Brief aan Johan Van Overtveldt- OXI en NAI

Beste Johan,

Politieke rekruteringen dragen veelal één zekerheid in zich en dat is dat ze steeds weer het verschil tussen theorie en praktijk blootleggen. Vroeger als journalist had u vandaag kunnen schrijven over welke kemels er geschoten zijn, en hoe houdingen van Troijka adepten een Griekse bevolking de overwinning op het neoliberalisme schonken. Vandaag bent u natuurlijk de eerste om het OXI-resultaat te degraderen tot een Pyrrusoverwinning.

U loopt dan ook niet hoog op met burgerrechten en de inspraak die daaraan verbonden is. Graag herinner ik u aan uw woorden omtrent de rijkentaks: “Debat was beter niet publiek gevoerd”. Eigenlijk bedoelde u toen dat rijken de dans moeten kunnen blijven ontspringen, zoals de geschriften van uw grootmeesters u hebben geleerd en dat iedereen die anders dacht, beter kon zwijgen.

De laatste dagen deed u deze oefening ‘dunnetjes’ over. Niets nieuws onder de zon natuurlijk, het is dan ook een neoliberaal modus operandi. De massa bespelen, van halve en foute informatie voorzien, ten voordele van uw champagne slurpende vriendjes. Indoctrinatie heet zoiets dan en het stappenplan is uiterst simpel:

1. Blijf onophoudelijk twijfel uitspreken over de vraag van een referendum
2. Zeg bij verlies voor het neoliberalisme dat je de democratie respecteert en dus ook de stem van de kiezer
3. Maar benadruk nog eens dat niemand weet waarover de kiezer heeft gestemd
Eigenlijk beste Johan, is het Griekse referendum vergelijkbaar met een verkiezing bij ons. In een wip en een knip beslisten jullie immers dat de pensioenleeftijd moest worden opgetrokken tot 67 jaar. Ik verwijs graag naar puntje 3 hierboven. Maar dat even terzijde.

Want hoe gaat het nu verder?

Ik ben het namelijk ook niet eens met de maatregelen die jullie, niet enkel de Grieken maar een volledige Europese bevolking, opleggen. Opgelegd vanuit een instituut waarover wij ons als inwoners nooit hebben mogen uitspreken. De, door u bejubelde, Troijka heeft zichzelf een legitiem karakter gegeven zonder, het laatste deel, uit puntje 2 van het stappenplan te respecteren.

Jullie zijn dat ook niet van plan natuurlijk. Laten wij daarom als kiezer ons eigen stappenplan eens uitrollen:

1. Blijf onophoudelijk twijfel uitspreken over de legitimiteit van de Troijka zolang er geen (Belgisch en/of Europees) referendum wordt gehouden.
2. Zeg dat de Troijka de democratie niet respecteert, en dus ook de stem van haar inwoners, zolang dat referendum niet wordt gehouden.
3. Benadruk nog eens dat niemand weet waarom de Troijka kan en mag doen, wat ze doet.

Want nu kom ik terug bij het begin van deze brief beste Johan. Het is niet de schuld van de Grieken, neen het is jullie schuld. In de theorie zal alles wel werken maar in de praktijk heeft Europa het verkloot. Hebben jullie het verkloot. Alles en iedereen binnen de neoliberale paringsdans bewees gisteren impotent te zijn om een Europese bevolking te bevruchten met oplossingen richting een menswaardig bestaan. Richting een eerlijkere herverdeling.

En daarom zeg ik OXI Johan, OXI tegen al uw geleuter en uw theoretische manier van denken. OXI tegen politieke rekruteringen, tegen de Troijka en doofstom blijven van het echte probleem: De Troijka zelf.

Maar ik zeg NAI Johan, NAI voor een Belgisch (Europees) referendum over de legitimiteit van dat alles.

Spread the love
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Delen

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.