SOS Theo Francken

Dag Theo,

In een van je recentste tweets nam je écht wel een loopje met de Nederlandse taal. Als voorvechter zou je beter moeten weten. Niet getreud, wij zijn er om je te helpen.

Hieronder wat tips van Gijs Witdouck. Gratis nog wel 🙂

 1. Verwijswoord: welke groenen bedoel je? Specifieke groenen of alle groenen? In dat laatste geval is ‘die’ niet nodig en schrijf je beter ‘de’. 
 2. ‘Groenen’ Schrijf je met een kleine letter, behalve aan het begin van een zin (zoals deze). Zie https://woordenlijst.org/leidraad/16/5 voor meer informatie. 
 3. Lidwoord vergeten!
 4. Bezittelijk voornaamwoord vergeten.  
 5. Het woord ‘in’ kun je hier weg laten, tenzij je een specifiek moment in 2024 bedoelt? Of bedoelde je ‘tot en met’?  
 6. Lidwoord vergeten        
 7. ‘Schimp’ betekent ‘belediging’ of ‘beledigende spot’. Het lijkt erop dat de groenen en dat handjevol journalisten het wel degelijk zo hebben opgevat. Misschien bedoeIde je ‘grap’?”
 8. De afkorting ‘od’ is niet ingeburgerd en onduidelijk: bedoel je ‘op de’, ‘over de’, ‘omdat’…? Het is beter om dat voluit te schrijven om verwarring te voorkomen.     
 9. Beter gebruik je hier ‘zij’, gezien het over mensen gaat.
 10. Vervoegingsfout! Het gaat om de eerste persoon enkelvoud, dus is ‘ridiculiseer’ de juiste vorm. Gebruik het ezelsbruggetje ‘ik drink nooit thee’ om deze soort fouten te voorkomen. Het is natuurlijk wel grappig dat die emoj er vlak naast nogal bedenkelijk kijkt.
 11. ‘Bon’ is een Frans woord, en geen Standaard Nederlands. Beter gebruik je ‘maar goed’.              
 12. De woorden ‘er’ en ‘mee’ kun je hier perfect weg laten voor meer bondigheid.
 13. Hier schrijf je het wel juist! Goed zo, Theo, zo zie je maar dat je het soms toch kunt, als je een beetje je best doet.
 14. ‘Bewind‘ is hier een rare woordkeuze. Een regering staat niet echt ‘onder bewind’ van iemand. Misschien is ‘leiding’ hier beter, ondanks dat beide woorden sowieso feitelijk onjuist zijn in deze context?” 

Uiteraard zorgde de tekstvorm (een tweet) hier voor een beperking In het aantal beschikbare tekens, die ervoor zorgt dat je soms niet alles voluit kunt schrijven. Dat is in dit geval echter absoluut geen excuus, want zoals de tweet hieronder bewijst was het perfect mogelijk om alle genoemde verbeteringen door te voeren, door gebruik te maken van de (wel algemeen aanvaarde) afkorting ‘o.l.v.’ voor ‘onder leiding van’. Merk op: ‘Groen’ is hier wel met een hoofdletter geschreven, want hier gaat het om de naam van een organisatie. Zie voor meer informatie: https://woordenlijst.org/leidraad/16/6               

De tweet zoals hij had moeten (kunnen) zijn:                                                       

Enkel de groenen en een handjevol journalisten kunnen mijn opmerking over ‘quarantaine tot 2024’ niet zien als een grap over de formatie. Zij nemen het letterlijk en vinden dat ik de coronadoden ridiculiseer. Maar goed, ik wens de rest het beste in die regering o.l.v. Groen.

Lees ook http://www.sblog.be/nadenken/en-gaf-zijn-mening/aan-voor-en-tegenstanders-theo-francken-in-de-feiten/ ‘Theo en de talenknobbel’

Bron: twitter (Gijs Witdouck)

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.