Blind, wereldvreemd en naïef

Als ik rond me kijk dan zie ik winters met uitzonderlijke temperaturen. En ik vind dat ook onze zomers er anders uitzien dan pakweg twintig jaar geleden. Jaarlijks komt ons milieu meermaals in het nieuws, bedreigd als ze wordt. Plastiekstromen, uitstervende ijsberen, en andere milieurampen zijn de actuele realiteit geworden. Sluipende moordenaars als asbest werden vervangen door fijn stof, en deze keer zijn we allemaal slachtoffer. De lijst met uitdagingen is lang.

En toch.

Zie ik mensen die dit alles ontkennen. Daarom de meest bizarre theorieën errond delen. Die hun uiterste best doen, om anderen er van te overtuigen wat we niets moeten doen. Ik zie (wereld)leiders die gewoonweg weigeren om hun verantwoordelijkheid te nemen. Die er zelfs niet in slagen om een letter op papier te krijgen. Alsof er geen uitdagingen zijn.

Voor mij zijn dat de mensen met een vreemde kijk op onze wereld.

Als ik rond me kijk dan zie ik geweld in vele vormen. Tieners die scholen beschieten. Moordenaars die op massa’s mensen schieten. Zelfmoordenaars, kindsoldaten, terroristen,… En ik zie oorlogen in vele vormen. Ik zie bij ons een land dat nog niet zo lang geleden zelf getroffen werd, en toch steun blijft geven aan regimes die terrorisme sponsoren. Die wapens en oorlogstechnologieën blijven exporteren uit naam van de economie. Die een bevolking met een schuldenberg van miljarden opzadelen om slachtoffers te gaan maken in oorlogen duizenden kilometers van hier.

Ik ben daar niet blind voor. Het mes snijdt altijd aan twee kanten.

Maar ik zie gelukkig ook veel meer mensen die geen geweld plegen. Die niet op massa’s mensen schieten. Geen zelfmoordenaar, kindsoldaat, of terrorist geworden zijn. Ik zie ook dat die altijd met veel meer zijn. En ik geef hen liever aandacht, want ook dat is mijn keuze die zij verdienen. Zij verdienen het niet om ook slachtoffer te worden.

Als je één van die mensen bent die er niet langer in slaagt om iets goed te zien bij andere mensen, binnen welke opdeling ook, dan ben je verblind.

Want dan doe je de waarheid oneer aan.

Ik geloof niet dat ik hét verschil ga maken. Maar ik geloof wel in de keuze die ik maak. Een keuze om het menselijke te benadrukken. Te blijven duiden op het goede in het gros van de mensen. Om te wijzen op de vele mensen die het beste voor hebben. Met mij, met jouw, met ons.

Ik ben dus hoegenaamd niet naïef omdat ik niet wil meegaan in het dagelijkse haat zaaien. Neen. Schrijf maar op: “Dat is een bewuste keuze!”

En als je denkt dat je in 2019 van mij nog de ruimte gaat krijgen om woorden als wereldvreemd, blind en naïef te misbruiken in discussies, dan ben je mis. Dan zullen onze wegen scheiden. Ook dat is een bewuste keuze.

Tot in 2019. Of niet.

Spread the love
 • 164
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  164
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.