Waar is de inhoud naartoe?

Ik plan de meeste berichten op mijn sociale media. Op zich betekent dit dat ik selecteer wat ik graag bediscussieerd wil zien. In wezen zou dat een moeilijke keuze moeten zijn, maar niets van dat alles. Al is niets ietwat overdreven, maar het inhoudelijke beestje heeft blijkbaar een serieuze lintworm te bekampen. Want in alle eerlijkheid vraag ik mij af waar al die inhoud blijft om over te discussiëren. Ik merk dat ook als ik wil bloggen. Het nut om een bepaalde beleidsmaatregel uit te spitten is zowat onbestaande. De reden hiervoor zweeft tussen dagelijkse onkunde, gebrek aan kennis en gebrek aan respect.

Wat ik nu ga schrijven, die oefening kan ik alle dagen maken en dat verontrust mij zeer.

1.    Onkunde

Er zijn voor –en tegenstanders van de Oosterweelverbinding. Op zich niets nieuws onder de zon, die tweespalt zal er altijd zijn. En beide overtuigingen hebben middelen om hun ongenoegen aan te kaarten. Wettelijke middelen ook.

Als de raad van state, nog maar eens, een politiek besluit richting de prullenmand verwijst, omwille van pure politieke onkunde, dan kan je toch onmogelijk de schuld bij de actiegroepen leggen. Sterker nog, misschien moet je het dossier juist wél bij de mensen van die actiegroepen leggen, omdat zij blijkbaar wél weten waarover ze praten.

Immers, als politieke beslissingen binnen het wettelijke speelveld genomen worden, dan is er geen aanleiding tot vernietiging van wat dan ook. Dat de realiteit de fictie heeft ingehaald blijkt uit het feit dat die vernietigingen een dagelijkse routine blijken te zijn voor de raad van state (dixit advocaat Cnudde).  En dat is op zijn zachtst gezegd terug te brengen tot pure onkunde.

Of is dat een gebrek aan kennis?

2.    Gebrek aan kennis

Kan er mij eens iemand, wie dan ook, uitleggen hoe je het als politieker klaarspeelt om uw eigen burgers te verplichten om langer te werken, voor minder pensioen? Ik meen het. Dat is een serieuze vraag. Hoe doe je dat?! Hoe krijg je dat ook uitgelegd?

“Hé gij daar, wij hebben geen werkbaar werk voor u, onze gezondheidszorg daalt alle dagen, je zal langer moeten werken en oh ja, je zal minder pensioen krijgen.” Kunnen de mensen die zulke circle of life beslissen nog slapen ’s nachts? Hoe doen die in hemelsnaam een oog dicht?

Ik vraag mij dat echt af.

Weten die überhaupt wel waar ze mee bezig zijn? Welke impact al die maatregelen hebben op gewone werkende burgers? Op een samenleving, de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen? Of zeggen die beleidsmakers gewoon fuck you, dat is uw probleem en niet het onze.

Is het gebrek aan respect dan echt zo groot?

3.    Gebrek aan respect

Dat is het in elk geval wel bij een figuur genaamd Descheemaecker. In 2014 werd hij door N-VA voorgedragen als Europees lijstduwer bij de Europese verkiezingen voor de partij, maar hij werd niet verkozen. Ik herhaal: “NIET verkozen. De burgers, u en ik dus, wilden hem liever niet aan het werk zien in dingen die ons aanbelangen. NIET!”

In oktober 2014 werd hij door de Vlaamse regering-Bourgeois benoemd als bestuurder van Vitrufin, de holding boven Ethias. Diezelfde maand werd hij eveneens bestuurder van de Vlaamse investeringsmaatschappij GimvEind 2014 werd hij tijdelijk voorzitter van het managementcomité bij de Hoge Raad voor Diamant , waar hij reeds onafhankelijk bestuurder was, en werd hij door de Vlaamse regering gekozen als voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn. In april 2015 werd hij vanwege de federale regering bestuurder bij de Europese Investeringsbank. In april 2016 werd hij door de voorzitter van EIB voorgedragen als bestuurder bij EIF, het Europees investeringsfonds.

Ondertussen kent u hem wel, de man die een gouden parachute ter waarde van één miljoen euro kreeg nadat hij wegens incompetentie werd ontslagen bij de NMBS, om dan namens de N-VA eind 2016 te worden voorgedragen als lid van, jawel, de raad van bestuur van de NMBS.

Welnu als je dacht dat hij daarmee de bodem had bereikt, dan heb je het mis. Meneer laat nu doodleuk weten dat hij niet wil gaan werken voor 229.000€ per jaar. Dat is dan zonder bonussen enzo.

What the fuck?!

Geen idee hoelang u daar voor moet werken maar ongehoord vind ik het alleszins wel. Nogmaals, hoe slapen zulke mensen ’s nachts?!

Maar misschien bestaat er een oplossing. Als Nva nu eens stappen onderneemt tegen zoveel gebrek aan respect voor de burgers, uit de mond van één van haar spreekbuizen. Dan schrikken andere spreekbuizen misschien, en gaan ze beseffen dat het toch beter is van enige kennis aan de dag te leggen. Wat op zich er dan weer zou kunnen zorgen dat kunde de onkunde komt te vervangen, en actiegroepen – opnieuw u en ik dus – het werk van politici niet meer moeten overnemen.

En als dat gebeurt, dan kan het eindelijk terug over inhoud gaan. Zeg nu zelf: “Zou dat niet fantastisch zijn?”

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.