Een kort weekoverzicht

In het programma ‘vandaag’ toont Danira Boukhriss een filmpje aan Marc Van Ranst waarin mensen uit zijn persoonlijk omgeving laten weten dat ze hem missen.  Het ontroerde de man, de twitter gemeente vond het maar niets en de dreksluizen gingen open. Eens zijn of niet, waar is het respect eigenlijk gebleven voor wat deze man allemaal heeft gedaan?

Ondertussen hebben SP.A, OpenVLD, Groen, PS, Vals belang en N-VA een amendement goedgekeurd rond het toekennen van steunmaatregelen aan bedrijven die belastingen ontduiken via belastingparadijzen. Ter herinnering, de opzet van PVDA was om dat toekennen net te vermijden in navolging van Denemarken en Polen. Tegen het PVDA voorstel waren Open VLD, Nva en Vals Belang tegen. Groen en SP.A onthielden zich. PS stemde toen voor. Via het goedgekeurde SP.A amndement werd de mogelijkheid om geen steun toe te kennen tenietgedaan. De partijen die het amendement goedkeurden verkopen het wel als zijnde een mogelijkheid om geen steunmaatregelen toe te kennen, maar eigenlijk is het gewoonweg het tegengestelde. Sterker nog, men zette de deur niet op een kier, men smeet ze volledig open. Iemand liet op Facebook netjes weten dat Steve Rousseau, inderdaad half broer van, één van de miljonairs is die ‘getroffen’ zou worden door deze éénmalige bijdrage via het PVDA voorstel.

Daags nadien werd weeral veel duidelijk toen Theo Francken, in ‘Villa Politica’, onomwonden verklaarde dat de 1% rijksten het zwaarst hebben afgezien van de coronacrisis. En dat het daarom not done is om die groep mensen nu te belasten.

Ben Weyts liet dan weer verstaan dat Nva ongegeneerd wil verder besparen in de gezondheidszorg. Hij zei daarover dat ze bij Nva moedig zijn om dat te doen.

Diezelfde dag lanceerde een zekere Jan-Emmanuel De Neve het idee om onze ouderen extra te belasten om de coronafactuur op te rapen. U weet wel, die groep mensen die geen waardige oude dag kunnen betalen met het pensioenbedrag dat ze vergaarden na 40 à 45 gezwoegd te hebben voor de ‘vrije’ markt en ‘onze’ economie. Ik heb die dag gekeken op de twitter-feeds van Theo Francken en Tom Van Grieken. Niets, geen enkele letter werd er geschreven over het idee.

Wat het Vals Belang dan weer wel deed, dat was nog maar eens fake news verspreiden. Alexander De Croo, niet direct mijn beste vriend, werd gevraagd over zijn mening post corona voor wat betreft de horeca. ‘Het wordt een marathon voor ons allemaal, maar in de horeca wordt het absoluut niet eenvoudig.’ Dat zei Open Vld-vicepremier Alexander De Croo in De Ochtend op Radio 1. Een fractieleider van het Vals Belang trok wat woorden uit de context en liet uitschijnen dat De Croo geen horeca meer zou willen in België. Het moet gezegd, politici die niet liegen zijn een zeldzaam ras. Vals Belang en Nva kweken echter in sneltempo een nieuw ras, dat bewust leugens verzint en gefinancierd verspreidt over een ander.

Natuurlijk liet Peter De Roover van Nva de kans niet onbenut om het fake news van Vals Belang te retweeten. Politici moeten dezer dagen niet langer reageren op hun eigen fouten, neen ze moeten ook nog eens reageren op de leugens van een ander over zichzelf. “Hoe laag kan je eigenlijk zakken?”, vraag ik mij af. Van een rechtzetting langs de kant van De Roover nadien, was er natuurlijk geen sprake.

En afsluiten doen we met Geert Noels, de vermogensbeheerder die zo eigenlijk niet genoemd wil worden. Op zijn eigen pagina staat het volgende geschreven: Geert Noels (Antwerpen, 5 september 1967) is een Belgisch econoom, opiniemaker en auteur. Hij is oprichter en bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder Econopolis. Een Google naar Econopolis leert je het volgende: “Econopolis is een financieel kennishuis gespecialiseerd in vermogensbeheer, beleggingsadvies, economische en strategische studies en wealth coaching …” Maar als je hem vermogensbeheerder durft te noemen, dan ontmenselijk je hem. Ik heb zijn twitterfeed er eens op nagelezen. Weining tweets waarin hij het opneemt voor de mensen, veelal tweets waarin hij opneemt voor de vrije markt, de economie en natuurlijk … de vermogenden. Diezelfde geert Noels gaat bovendien wealth coachen bij het relance team voor de economie post corona. Dat wil voor alle duidelijkheid zeggen, niet voor de mensen.

Trouwens Reynebeau zijn column ‘Baby’s zijn heerlijk in een stoofpotje’ is écht wel een aanrader.

En nu is het weekend.

Spread the love
 • 17
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  17
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.