Beste politici, er ligt een enorme kracht in het zwijgen

Deze week slingerde één partijvoorzitter een drugs oneliner in de mediaether, eentje waarmee de toon voor de komende weken lijkt gezet. Tackelen met beide voeten vooruit heet dat dan. In het voetbal krijg je hiervoor de rode kaart, binnen de politiek is dit blijkbaar hét signaal voor al de rest om ook te beginnen tackelen in het wilde weg. En na de tackles beginnen de verwijten. Na de verwijten, waarin de strafste uitspraak de waanzin van het moment beheerst, volgt de verontwaardiging. Op het einde van dit alles verandert er juist niets, werd er veel gezegd, niets gedaan en is het wachten op de volgende oneliner waardoor het circus opnieuw in gang wordt gezet.

Ben ik nu echt de enige kiezer die dit vermoeiend vind?

Wanneer gaan we als burgers eindelijk eisen van onze politici dat ze zich gedragen zoals politiekers, die beseffen wat voor een job ze hebben gekregen. Volwassen mensen die beseffen wat ze daarmee kunnen doen vóór anderen, in plaats van voor zichzelf.

Als ik met mijn vrienden praat over jullie heren en dames politici, dan is er nog maar weinig respect terug te vinden. Ze blijven allemaal hun eigen ideologische overtuigingen hebben, die dus verschillend zijn van elkaar. Maar iedereen deelt ondertussen wel éénzelfde overtuiging: hoog tijd dat de politieke kleutertuin gesloten wordt.

Wij zijn geïnteresseerd in het toekomstbeeld dat jullie voor ons voor ogen hebben. Kan het dan daar over gaan aub?

Kan het gaan over leefbaarheid binnen een dorp, gemeente, stad, provincie en gewest? Veiligheid in het algemeen, in plaats van dat te reduceren tot één bepaalde categorie binnen het volledig spectrum. Wat gaan jullie doen om het aantal verkeersongevallen verder te doen dalen? Komen er nu eindelijk meer agenten bij, en zo ja, waarvoor wensen jullie die dan in te zetten? Komt er groen bij, en gaat er misschien ook verloren? Wat gaan jullie doen voor onze ouderen? Wat met de bereikbaarheid? Worden straten terug properder, wegen beter onderhouden en beginnen we eindelijk met een war on zwerfvuil?

Er zijn 1001 vragen te beantwoorden. Thema’s die liggen te wachten om besproken en gerealiseerd te worden. Maar daar liggen jullie blijkbaar al lang niet meer wakker van.

Welnu, ik heb het volledig gehad. Mijn geloof in partijpolitiek is al jaren verdwenen. Gelukkig zitten er hier en daar nog mensen tussen van wie ik durf te denken: “Dat is nog een echte politieker.” Die krijgen daarom mijn stem. Roepers zitten daar evenwel nooit tussen.

Er zijn nog enkele weken tot die zondag in oktober.

Ik hoop dat jullie inhoudelijk gaan campagne voeren. Met respect voor andere standpunten. Zonder gratuite uithalen, halve waarheden en volledige leugens. En als er toch zijn die dat niet kunnen laten, dan heb ik voor al de anderen een mooie tip: “Er ligt een enorme kracht in het zwijgen.”

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.