Achter de term #opkuisen zit een strategie

Een uitspraak die eigenlijk tot een vraag om ontslag zou moeten leiden, en misschien wel het vallen van een regering, veroorzaakte weinig meer dan een kleine deining in de modderpoel die politiek Vlaanderen heet. Nochtans was de woordkeuze heel bewust, met voorbedachte rade ook en diende (dient) ze een doel. Bovendien was het niet de eerste, en het zal ook niet zijn laatste, uitbarsting zijn die het aanvaardbaarheidsgehalte van het fascisme weer op de kaart moet zetten.

Ranzige berichten zoals het voorbeeld dat ik hier gebruik als afbeelding bovenaan zijn sinds zijn  aanstelling dagelijkse kost geworden. Bovendien heeft hij, en in zijn zog de ganse partij, zulke berichten nog nooit openlijk de oorlog verklaard. Neen, want dat hoort niet bij het plan. Blijven voeden is de boodschap. En de manier waarop is steeds dezelfde. Je zegt het, laat het wat stormen, wacht tot je bevestiging krijgt dat mensen het beginnen goedpraten en verklaart dan dat je fout begrepen bent.

Het gevolg is dat er zoogdieren zijn, op twee benen, met hersenen die bedoeld zijn om na te denken, die dat weigeren te doen. Dat nadenken over. Of er nu 2.3 miljard te weinig is, pensioenleugens worden rondgestrooid of gore fascistische praat wordt verkocht: “Alles wat zij doen is goed.” Ik neem ze niet echt serieus in discussies want diegenen die nooit kritiek kunnen hebben op iets, of iemand, waar ze achter staan die bieden weinig meerwaarde in een discussie. Ik vergelijk hen met lemmingen, en vroeg of laat springen die allemaal samen richting dezelfde afgrond.

Maar geschiedkundig gezien is er wel wat om mezelf druk over te maken. En het is die geschiedenis die lemmingen eigenlijk zou moeten overtuigen van de keuze die zij vandaag maken.

Allereerst de terminologie die gebruikt wordt, alsook de modus operandi er achter. Met dank aan historicus Jelle Versieren las ik onderstaande quote. Wie geen vergelijking wil maken, durft te maken, die bewijst dat geschiedenis zich herhaalt. Dat wij er als mensen niets van willen leren, tenminste toch niet wat we er uit zouden moeten leren. Het was deze gore praat die een bevolking overtuigde om over te gaan tot gruwelijke daden, omdat ze zich superieur voelden boven andere mensen. Anders gezegd: “Omdat die onmensen neerkeken op mensen.”

“Reinigung und Säuberung des Volkskörpers von volksfremden und fremdstämmig Elementen durch Aussiedlung”. Johann von Leers, Duits rechtsfilosoof over het nieuwe beleid in 1935.

En het gevolg is dus nu al geruime tijd zichtbaar, getuige de afbeelding bovenaan. En toch zijn er dus mensen die het niet willen zien, wat op zich een nieuw bewijs is van de zich herhalende geschiedenis. Want ze zien nu al niet wat ze eigenlijk weten dat fout is. Ze sluiten er nu reeds hun ogen voor, en wat nog erger is, ook hen geesten. Sommigen onder hen aanvaarden bovendien niet enkel deze gore fascistische praat maar dragen hem ook uit.

“Wir haben es nicht gewusst”

Een zinsnede die iedereen bekend in de oren zou moeten klinken. Na de oorlog was de uitdrukking ‘Wir haben es nicht gewusst’ veelgehoord; Duitsers beweerden dat ze niets geweten hadden van de vernietiging van de Joden. “Wat wij nu weten […] dat konden de mensen van toen helemaal niet weten en denken”, aldus de naoorlogse Duitse bondspresident Richard von Weizsäcker, die tijdens de oorlog in de Wehrmacht diende. Maar de uitdrukking kan ook gezien worden als een ontkenning van al de indoctrinatie die er aan vooraf ging. De weloverwogen terminologie die gebruikt werd om mensen klaar te stomen.

En dat zie je dus vandaag bij hem, en zijn partij, opnieuw gebeuren. Het fascisme wordt gevoed, racisme aanwakkeren hoort daarbij. En voor de lemmingen die ook dat weer willen ontkennen een quote, opnieuw met dank aan Jelle, van een Duits-joodse filoloog die in Dresden leefde van 1881 tot 1960 en dus beide grote oorlogen heeft meegemaakt.

Woorden kunnen nietige stukjes arsenicum zijn: ze worden ongemerkt ingeslikt en lijken geen uitwerking te hebben, maar na enige tijd is de gifwerking er toch.”

– Victor Klemperer

En voor de lemmingen die dat willen ontkennen: “Lees de tekst op de afbeelding nog maar eens een paar keer. Het is nodig.”

Spread the love
 • 202
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  202
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.