Jerash en omgeving

Things to do

Het klinkt misschien wat raar om op je eerste dag helemaal naar het Noorden van een land te rijden terwijl je in het Zuiden geland bent maar dat had zo zijn redenen. Groot is Jordanië niet en eindigen in Aqaba leek ons het aangenaamst. Er zijn trouwens maar twee “autostrades” die je kan nemen, de derde is voor vrachtverkeer, wat eigenlijk maakt dat je het land doorkruist in een lus beweging. Althans zo wilden wij dat wel doen. Bovendien kregen we zo de kans om een inschatting te maken van het verkeer.

Alvast een eerste tip: snelheidscontroles groeien er aan de bomen, let dus goed op en respecteer de snelheid.

Onze eerste tussenstop hielden wij in Shobak. Voor het kasteel is een kleine stop plaats (zie foto) , als je iets wil eten een ideale tussenstop. Niet dat er veel keuze is, weinig eigenlijk, maar de broodjes zijn wel vers en smaken heerlijk. Het uitzicht is geweldig en vanuit de torens van Shobak is dat des te meer.

IMG_5372

Uitzicht Shobak

Onze volgende stopplaats was Kerak, halverwege Aqaba en Amman. De stad heeft een 12de eeuwse kruisvaarders burcht. Deze vesting werd in 1142 gebouwd door Payen le Bouteiller op de ruïnes van een vroegere citadel die dateerde uit de tijd van de Nabateeërs. Zijn hoge ligging, vlak bij de Koninklijke weg, maakte het mogelijk het verkeer zowel uit het noorden als uit het zuiden te controleren. Wij bekeken hem van op afstand, genoeg kastelen te bezichtigen in dit land.

in Amman gingen we op zoek naar het Jordan Nature Center, maar we verlieten Amman even snel als we er gekomen waren. Wat een verschrikkelijke drukke bedoening. We zijn er nadien ook bewust niet meer terug gekeerd, straffer nog, blijkt dat zoveel mogelijk Jordaniërs de stad ook proberen te mijden zolang ze er niet nodig zijn.

We waren dus ook uitermate tevreden dat we voor een uitvalsbasis buiten Amman hadden gekozen, in Jerash. Voor de mensen die willen plannen, er blijkt een man te zitten in Jerash die een voortreffelijke B&B uitbaat. Zelfs de eigenaar van ons hotel prees hem aan.

Jerash zelf is bekend omwille van zijn archeologische site. Ik heb al redelijk wat bezoeken aan zulke sites achter de kiezen maar deze overtreft toch de stoutste verwachtingen. Een enorme oppervlakte, als je vergelijkt met andere plaatsen in de wereld, en nog steeds met delen die heel mooi intact zijn gebleven. Omdat wij in Jerash verbleven hebben wij dit ’s avonds aangedaan wat maakte dat wij daar als enige rondliepen en konden genieten van de zonsondergang. Een aanrader!

Tip: Er is een enorme, gratis, parkeerplaats als je tot aan de hoofdingang gaat!

In de buurt van Jerash

 • Je kan een goede halve middag uittrekken om de woestijnrit van de zandkastelen te doen, richting de grens met Iraq. Verwacht je aan kleine kastelen én een fantastisch landschap. Wij planden een stop in bij het Azraq Wetland reserve. Boerenbedrog deze plaats, de bron staat al droog sinds 1994 en het weinige water dat er nog rest komt uit een kraan. Eten kan je er ook enkel als je op voorhand gereserveerd hebt. Duur ook, dus wat ons betreft de stop niet waard. Wil je de toer van de zandkastelen doen koop dan op voorhand een combi ticket.
 • Je hebt ook nog het Aljun Woodland reserve, net buiten Jerash. Het was al iets beter dan de “Wetlands” maar verwacht je ook hier niet aan enorme zaken. Je hebt enkele trails, die best aangenaam zijn om te wandelen maar veel ophefmakends krijg je niet te zien.
 • Naar het Noorden, richting Syrië heb je Irbid en Al-Himma. Opnieuw een mooie rit en twee plezante stopplaatsjes.

Eten en Drinken

 • Het lebanese house restaurant kent iedereen én het is een absolute topper. Serveert alcohol ook trouwens. Zeker doen!
 • Green Valley, een mastodont van een terras, er kunnen maar liefst 1300 mensen zitten en op vrijdag zit het afgeladen vol. Geen alcohol maar een echte aanrader om je onder te dompelen in de lokale sfeer.
lebanese house restaurant jerash

lebanese house restaurant jerash

 

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.