Enkele bedenkingen bij de Antwerpse coronamaatregelen

Sporten met mondmasker

De provincie Antwerpen grenst aan enkele andere provincies en een land. Een verplaatsing van pakweg 20 minuten zullen de meeste sporters er wel voor overhebben om elders hun ding te kunnen doen. Het zal dus waarschijnlijk minder druk worden in Antwerpen, iets drukker elders.

Het fitnesscentrum waar ik ga, heeft er écht alles aangedaan. Ze pasten de uren aan, namen maatregelen voor de toestellen en alles was voor handen. Vanaf dag 1 verhingen mensen bordjes met ‘niet gebruiken’, en hielden ze zich niet aan de toegestane tijd. De recente regel mondmasker op tijdens verplaatsing, af tijdens sporten op het toestel, was te belachelijk om waar te zijn. De keuze om te sluiten is de juiste, om dit enkel te doen in het Antwerpse de foute. Ik moet amper vijftien minuten rijden om in een veel kleinere fitness, in een andere provincie, te kunnen trainen. En natuurlijk gaan mensen dat ook doen.

En dat ligt niet aan hun gedrag, wel aan de te zwakke maatregelen.

De avondklok

Een keer per week ga ik wandelen met een vriend. ’s Avonds. Reeds twee maal hebben wij jongeren gezien op weg naar een lockdownfeestje. Die sleurden op beide momenten een halve winkel mee, terwijl ze het openbaar vervoer gebruikte. Waarom zouden jongeren hun feestjes niet verleggen? De uren aanpassen, buiten de provincie hun feestjes houden bij iemand, …

Bovendien ga je de spreiding tegen. Er zijn nu eenmaal mensen die er al voor gekozen hadden om heel vroeg, of heel laat, buiten te gaan ontspannen. Die zullen het nu ook binnen de ‘daguren’ moeten doen. Wat je spreidde over 24 uur, dwing je nu in de 17 uur en een half.

Mondmasker op zak

Ik heb nog steeds geen wetenschappelijke studie gelezen die bewijst dat corona in openlucht verspreidt. Wel durf ik aan te nemen dat je in openlucht te dicht bij elkaar kan staan waardoor de kans op blootstelling toeneemt.

Echter, termen als ‘te dicht’ of wat dan ook zijn te subjectief. Wat betekent dat iedere mens dat voor zichzelf zal uitmaken.

Je moet bovendien op zoek gaan naar passende maatregelen. Het blauwe wegwerpmasker sluit gewoonweg niet af. De afsluitende mondmaskers, zoals datgene dat iedereen gratis krijgt van de overheid, wel. Al is beter misschien juister om schrijven. Misschien is minimum blauw buiten en de nauw afsluitende binnen een duidelijkere, structurele maatregel voor iedereen?

Wat met ondernemingen

Je werkt in de horeca. Iedereen weet dat je na de sluit nog even bezig bent om op te ruimen en alles proper te maken. Hoe kan je nu sluiten om 23u00 en dan ervoor zorgen dat je thuis bent tegen 23u30?

Wat met Antwerpenaren die buiten de provincie werken en omgekeerd.

Wat met minimumbezetting? Stel dat burgemeester X morgen besluit om locatie A in lockdown te plaatsen. Als daar een werknemer tussen zit die in ploegverband werkt, wat betekent dit dan voor zijn collega’s? De onderneming?

Wat met het openbaar vervoer na 23u30?

Spread the love
 • 203
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  203
  Gedeeld
 1. ivan.de.block@telenet.be

  Je bent het stukje over vliegtuigen nog vergeten Sven.

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.