Arme “bange” Theo

Hoe erg toch, dat jij er in de 21ste eeuw nog steeds niet in slaagt om je angsten voor ‘de vreemde man’ te overwinnen. En ja, die vrouw ook, natuurlijk dat. Zelfs niet-Vlaamse kinderen boezemen je angst in.

Niet-begeleide kinderen wil je een toekomst bieden, maar laat ons eerlijk zijn, liefst ver weg van hier.  En nieuwe mensen, want zo zie ik hen, moeten geld betalen vanaf nu. Veel geld zelfs. Administratieve kosten noem jij het, maar jij en ik, wij weten beter. De schiftingsronde wordt zo ingezet, zij die geld hebben zijn in uw ogen mensen die zich een weg kunnen betalen naar het kansenprogramma, diegene zonder geld zijn dan blijkbaar ‘onmensen’ en voor hen stippelde je een andere weg uit. Terug naar af, ga naar de gevangenis, passeer niet langs start.

Allez, daar ga ik toch van uit, afgaande op uw beslissingen en de manier waarover je over hen spreekt.

En die van de administratieve kosten lag natuurlijk in de lijn der verwachtingen, want hoe luide uw vraag nu weer: “Wat is de economische meerwaarde van immigranten uit Marokko?” Dat was het toch, niet?

Gisteren was dan ook geen uitzondering, u schoot voor de zoveelste maal op een groep mensen die niet-Theo zijn. Niet blank en van die dingen bedoel ik daarmee, maar dat is ondertussen wel al duidelijk denk ik.

Nu gaat u de deur openen voor Amerikaanse toestanden, wilt u onze rechtstaat opofferen voor de politiestaat. De sans-papier moeten er deze keer aan geloven, binnenvallen zonder huiszoekingsbevel, dat moet kunnen. Althans in uw ogen.

In mijn ogen niet. Walgelijk is dat Theo, walgelijk en onmenselijk, niet meer of minder dan dat.

En toch gaat het mij in deze blogpost niet enkel over deze angst Theo. Nee, u bent ook bang van zoveel anders. Discussie bijvoorbeeld, tegenspraak ook. De mensen die dat in zich hebben kunnen we ook catalogeren: “Andersdenkenden om het kind bij naam te noemen.”

Opnieuw anders dus, alleen is de tijd nog niet rijp om dat, wat die groep mensen betreft, ook zo uit te spreken. Die stigmatisering is volop bezig maar nog niet af, ze moet nog wat rijpen. En toch bent u zich al aan het voorbereiden, zo lijkt het.

Vandaag zag ik een lijst van namen passeren, mensen die je allemaal geblokkeerd hebt op sociale media zoals Twitter en Facebook. Toegegeven Theo, ik heb lang geprobeerd om dat niet te doen maar je ontkomt er niet aan, jij dus ook niet. Ik blokkeerde iemand die mij er van beschuldigde het bedrijf waar ik werk te saboteren, nadat er twee doden vielen. Een Theo sympathisant ook, als u wil geef ik u zijn pseudoniem op de sociale media, ik denk dat u hem beter ook zou blokkeren.

Maar bij u liggen de beweegredenen toch enigsinzs anders, u blijkt mensen te blokkeren die inhoudelijke vragen stellen, vergelijkingen durven maken binnen de maatregelen die u heeft voorgesteld, en nog zal voorstellen. Bovenaan deze blogpost prijkt een voorbeeldtweet, één die schreeuwt om een antwoord, want hoe ver wilt u gaan in deze?

Of gaat het weer om die ene groep mensen Theo, diegene waar u zo bang van bent en dat ook zo mag zeggen, u weet wel, al die niet-Vlamingen.

Ik heb geen idee of u mij reeds blokkeerde, geen idee of wij elkaar ooit al in twitterland tegenkwamen. Nu ja, het kan mij wat natuurlijk, ook al besef ik dat het niet zo lang meer zal duren vooraleer je over mij dezelfde woorden mag spreken. Dat ook ik in de bovenstaande voorbeeldtweet zit. Niet zozeer om mijn kleurtje of mijn herkomst, dan wel om mijn ideologische overtuiging.

Maar weet u wat, ik ben niet bang en jij hoeft dat ook niet te zijn.

Probeer alle mensen een kans te geven, breng het beste in hen naar boven, zoals jullie dat zo mooi zeggen. Iemand helpen die niets heeft , dat neemt angsten weg, ze leren kennen ook. Net zoals luisteren naar andere meningen dat doet. Je zal zien, mens zijn, het zit er bij ons allemaal in!

Neem je angst weg, arme bange Theo. Want hij is een slechte raadgever.

Creative commons

Creative Commons-Licentie
Sblog van Sven Naessens is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op http://www.sblog.be.

Spread the love
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.