum te gaan verkennen. Zo namen wij een kijkje in de buurt rond het voetbalstadion van Valencia: Mestalla. Van daaruit gingen we naar de Jardins Real. Wie wil kan een kijkje nemen in het Museo de Bellas Artes. Wij hebben het niet gedaan, namen wel een kijkje in het Museo Nacional de Ceramica. Wat ons betreft niet direct een aanrader.

Als je oversteekt via de oudste brug van Valencia, la Puenta de la Trinidad, beland je in de buurt van de Torres de Serranos. Niet zo ver daar vandaan kan je de eerste keer een Aqua De Valencia drinken in de buurt van de kathedraal. Volgens sommigen de beste ook, en wij geven hen gelijk.

Eten & dinken

 • La Pergola – Paseo Alameda 1: moet je absoluut doen en bestel er gewoon El bombon. Een broodje belegd met warm vlees, kaas, champignons en mayonaise. Niet het lekkerste dat je ooit zal gegeten hebben maar je kan het buiten bestellen en staand verorberen, binnen zittend  aan de buitentoog van de pergola of aan een tafeltje in het midden. Wie met Valencianen wil eten moet daar absoluut geweest zijn.
 • Tapas kent iedereen, maar tapas zoals bij Vuelve Varoline ( Calle Correos 8) niet. Twee Michellinsterren, maar laat je niet afschrikken, best te betalen. Een glaasje cava kost 4€ en een tapa tussen de 3 en de 5 euro. Waanzinnig lekker!
 • De beste Aqua de Valencia drink je in Café de las Horas, calle de la subida del Toledano 8. Verwacht je aan een decor kitch all over the place, met operamuziek op de achtergrond, maar het is er absoluut niet duur én bestel er maar een tapa. Uiterst verzorgd en het past gewoon goed bij je topkaraf Aqua de valencia.
 • Snoepen: In de calle Muro de Santa Ana vind je op nummer 6 La casa de los Dulces, een snoepwinkel met honderden snoepjes tussen het dubbele glas van de etalage.

Shoppen

Weinig tips, sommige doen het graag, anderen weer niet. Op de calle de Cristobal Colon, kortweg Colon, zijn de winkels alle dagen van de week, gans de dag open én dit tot ’s avonds laat. Tussen de Colon en de Gran Via Marsueq del Turia liggen tientallen speciaalzaakjes. Handgemaakte kleren, juwelen en handtassen voor de fashionshoppers. Porselein, keramiek en allerlei delicatessen voor de rest. Als je iets zoekt, je zal het vinden.

Tips Ruzafa en Canovas

IMG_6169Vanuit het Plaza del Ayuntamiento kan je naar het station van Valencia met daarnaast het kolossale Plaza de Torres en in de buurt het stierenvechtersmuseum. Wij vonden het echter interessanter om het Fallasmuseum te bezoeken én dat te koppelen met een bezoek aan het Casa de las Rocas. Zoals gezegd op de Valencia pagina, groot is het oude stadscentrum niet én de wandeling tussen beiden duurt hoop en al een kwartier. Las Fallas is een groot jaarlijks festival waarin grote papier-maché poppen de draak steken met van alles en nog wat. In het begin vond ik het nog wat jammer dat we dat zouden missen, bij het bekijken van één van de vele foto’s op het einde in het fallasmuseum was ik eigenlijk blij. Wat een massa volk!

Eten & drinken

 • Mercado Central – Plaza del Mercados: Zoek naar Bar Central, schuif aan en laat je verwennen met onwaarschijnlijk lekkere tapas. Allemaal vers van de pers en wij kozen vleesballetjes in curry saus met een enselada. om duimen en vingers af te lekken!
 • Top Pinxtos wachten op je bij Sagandi op de San Vincente Martir 6.
 • Schuin over Sagandi, op nummer 19, kan je een verse fruitsap bestellen bij Zzumo Mas.

Tips El Carmen en Botanico

Op de plaza Lope de Vega 8 staat één van de smalste huizen die je ooit zal zien, slechts 105 cm breed. Pretty weird if you ask me. Heb je een boontje voor gotische architectuur mis dan de gewelven in Lonja niet. Voor een panoramisch uitzicht over de stad kan je de Torres de Quart beklimmen en de kunstzinnige onder ons kunnen terecht in het IVAM (Instituto Valenciano de Arte Moderno). In alle eerlijkheid, ook al kost de entree slechts twee euro, ik zou het geen tweede keer doen. Het is trouwens ook het allereerste museum dat wij zijn tegen gekomen waar absoluut geen foto’s mochten worden getrokken.

De Botanische tuin is ook niet de meest spectaculaire die we ooit gedaan hebben maar zoals altijd is dat een welgekomen omgeving om even te ontsnappen aan het stadsgevoel én zorgt het voor een moment van verkoeling.

Eten & drinken

Valencia kent net als elke Spaanse stad tapasbars in overvloed, toch zit er een enorm verschil tussen de ene of de andere. Ik ga niet zeggen dat de tapas van El Kiosko, op het pleintje dat aansluit op de carrer del Drets, slecht zijn, maar ze uiterst smakelijk noemen, dat gaat dan ook weer niet. Het is gewoon een snelle hap, en in die trend zijn er wel wat tapasbars. Wij vonden diegene hieronder bij de betere:

 • La Pilaretta is een aanrader – Calle moro zeit 13 : al is het maar om te proeven van las clochinas. Mosselen in eigen vocht, met wat kruiding en de bedoeling is dat je de lege schelpen tegen de toog gooit zodat ze mooi worden opgevangen in de bakken op de grond.
 • Las Cuevas – Samaniego 9 – was bij ons gesloten maar we hebben al van iedereen gehoord dat het daar de max is.
 • In Horno y Pasteleria Alfonso Martinez – Ercilla 17 -, kan je het ganse jaar door paastaart kopen, met als ingrediënten onder andere walnoten en rozijnen.
 • Een straatje dat je moet doen is carrer de Dalt. Op nummer 10 is er een kleine pizzeria met artisanale pizza’s, taarten, koekjes,… Maar de pizza’s zijn niet diegene die je kent, het zijn waanzinnige combinaties én echt superlekker. De pizza’s koop je trouwens niet in één stuk, ze zijn vierkant en reeds versneden, je kan dus een proeverij doen van verschillende stukken. Naam Mimmo.
 • En op de hoek van carrer de Dalt, op nummer 3, heb je café Tertulja. Specialties: Gin cocktails. Duurder dat wel, maar groot en lekker genoeg om er minstens één te drinken.
 • Als je een horchata wil drinken dan moet je naar Horchateria Santa catalina. Opgepast, er zijn er twee naast elkaar, de ingang met de keramische muurschilderingen, die moet je hebben. Bestel er ineens wat churros, overgiet ze met suiker en je suikershot tijdens je Valencia trip is verzekerd. Adres: plaza de Santa catalina 6.
 • In Zumeria Catalina moet je absoluut geweest zijn! Grote cocktails, met verse geperst fruitsap sloeberen terwijl er op de achtergrond een streepje muziek draait is al de max. Dat alles combineren met een pannenkoek naar keuze maakt het helemaal speciaal. Twee cocktails én een pannenkoek delen kost trouwens nog geen tien euro. Calle Mar 12.

IMG_6301

 

Spread the love
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Delen

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.