Corona cijfers en media

“Coronacijfers stijgen met 11 procent: gemiddeld 95 besmettingen per dag” – De Standaard

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag in de afgelopen zeven dagen, met uitsluiting van de laatste vier dagen, is gestegen met 11 procent tegenover de week ervoor. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Sciensano. Per dag waren er gemiddeld 95,3 besmettingen.

https://m.standaard.be/cnt/dmf20200714_92033968

Dat is wat De Standaard schrijft. Ik betreur zulke berichtgeving enorm. Ze is niet diepgaand genoeg en het ontgaat mij volledig wat de intentie is bij deze.

Wat zeggen die cijfers: enkele manieren van denken

We horen in het nieuws dat er de voorbije 7 dagen gemiddeld 95,3 vastgestelde besmettingen per dag waren, “een stijging met 11 % tegenover de vorige periode”. Kunnen we daaruit echt afleiden dat de situatie verslechterd is?

Laten we even kijken wat dat percentage zoal kan betekenen. Hier volgen, bij wijze van voorbeeld, 3 mogelijke scenario’s:

Scenario A : Er werden de voorbije week in ons land gemiddeld 100 tests per dag uitgevoerd.
In dat geval is 95 % van de uitgevoerde tests positief. (Hebben we dan een probleem? Niet noodzakelijk – het kan bv. betekenen dat de tests alleen uitgevoerd werden bij mensen met duidelijke ziektesymptomen.)

Scenario B : Er werden vorige week gemiddeld 10 000 tests per dag uitgevoerd.
Dan is 0,95 % van de uitgevoerde tests positief. (Is de toename met 11 % dan een probleem? Niet noodzakelijk: zie C.)

Scenario C : Het totale aantal tests per dag evolueert van week tot week. Stel dat het gemiddeld aantal tests vorige week 9000 per dag bedroeg en deze week 11 000 per dag. Als het gemiddeld aantal besmettingen in diezelfde periode van 85 per dag is gestegen tot 95 per dag, dan is dat een positieve evolutie (van 0,94 % naar 0,86%)

Duiding bij de cijfers

Aan het woord Edelhart Y. Kempeneers – Medisch directeur bij Attentia

Tja, ik ben ook ongerust, zeker wanneer je merkt dat in de helft van de landen waar de maatregelen versoepeld zijn, een nieuwe stijging zichtbaar is. Zeker wanneer mensen op reis beginnen gaan (of meer bepaald, met meer mensen in contact gaan komen) geeft dit meer risico op besmetting.

Voor de cijfers in België: er was een minimum in week 26 (week van 22 juni) met 603 nieuwe gevallen, en de voorbije twee weken is er toch een lichte stijging (621, 630). Het aantal testen is nochtans eerder aan het dalen (dus geen scenario C): van 70.709 in week 26 naar 61.808 en vorige week nog maar 54.102.

Dus ik maak me wel wat zorgen, ja. Het is zoals die oefening met een vijver, waar een waterlelie groeit die elke dag twee keer zo groot wordt, en na 30 dagen zou de vijver helemaal gevuld zijn en de vissen verstikken. Wanneer moeten we ingrijpen? In het begin lijkt er geen probleem te zijn, en blijft de lelie klein. Tegen dag 15 is slechts 0,03% bedekt; zelfs op dag 25 is het slechts 3%. Maar op dag 29 is 50% bedekt, en dan duurt het nog maar één dag voor de hele vijver gevuld is met verstikkende waterlelies.

Wat ik maar wil zeggen: nu lijkt het allemaal nog onbeduidend, maar het kan snel omkeren.

Bron: Bart Vanraes

Spread the love
 • 72
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  73
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.