Aqaba

Wij hadden op voorhand gekozen om Petra en Wadi Rum aan te doen vanuit Aqaba. Beiden zijn best te doen maar Wadi Rum, moest ik het opnieuw kunnen doen, ik bleef er wat langer.

Petra

IMG_5734

De deuren openen hier om 06u00 ’s morgens en wij waren dus als eerste binnen. Dat is alvast dé gouden tip hier: kom aub zo vroeg mogelijk, je zal er geen spijt van hebben. Je ziet de zon opkomen tijdens de wandeling door de kloof, en de kleuren van het ‘schathuis van de farao’ zijn werkelijk op hun schoonst.

Wij staken ook op ons dode gemak de vlakte over richting de steile klim naar het klooster. Onderweg namen wij natuurlijk al een kijkje in de paleizen die je tegenkomt.

Iedereen doet wat hij, of zij, wil natuurlijk maar deze klim doen vroeg in de ochtend heeft meer dan één voordeel:

 1. Het is er natuurlijk nog niet zo heet
 2. Al de kraampjes langs de klim zijn nog dicht, dus geen constante vragen om iets te kopen.
 3. Vermits je er alleen bent heb je ook nog geen last van toeristen die op paarden de klim, en de afdaling doen. je hoeft dus niet om de zoveel tijd weg te springen om hen door te laten.

En last but not least, je staat boven alleen aan het klooster, kan er rustig iets drinken in de taverne die er is en genieten van het uitzicht. Wij begonnen rond 08u00 aan de afdaling, de eerste kraampjes waren open, net zoals de eerste paarden ons passeerden eens we aan de voet van de berg waren. Ik ben er zeker van dat de klim er op dat moment al een heel stuk onaangenamer uit zal zien.

En bijkomend voordeel is ook dat je op de terugweg bent als er een deel toeristen beginnen toestromen. Als wij rond 11 uur terug aan de kleine tocht door de kloof begonnen werden er constant toeristen aangevoerd via paard en kar. Echt onaangenaam en dus superblij dat we zelfs die drukte hebben kunnen mijden!

Afsluitend wil ik nog even meegeven wat voor een gevoel ik aan Petra heb over gehouden. De vlakte is enorm, met wat fantasie kan je jezelf er dan ook wel wat bij voorstellen, helaas heb je die ook wel nodig. Om de tand des tijds te doorstaan zijn zowat alle ornamenten verdwenen, overgebracht naar museums, alsook sommige delen van bepaalde gebouwen. Zelf denk ik dat wij gewoonweg tien jaar te laat waren en waarschijnlijk gewoon twintig. Het is en blijft een absolute must see zonder meer, maar temper de verwachtingen toch een beetje en laat je niet misleiden door de miljoenen foto’s die je overal kan terug vinden.

Wadi Rum

Over Wadi Rum kan ik blijven schrijven denk ik, zo een indruk heeft het gebied op mij gemaakt. Veel was ook te danken aan onze gids, Halil, één van de ongeveer 200 inwoners die er nog mogen verblijven. Iemand die we met wat geluk waren tegen gekomen. Tijdens ons verblijf in Wadi rum bleek ook hoe veel extra deze man heeft gegeven, hij is gekend door iedereen én je zal zelf wel ondervinden waarom. Neem contact op met het Wadi Rum Visitor Centre en vraag naar Halil, je kan eventueel de foto onderaan meesturen.

Wat kan je zoal verwachten?

 • Dune hopping, wreed plezant!
 • De bruggen zien en off-road macho gedrag van Halil gaan hand in hand
 • Tussenstops bij locals, voor een koffie of een thee bijvoorbeeld
 • Zelf thee maken bij de zondsondergang
 • Een overnachting in een tentenkamp, met eten en live muziek

En ja, dat zit in elk pakket maar Halil volgt niet de gewone wegen, laat je onder meer ook zien hoe je zeep kan maken van planten, brengt je naar die plaats vanwaar je naar andere toeristen kan zien als ze elkaar achtervolgen om op een zelfde punt uit te komen als jij.

Het enige waar ik spijt van heb, en echt waar, het blijft in mijn hoofd rond zwerven om nét daarom nog eens terug te gaan, is dat je met hem enkele dagen op avontuur kan in Wadi Rum. Hij neemt je mee op een beklimming, leert je wat spoorzoeken, zal je laten zien hoe ze jagen en het eten klaarmaken,… Kortom, dat lijkt mij echt een fantastische belevenis!

IMG_6005

 

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.