Pensioenleeftijd naar 70?

Er was een tijd dat we alle dagen werkten, meer dan twaalf uren zelfs. We hadden geen verlof, geen pensioen en er waren geen vakbonden, het was enkel wij en zij. En wij werkten onszelf los de Nederlandse taal in. Jezelf doodwerken, of kromwerken zijn gezegden waarin een waarheid ligt. Ze waren beiden een gevolg van de arbeidssituatie toen.

De levensverwachting lag een stuk lager dan nu, we gingen – zo goed als – niet naar school, en het loon dat we verdienden stond in schril contrast met de geleverde arbeid.

“Waarom deden we dat dan?”, is de hamvraag. ‘Omwille van hun beloften en boodschappen.’, is het antwoord.

Omdat zij beloofden ons te beschermen als er anderen kwamen. En die bescherming geld koste. Om gevangenissen te bouwen, en de criminelen buiten te houden. Meestal afgegleden in de criminaliteit omwille van de levenssituatie, waarvan de arbeidssituatie in die tijd dus een groot stuk voor zijn rekening nam. Legio nepargumenten lagen verscholen in hun dagelijkse boodschappen.

En de schrijnende situaties bleven duren tot mensen het begrepen hadden. Toen volgde repressie en de rest…

Ondertussen weten we beter. Hebben we geleerd van de geschiedenis. En werkten we onszelf opnieuw Nederlandse de taal in. “Dat was slavernij! Uitbuiting.”, zo werd gezegd. We zien het voor ons, als we het er over hebben.

Aan beide woorden zitten meerdere verhalen. Het eerste beschreef ik hierboven. Als we echter praten over dat verleden, dan zeggen we allemaal hoe schandalig het wel was dat dit gebeurde, enkel en alleen  omdat zij een levensstandaard konden aanhouden die lichtjaren afstond van diegene die wij kenden.

Het is inmiddels 2019. Wij hebben recht op verlof, wij bouwen een pensioen op en er zijn vakbonden. De strijd om tijd, die is echter nog steeds aan de gang. Daar waar de logica stelt dat we minder zouden moeten werken, klinkt het geschreeuw dagelijks naar meer en langer.

Dat heeft niets te maken met nep-argumenten zoals met hoeveel we zijn. Wel alles met het in stand houden van dat systeem dat de tegenstellingen tussen wij en zij zwaar in de verf zet. Hun levensstandaard en de afstand tot de onze.

De enige juiste oplossing, diegene die de geschiedenis ons geleerd heeft heet dan: “Herverdeling!”

We zijn met velen. Het optrekken van de pensioenleeftijd duwde ons massaal in de gezondheidszorg. Flexi-jobs koste mensen vaste jobs, een deftig inkomen en al die politieke laffe keuzes zorgen ervoor dat wij opnieuw vele uren moeten werken.

Niet voor ons, maar allemaal om dat systeem dat aan zijn limieten zit te behouden. Dat systeem dat zorgt voor een scheefgetrokken herverdeling. Opnieuw te grote afstanden creëert tussen de levenstandaarden van zij en wij.

Sommigen onder ons moeten kortere werkweken krijgen, bij die bedrijven en sectoren van zij die dat kunnen betalen. Allemaal moeten we vroeger met pensioen kunnen gaan, als zij maar enkel willen bijdragen wat ervoor nodig is. Arm gaan ze er niet van worden. Het is ook geen jaloezie. Het is noodzaak om te bewijzen dat we als mensen geleerd hebben uit de geschiedenis, in plaats van ervoor te kiezen om ze opnieuw te beleven.

Gisteren werd De Wever op snelheid gepakt. Vandaag zal Nva alle zeilen bijzetten om het partijstandpunt te nuanceren. Cdenv en OpenVLD reageerden door te zeggen dat er van een verhoging van de pensioenleeftijd geen sprake kon zijn.

Ik ben de dag na de vorige verkiezingen nog niet vergeten. Toen zou niemand dat doen, het was een belofte die ze allemaal hadden gemaakt. Van de eerste tot de laatste.

En de geschiedenis leert ons dat ze niet enkel onze pensioenleeftijd optrokken, maar dat ze er ook voor zorgden dat we stopten met pensioen op te bouwen. Dat onze pensioenen nu tot de laagste van Europa behoren.

‘Geloof ze niet!’, riep er toen iemand.

Welnu, ik geloof ze niet. Niet hun nepargumenten, niet hun valse beloften. En wij hebben de geschiedenis aan onze zijde.

Een vermogensbelasting moet de absolute prioriteit worden van een volgende regering. De tijdsdruk verdiend een hoge notering in de onderhandelingen richting een nieuw regeerakkoord. En dit onhoudbare systeem, dat bengelt tussen kapitalisme en neoliberalisme, moet weg.

Spread the love
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.