De bosbranden in Australië zijn het rechtstreekse gevolg van het beleid van “de groenen”

“De bosbranden in Australië zijn het rechtstreekse gevolg van het beleid van “de groenen””. Na een artikel in De Telegraaf wordt deze fabel weer gretig gedeeld door de usual suspects en het bijhorende trollengevolg in de ontkennersscene.

Nochtans werd deze claim al meermaals weerlegd, bijvoorbeeld:

undefined

As fires burn around Australia, debate is raging as to the impact of hazard reduction burns and climate change. Picture: Supplied Source: Supplied

“De groenen”, als in de Australian Greens op federale niveau en Greens NSW in New South Wales hebben echter nog nooit in een regering gezeten en hebben dus beperkte impact op het beleid.

Toch zouden “de groenen” backburning verboden hebben. Backburning is echter een bestrijdingstechniek voor actieve branden en heeft niets te maken met preventieve gecontroleerde branden. Die techniek heet controlled burning of prescribed burning of hazard reduction burning.

Prescribed burning is slechts een techniek om preventief aan hazard reduction te doen. Ook mechanische technieken zoals verwijdering van brandbaar materiaal op de bosbodem of maaien worden toegepast en vallen onder hazard reduction.

In NSW werd hazard reduction toegepast op 135 000ha per jaar de afgelopen jaren. Gebruik van de prescribed burning techniek is echter beperkt door de weersomstandigheden om veiligheidsredenen. De laatste jaren wordt vastgesteld dat gunstige omstandigheden minder voorkomen.

De meer extremere omstandigheden (te nat, te droog, te winderig,…) die toepassing van prescribed burning beperken zijn net een gevolg van het veranderende klimaat. Desalniettemin werden inspanningen voor hazard reduction verhoogd en doelstellingen gehaald.

Meer info over hazard reduction:

https://www.nationalparks.nsw.gov.au/conservation-programs/hazard-reduction-program

Ook wanneer prescribed burning wel is uitgevoerd blijft het effect ervan op branden afhankelijk van andere factoren, zoals weersomstandigheden tijdens de brand. Klimaatverandering die resulteert in extremer weer doet efficientie van prescribed burning afnemen.

Extra info:

De slotsom: extremere weersomstandigheden hebben 3-voudige impact:

 1. hoger risico op ontstaan branden
 2. langere brandseizoenen, waardoor tijdsraam voor preventieve branden beperkt wordt
 3. prescribed burned areas hebben minder effect wat betreft beperken en intomen van branden

En die extremere weersomstandigheden zijn een gevolg van klimaatverandering. Een scenario dat oa in 2008 al voorspeld werd door Garnaut.

Wie hem wil volgen op twitter

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.