De (Vlaamse) politiek bedankt haar kiezers: mondmaskers

Politieke vingerwijzingen

De laatste politica die preventief de juiste mondmaskers bestelde, was Laurette Onckelinx.

“België beschikte op dat moment nog over 32 miljoen chirurgische maskers voor patiënten en over zes miljoen FFP2-maskers met verhoogde bescherming voor gezondheidswerkers, maar men besliste toch om die FFP2-maskers te vervangen door “modernere en betere exemplaren”, legde toenmalig bevoegd minister Laurette Onkelinx (PS) uit. De regering trok daarvoor negen miljoen euro uit. (Apache, 23 maart 2020 [1])

Sinds 2018 was het gedaan met die strategische stock. (De Standaard, 24 maart 2020 [2]). De vernietiging gebeurde onder het niet zo waakzame oog van de federale regering Michel 1 bestaande uit MR, Open Vld, N-VA en CD&V. Hier zijn minstens drie onaangename conclusies te trekken:

 1. Vier partijen dragen hier een verantwoordelijkheid.
 2. Drie van de vier waren Vlaamse partijen (politiek rechts georiënteerd).
 3. Niet één van die drie Vlaamse partijen heeft iets ondernomen om hetzij een nieuwe Belgische, dan wel Vlaamse stock aan te leggen.

Sindsdien wijzen zowat alle politici en hun partijen naar elkaar. Dat op zich is al erg, nu er eens echt politieke verantwoordelijkheid genomen moet worden speelt iedereen voor struisvogel en Calimero tegelijk.

Ondertussen hebben we vijf ministers die bevoegd zijn over de mondmaskers: Vier Vlaamse en één Waalse.

Politieke desinformatie

Bovenstaande afbeelding werd reeds door vele mensen gedeeld. Veelal nadat politici het deelde.

De informatie en percentages op die afbeelding zijn echter volledig uit de lucht gegrepen. Erop vertrouwen kan zelfs gevaarlijk zijn. Verspreid het daarom zeker niet.

Er gaan verschillende versies van deze afbeelding rond op Twitter en Facebook, in verschillende talen, en met verschillende aanbevelingen als onderschrift.

Reuters (23 april 2020 [3]) deed een factcheck van deze virale meme, en van de percentages die erin vermeld staan bij verschillende vormen van maskerdracht. Ze concluderen dat er geen bewijs voor bestaat.

Enkele feiten over mondmaskers, en waarom de politiek (bewust) faalt. #covid19

De meest uitgebreide factcheck komt van bij CheckNews (Libération). CheckNews (23 maart 2020 [4]) wijst allereerst op de verschillende types maskers en hun uiteenlopende beschermingsgraad. (Op de versie van Noels staat onderaan echter “Any type of facemask will do”.)

Vervolgens herinnert CheckNews aan het belang van alle andere levensnoodzakelijke maatregelen (social distancing etc.) om iets zinnigs te kunnen zeggen over de overdraagbaarheid van het virus door maskerdragers.

Ze ontdekken verder dat het cijfer van 70% afkomstig is van bestaande inschattingen over de verminderde verspreiding van bepaalde “particules” doorheen stoffen maskers. Maar dat percentage kan je niet zomaar transponeren naar “transmission probability” van het virus.

Het maskerprentje is simplistisch, verwart allerlei zaken en kan zelfs gevaarlijk zijn – precies omdat het bijdraagt tot het beruchte “vals gevoel van veiligheid” dat – ondanks de waarschuwingen van de WHO (6 april 2020 [5]) vaak weggewuifd wordt.

Bron: Arbiter of tweets [6]

Politieke verloochening

Een textielproducent schrijft op Facebook [7] dat de textielfederatie (Creamoda) sinds maart vraagt om mondmaskers te mogen produceren.

“Sinds begin maart al proberen we met onze textielfederatie Creamoda jullie te informeren en bij te staan. Aangezien de voorraden zienderogen slonken, adviseerden we meermaals om mondmaskers te maken. Die mondmaskers tover je niet van vandaag op morgen. Nee, de productie van kwalitatieve comfortmaskers duurt even, zeker als je die op grote schaal nodig hebt. Ettelijke mails naar verschillende ministers en gesprekken vanuit de federatie volgden. Maar daar bleek weinig interesse voor.”

Daar werd geen politiek gehoor aan gegeven. Deze vaststelling is niets minder dan beschamend te  noemen als je het volledig interview leest met David Baele (hieronder enkele citaten, Solidair 12 april 2020 [8])

“De textielsector valt, met uitzondering van de productie van hygiënisch en medisch textiel, niet onder de essentiële sectoren. Dat wil zeggen dat bedrijven kunnen blijven produceren als ze de anderhalve meter afstand tussen werknemers kunnen garanderen en ontsmettend materiaal kunnen voorzien. Kunnen ze dat niet, dan moeten ze sluiten.”

“Door de lage lonen in de textiel, zijn veel mensen ook geneigd om toch maar aan de slag te blijven. Ze zitten al op hun tandvlees. En met 70% van hun loon (wat ze krijgen in geval van technische werkloosheid, n.v.d.r.) halen ze het einde van de maand niet. De minimumlonen moeten eigenlijk dringend naar boven.”

“Ik heb weet van twee bedrijven waar ze nu hun productie afgesteld hebben op het maken van mondmaskers. Dat is Alsico, een confectiebedrijf in Ronse, en Liebaert, een textielbedrijf in Deinze. Bij het ene bedrijf is dat op vraag geweest van de burgemeester om rusthuizen en een aantal sociale organisaties te bevoorraden. Er is wel nog de kwestie dat die gecertificeerd moeten zijn om mee te werken in ziekenhuizen bijvoorbeeld. Maar het gebeurt dus. Er zijn andere bedrijven waarvan ik zeker weet dat ze over de apparatuur beschikken om dat te doen. Is het niet voor het maken van de maskers zelf, want dat is stikwerk, dan is het alleszins wel om het materiaal te voorzien. Utexbel bijvoorbeeld, die hebben een spinnerij, draadververij, weverij. Ze kunnen daar het textiel maken voor mondmaskers of medische kledij. De capaciteit is er. Nog een voorbeeld is Vandevelde, een bekende lingeriefabrikant. Die maken nu ook mondmaskers, die kunnen dat stikwerk daar perfect doen.”

Bronnen:


[1] https://www.apache.be/2020/03/23/belgie-kocht-sinds-2009-geen-voorraad-mondmaskers-meer-aan/?sh=c32cf5d5d1f9e4ec07962-2036238817

[2] https://www.standaard.be/cnt/dmf20200323_04899868

[3] https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-coronavirus-mask-efficacy/partly-false-claim-wear-a-face-mask-covid-19-risk-reduced-by-up-to-98-5-idUSKCN2252T6

[4] https://www.liberation.fr/checknews/2020/04/23/ce-schema-viral-sur-l-efficacite-des-masques-est-il-juste_1785952

[5] https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331693/WHO-2019-nCov-IPC_Masks-2020.3-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

[6] https://twitter.com/ArbiterOfTweets/status/1254882698574905345

[7] https://www.facebook.com/jeroen.verhille/posts/10219061771989712

[8] https://www.solidair.org/artikels/het-absurd-dat-we-belgie-niet-massaal-mondmaskers-produceren

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.