Waarom twijfelen aan

Waarom twijfelen aan

Info

Waarom twijfelen aan Bart De Wever, Vlaanderen en de (neo)liberale agenda voor het Vlaanderen van morgen?

Beschrijving

Er zijn drie vragen die mij (te) vaak gesteld worden: waarom ik twijfel aan Bart De Wever, Vlaanderen en de (neo)liberale agenda voor het Vlaanderen van morgen. Soms volgt dan nog de vraag of ik iets heb tegen Bart De Wever. Maar hoe kan ik iets hebben tegen iemand die ik nog nooit ontmoette? Het antwoord is dus nee. Wel betwijfel ik, heel erg zelfs, dat genoeg mensen beseffen voor welke ideologie Bart De Wever staat. Of beter gezegd: waar die ideologie voor staat, en wat ze in de praktijk betekent. Waarom ik twijfel aan Vlaanderen? De enige twijfel die ik heb, is of er nog wel ruimte zal zijn in het toekomstige Vlaanderen voor iemand als ik, die droomt van een open wereld, vrij van opgelegde grenzen. En ja, ik heb twijfels, veel twijfels over hoe de toekomst van gewone mensen er zal uitzien nadat de (neo)liberale-economische visie in de praktijk is omgezet. Twijfel over onze toekomst als samenleving in haar geheel wanneer de ‘apartleving’ wordt gepromoot. Drie vraagstukken dus, die ik in dit boek elk afzonderlijk zal behandelen. Zelf ben ik geen schrijver, en ook geen academicus. Verwacht dus geen diepgaande analyses of Marxistische benaderingen. Vanuit mijn eigen ervaringen stel ik zaken in vraag, neem stelling in maar verketter hierbij niets of niemand. Ik zeg ook tegen niemand wat ze zouden moeten doen. Iedereen heeft een keuze en die keuze staat iedereen vrij. De lezer zal het misschien niet altijd juist vinden, maar ooit schreef ik:’Niemand bezit alle wijsheid, geen enkele gedachte bevat alle waarheid maar door discussie komen gedachten, soms, dichter bij elkaar.’ Dat is dan ook de inzet van dit boek. Ik antwoord op drie vragen die mij (te) vaak gesteld worden en ik hoop dat mijn antwoorden tot nadenken stemmen en de discussie zullen uitlokken. Want het is net dat wat veelal ontbreekt: de inhoudelijke discussie. En dat doet mijn twijfel alleen maar toenemen.

Enkele reacties

Kristof De Waele : Waarom twijfelen aan?
Proficiat Sven, je hebt een mooi boek geschreven. Je opzet om het vlot leesbaar te maken is zeker gelukt. Het eerst deel, waarom twijfelen aan grenzen vol percepties. Je hebt een heel andere jeugd genoten dan mij. Niet beter, maar ook zeker niet slechter. Vooral veel diverser, daar ben ik wat jaloers op want dat is volgens mij een prachtige leerschool. Het beleven is één, maar het beschrijven is een andere zaak, en dat deed je klaar en duidelijk. Je bleef ook niet hangen in je eigen perceptie , je gaat veel verder in je boek. Ikzelf vind dit het moeilijkste deel van het boek naar discussie toe. Ik ben geen racist, maar… Hoe vaak gebruiken we dit “…, maar” niet in ons leven. Ik, en ook veel anderen. Serieuze stof om verder over na te denken. (en waarschijnlijk uren aan de toog over te discussiëren)

Het tweede deel is voor mij de rest van het boek. Waarom twijfelen aan Vlaanderen, en aan de liberale agenda voor het Vlaanderen van morgen. Sterk, gedetailleerd maar toch simpel. Ik las het alsof ik tegen mezelf aan het praten was. Heel veel nieuws heb ik wel niet bijgeleerd, maar mij overtuigen moest je dan ook niet meer doen. Ik zou , zoals ik het gevoel kreeg dat ik tegen mezelf aan het praten was, graag kunnen doen wat jij in jou boek doet. Mensen duiden op het feit dat ze keuzes hebben , hun voor een stuk wegwijs maken en de discussie aangaan over in welk Vlaanderen wij willen leven.
Ik kijk uit naar je volgend boek
Philippe Diepvents: Waarom Twijfelen Aan… is uit!
En nu het verdict: Dit is een geweldig goed boek! Boordevol recente feiten en cijfers, die moeiteloos met mekaar in verband worden gebracht en die worden geduid op een manier die iedereen kan begrijpen. En daar worden dan nog eens persoonlijke anekdotes aan verbonden, wat het des te aangenamer lectuur maakt (Ik moet nog altijd lachen met “ingenieurke van mijn kloten”). Dat op zich is al een hele prestatie.
Maar nog beter: Voor ik het gelezen had, twijfelde ik even. Een boek over BDW en NVA, is dat wel een goed idee? Geef je ze zo niet te veel aandacht? Maar ik ben overtuigd, want eigenlijk staan de vendelzwaaiers niet echt centraal in dit boek, maar wel de eigen visie van de auteur. En dat is een linkse visie die duidelijk recht uit het hart komt en die wordt gebracht met een helderheid waarop menige beroepspoliticus stikjaloers zou zijn. Dit is geen anti-boek en geen afbraakboek. Dit is een boek dat mensen dichter bij elkaar wil brengen en dat uitgaat van wat gewone mensen verbindt. 

Chapeau, Sven! Ik ga zeker reclame voor je maken.
Colofon

Omslagontwerp: Jan Depover
Coverfoto: Shelsey Maras
(https://www.facebook.com/Shelseymarasphotography)
Vormgeving: EPO
Druk: drukkerij EPO [www.drukkerij-epo.be]
© Sven Naessens, 2014
E-mail: sven-naessens@telenet.be
Volg dit boek op: https://www.facebook.com/waaromtwijfelenaan
Isbn-nummer = 978 94 91297 95 3
Nur-code = Nur 740
Depot-nummer = D 2014/2204/7

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •