Ben ik links genoeg?

Ik zie regelmatig in discussies hoe linkse mensen elkaar beoordelen en soms zelfs veroordelen. Een antwoord op dat gegeven bestaat er niet. Elke discussie is anders. Elk argument. Maar ik wou toch even laten weten dat ik verre van perfect ben als het op links zijn op aan komt.

Wij recycleren thuis. GFT, karton en papier, PMD en restafval. We koken met in het achterhoofd alles te gebruiken en de overschot in te vriezen. Oude kleren brengen we naar de container en nieuwe kleren kopen we zoveel mogelijk bij kleine zelfstandigen of in outlet shops.

Het overkomt mij echter, regelmatig zelfs, dat er toch eten over is. Niet klaargemaakt zelfs. Verspilling dus, dat ook wel eens bij het restafval kan belanden.

Toen ik in Gambia was, zag ik dat kapitalisten daar geld verdienden aan klerencontainers. Ik troost mij met de gedachte dat Sassy, een local die we leerde kennen, zei dat het voor hen nog steeds goedkoper is dan in de winkel. En als ik nog eens een versleten shirt in de container dump, dan zoek ik wel een reden om ook dat goed te praten.

Bovendien is dat makkelijk. Toch? Container open, dump, container dicht. Moeilijker zou zijn het persoonlijk te bezorgen bij mensen die het nodig hebben. Te moeilijk dus voor mij.

En die outlet shops, dat scheelt hem wel een slok op een borrel natuurlijk. Opnieuw lekker makkelijk.

Wij rijden nog geen 10.000km per jaar met onze wagen. Doen veel met de fiets, benenwagen en het openbaar vervoer. Voor het milieu natuurlijk. Langs de andere kant reis ik graag en doe dat meestal met het vliegtuig. Dat is zelfs geen evenwicht. Foei toch.

Ik ken mensen die alle dagen praktiserend zijn in het creëren van een betere wereld. Vluchtelingen helpen, les geven, armen helpen, zieke mensen – geen familie of jarenlange vrienden – bijstaan. Enkel en alleen omdat het kan en ze daarbij anderen helpen. Wat ben ik trots op hen. Jaloers ook.

Want bij mij is dat verminderd. Veel verminderd.

Hopen en dromen dat doe ik nog. Geloven in die betere wereld, wat minder.

Jaren heb ik dat wel gedaan. Principieel heeft dat enorm veel gekost. Van onbetaalbare vriendschappen tot vele vele euro’s . Ook dat is nu anders.

Allemaal omdat ik minder geloof.

Ik hoor rondom mij regelmatig de uitspraak dat Daens al lang achter ons ligt. Sorry, maar dan heb je er dus geen reet van begrepen.

Op een moment dat automatisering 1001 taken heeft overgenomen schreeuwen ze in onze oren dat we langer moeten werken. En de massa schreeuwt mee. Daens draait zich om in zijn graf.

Jaren van onderzoek heeft ervoor gezorgd dat we ouder worden. Maar het resultaat is dat het aantal gezonde jaren die we voor onszelf, en het zorgen voor anderen, zouden kunnen gebruiken steeds minderen. In 2016 lag de gemiddelde leeftijd van een man op 79,9 jaar. En toch schreeuwt de massa:”Werken tot ons 70!”. Tien jaar dus, dat krijgen we nog. Werken tot je 60, dat waren er 20. Waren dus. Daens anyone?

De ongelijkheid vandaag is veel groter dan ze ooit onder Daens is geweest. De acht rijkste mensen ter wereld bezitten evenveel als de 3,6 miljard armsten. Maar arm zijn, zo schreeuwen we, dat ligt aan jezelf. En die rijken, die hebben er tenminste zelf voor gewerkt.

Een klets van de priester en een bank achteruit!

Er werd in onze geschiedenis nog nooit zoveel geproduceerd als vandaag. Het resultaat is echter geen sociale herverdeling. Meer en meer mensen werken terwijl ze op de armoedegrens balanceren. Dat ze dan gaan flexijobben! Want ook die gepensioneerden doen dat graag. “Vragen achter herverdeling is profiteren!”, schreeuwt de massa.

We schreeuwen zelfs van de daken dat nachtarbeid, zonder ervoor vergoed te worden, moet kunnen omdat de markt dat vraagt.

Daens weg? Mijn kloten ja. Een markt die niemand kan bezoeken krijgt meer empathie dan 101 menselijke problemen.

Dus vergeef mij aub de puntjes waarop ik te weinig links ben. Doe dat ook bij anderen. En laat ons samen dromen, hopen en geloven.

Omdat het nodig is.

Spread the love
 • 347
 • 21
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  371
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.