7 Waarheden over kinderbijslag en asielzoekers

Hoe langer ik mij verdiep in heel die kinderbijslag-kwestie, hoe complexer het lijkt te worden. Maar 1 ding is duidelijk: Er is geen enkele scenario mogelijk dat een asielzoeker met retroactief kindergeld een huis kon kopen. Draadje…

1. Kinderbijslag was tot 1/1/19 federale bevoegdheid. Erkende politieke vluchtelingen konden na erkenning een “gewaarborgde gezinsbijslag” krijgen met retroactiviteit van max 1 jaar.

2. Regering Bourgeois I heeft de bevoegdheid naar Vlaams niveau getrokken en daarbij de retroactiviteit opgetrokken van 1 naar 5 jaar. Regering Jambon I zal nu de retroactiviteit volledig afschaffen voor asielzoekers.

Voorstel decreet Vlaams Parlement

3. Maar zowel in het oude systeem als in het huidige systeem is het onmogelijk dat een asielzoeker een huis kon kopen met retroactief kindergeld.

4. Yves Coeman van Gezinsbond gaf een scenario aan waarin asielzoekers theoretisch 87000 euro kon krijgen. Alleen is dat nog nooit gebeurd. Hoogste bedrag retroactief kindergeld ooit betaald aan erkende vluchteling was 18000 volgens Famifed.

5. Scenario Coemans vertrekt van een asielzoeker die tijdens heel de asielprocedure gewerkt heeft. In dat geval heeft die gewoon belasting betaald en dus sociale rechten opgebouwd. Verhaal van Jambon ging over iemand die heel die tijd “bed, bad, brood” heeft gekregen.

5. Want, een asielzoeker met stabiele job mag volgens de wet niet in opvang blijven, dus geen bed, bad, brood. Als die toch blijft, staat hij/zij 35% tot 75% van zijn loon af. Dus geen gratis bed, bad,brood.

DRAAIBOEK BEGELEIDINGSTRAJECT TEWERKSTELLING

6. Met de huidige Vlaamse regeling van kindergeld zou theoretisch wel mogelijk zijn dat men kinderbijslag van 5 jaar in één keer kon krijgen. Maar dan pas in 2024, want asielprocedure voor 1/1/2019 wordt behandeld volgens de oude wetgeving, dus max 1 jaar retroactief.

7. Het aandeel erkende asielzoekers die een kinderbijslag krijgen is zeer miniem. In 2018 kregen 3977 gezinnen een “Gewaarborgde gezinsbijslag” op een totaal 909.177 gezinnen. Dus 0,44% van alle gezinnen die een kinderbijslag hebben gekregen.

Deze factcheck kwam van Amra Dorjbayar, je kan hem volgen op twitter

Spread the love
 • 892
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  892
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.