Zagreb

Things To Do:

Zagreb is in te delen in 2 delen, de oude stad Gornji Grad of Bovenstad genoemd, inclusief de twee administratieve districten Kaptol en Gradec (welke zijn gelegen in de heuvels) en het moderne gebied Donji Grad (Benedenstad).

 • In Gradec staat de Funicular, de meeste toeristen nemen hem wel eens én vermits ook wij al eens toeristje spelen, wij dus ook. Als je na de korte, stijle, rit uitstapt ligt op enkele tientallen meters het Museum van naïeve kuns op je linkernakt. We waren het niet echt van plan maar vermits het regende gingen wij ook eens een kijkje nemen. Een heel klein museum, én de naam zegt het allemaal, maar het heeft wel iets. We gingen verder naar de ‘Markov Trg’ met zicht op het parlement (Sabor), het paleis van de Ban en de Sint-Marcuskerk, én wie op zoek wil naar de ‘Stenen Poort’ moet dat vooral doen, maar verwacht niet teveel eens je ze gevonden hebt. Als je kiest om je weg opwaarts te vervolgen kom je echt rustieke straatjes tegen. Mooi en oh zo rustig. Eens je op de punt komt (zie foto) is er het café Palainovka (Ilirski trg 1) een ideale plaats om effe te relaxen. Als je nadien afdaalt via de ‘Radićeva ulica’ probeer dan zo snel mogelijk naar links te gaan om op de ‘Kaptol’ te komen. Als je de weg een beetje goed uitstippelt kan je afdwalen via één van de padjes door het park Opatovina. Vervolgens wandel je de Kaptol af richting de kathedraal terwijl je onderweg tal van van pitoreske bezienswaardigheden passeert.

placemark_000039_c0320b4304ba58a03591

 

In Kaptol is het vervolgens gezellig vertoeven.

 • Dolac: de markt is niet zo impressionant als men laat uitschijnen maar op vrijdag wel de moeite waard als je weet dat ze dan de vis leveren.
 • En op het plein Trg Bana Jalcia, daar is altijd wel wat te doen.

 Wat is er verder zo nogal te doen in Zagreb?

Echte sportievelingen kunnen Park Ribnjak bezichtigen. Wij hielden het echter bij enkele wandelingen doorheen de stad en liepen voorbij Umjetnicki Paviljon, de botanische tuin (gratis), Tomislav trgMimara Museum, Trg Bana Josipa Jelacica en het nationale theater. Het is echt plezant wandelen in de stad, alles is groots en eigenlijk betrekkelijk rustig, zelfs het verkeer viel best mee.

Wij hebben ons ook een tijdje tussen de inwoners gesmeten in Park Zrinjevac, op enkele minuutjes wandelen van Trg bana Josipa Jelačića. Wandel je via Trg Josipa Jurja Strossmayera en Trg Josipa Jurja Strossmayera verder richting station dan kan je daar op de markt dagelijks vers fruit krijgen. vooral kersen zijn in trek!

De absolute topper: ‘the museum of contemporary art’.

Maar de absolute topper ligt een eindje uit het centrum én je neemt best even de taxi. Wij namen hem aan het station en zijn na het bezoek we wel te voet terug gekomen. ‘The museum of contemporary Art‘,  is een echte topper, je moet er gewoon zijn geweest. Geloof ons nu maar, wij bezoeken elke reis het plaatselijke museum van moderne kunsten maar dit is iets bijzonder. Rustgevend, verschillende soorten van kunst, grappig tot meenemend en de apotheose is op de bovenste verdieping. Bestaat er nog een meer onwaarschijnlijke exit uit een museum dan diegene die dit museum aanbied? Wij denken het niet. Na het bezoek liepen wij door naar ‘park bundek’ en daar hebben wij in het gras rustig liggen luieren met een boek. In het park ligt een meer, omringd door kiezelstrand en de plaatselijke bevolking komt er zwemmen of gewoon, net als wij deden, genieten van de rust.

Tips

 • Voor de zatte beren en mensen die liever lui dan moe zijn, just one place: Tkalciceva. Een straat vol pubs en eetgelegenheden.
 • Op Trg Bana Jalcia heb je een delicatessenzaak: Aïda. Mijn vrouw kreeg een appelflauwte voor de vitrine, ik wist pas waarom toen we binnen waren. Hilarisch situatie, dat wel! Maar ze had gelijk én als je zelft verzot bent op zoet en chocolade dan is dit een niet te missen tussenstop.
 • Hemmingway Lounge Bar, Trg maršala Tita 1: Rustig rond kuieren door de straten van een stad brengt je soms op onverwachte plaatsen. De Hemmingway Lounge Bar is er zo één. De naam spreekt voor zich maar de prijzen vallen best mee en de sandwiches waren om duimen en vingers van af te lekken.

Restaurant tips

 •  Korcula, Ulica Nikole Tesle 17: vis restaurant, wij hebben hier echt genoten en de bediening was uiterst amusant.
 • Konoba Čiho, Ulica Pavla Hatza 15: “Elk nadeel heb zijn voordeel”, sprak Cruijf ooit. Nadeel was dat men niet alles had wat er op het menu stond, voordeel was dat het on-waar-schijn-lijk lekker was.
 • Restoran KEREMPUH, Kaptol 3: Moet zowat één van de allerslechtste restaurants ooit zijn, althans toch het moment dat wij er gingen eten. Speciaal gereserveerd op vrijdag om van de verse vis te kunnen genieten. Slechte bediening en zowaar nog slechter eten.
Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.