Beste John, wat nu?

Beste John,

Laat mij dit schrijven aanvatten met een positieve noot, al zal u straks ook nog een ‘maar’ lezen. Noem het een vorm van respect, een gewaarschuwd lezer en van die dingen, je kent het wel.

Je oproep tot een linkse frontvorming valt alvast bij mij in goede aarde. Samen, kameraadschappelijk naast elkaar, met Peter Mertens op de foto, ergens in de Genste velden, het is een stap vooruit. Uw scherpe kritiek, gericht aan de schaduwregering en haar, vanuit Antwerpen gestuurde, afbraakpolitiek is nodig. Blijft ook nodig.

Maar…

Ja ik weet het, die ‘maar’ is er redelijk snel. Die kritiek was ook nodig vóór deze afbraakregering het daglicht zag. Zelfreflectie, beste John, daar ontbrak het jullie aan. Jullie eigen normen en waarden, de socialistische gedachte naast datgene leggen dat jullie in, en vooral, uitvoerden. Het gebeurde te weinig. En waar bleven al die alternatieven, weg van die afbraak? Er waren er wel, maar het hadden er zo veel meer kunnen zijn. Moeten zijn ook!

Ja John, jullie als sociaaldemocraten, hebben de sociale afbraak mee geïnstitutionaliseerd. Althans, dat is toch mijn mening.

Zo hebben jullie lastenverlagingen gecreëerd, zonder dat er vanuit de ondernemingen een maatschappelijke return moest tegenover staan. Om over NIA nog maar te zwijgen. Ook jullie verhoogden pensioenleeftijden, verlaagden mogelijkheden van brugpensioen en beknibbelden al op de index. Herinnert u zich het generatieGEpact nog John?

Het grootste verschil tussen de huidige regering, en die waarin u zelf ook zetelde, is harder en sneller.

De sociale afbraak gaat sneller vooruit. Om het met een boutade te zeggen: “Bij jullie gebeurde die druppelsgewijs, nu kapt men gewoon de emmer leeg.” Hij is harder ook, al is hardvochtiger eigenlijk het enige juiste woord. Daarin zit immers geen rechtvaardigheid, wat in het woord hard wél kan zitten.

Dus vraag ik mij af John wat nu de alternatieven zijn die jij voor ogen hebt? Hopelijk meer dan de paar honderd miljoen euro die je recupereerde van de miljarden aan fiscale fraude. Om maar één voorbeeld te noemen.

Uw scherpe kritiek beoogt, mijn inziens, een koerswijziging, weg van vermogensbelastingen en richting miljonairstaksen. Tenzij ook uw alternatief bestaat uit een deel afwentelen op rug van Jan in het ravijn?

Ik wil dus, wel eens weten wat uw plannen zijn. Aan de vooravond van een nieuwe golf van sociaal verzet heb ik daar recht op. Denk ik.

Want in alle eerlijkheid, een verderzetting van wat bezig was toen jullie wel in de regering zaten, daar zit ik niet op te wachten. De uitslag van de verkiezingen indachtig zaten er daar weinigen op te wachten. Vandaag stelt Jan in het ravijn vast dat de verandering waarop hij stemde, niet de verandering was die men hem beloofde.

Dus dat links front John, ja graag. Snel ook. Maar hoe willen jullie instappen?

Spread the love
 • 178
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  178
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.