Oorzaak en gevolg: “Het is de schuld van…”

Ik ga wat mensen laten verschieten: “Ja hij heeft gelijk als hij zegt dat ook de ouders schuld treffen.” Alles kent een oorzaak en een gevolg, en als de ouders daar niet waren geweest, dan had het kind vandaag nog geleefd. Waren er geen slachtoffers geweest. Rechtstreeks en onrechtstreeks. Oorzaak en gevolg.

In diezelfde redenering wordt het ook duidelijk dat de politieagent schuldig is aan de dood van dat kind. Ik ga er vanuit dat hij niet de intentie had om het kind te raken, misschien wist hij zelfs niet dat er kinderen aan boord waren. Maar hij schoot wel bewust op het voertuig. Had hij niet op het voertuig geschoten, maar bijvoorbeeld op de banden, dan had dat kind alvast niet doodgeschoten geweest. Waren er geen slachtoffers geweest. Rechtstreeks en onrechtstreeks. Oorzaak en gevolg.

De Koerden vormen een etnische minderheid in onder meer Turkije, Irak, Syrië en Iran. Ze hebben hun eigen taal en cultuur, maar kennen geen eigen grondgebied. Tot op de dag van vandaag erkent de regering van Turkije de Koerdische bevolkingsgroep niet als minderheid. Ergens in 1984 ontstaat er een oorlog tussen de Koerden en Turkije. Zonder die oorlog waren er minder vluchtelingen geweest. Minder slachtoffers geweest. Rechtstreeks en onrechtstreeks. Oorzaak en gevolg.

Rechts zette, binnen haar neoliberale visie, de grenzen open in Europa. Niet zozeer op zoek naar een sociaal Europa, waar samenleven de inzet zou zijn. Neen, ze deed dat met de inzet om loon –en arbeidsvoorwaarden op een natuurlijke manier te onderdrukken, door een mensenstroom te creëren van zij die weinig hebben en op zoek zouden gaan naar meer. Collateral damage heet dat dan. Over de grenzen heen. De heren en dames die dat toen beslisten wisten maar al te goed dat deze beslissing slachtoffers zou eisen. Rechtstreeks en onrechtstreeks. Oorzaak en gevolg.

Die mensenstroom is sindsdien, door rampen, oorlogen of gewoon omdat ze op zoek zijn naar een beter leven, extra toegenomen. De ontmenselijking van de mensen in die stroom ook. Politici spreken niet langer over vluchtelingen alsof het mensen zijn. Neen. Het zijn economische vluchtelingen, gelukszoekers, illegalen,… Doordat politici daar bovenop spreken in termen zoals opkuisen, de strijd aangaan en andere sharia veralgemeningen, is het vandaag bon temps geworden om apathisch te zijn als er nog maar eens mensen verdrinken tijdens hun zoektocht naar meer. Vermoord worden bij terugkeer. Gefolterd. Of doodgeschoten op ons grondgebied. De gebruikte krachttermen dienen een doel, en diegenen die ze gebruiken weten maar al te goed dat dit zal zorgen voor slachtoffers. Rechtstreeks en onrechtstreeks. Oorzaak en gevolg.

Ik ga opnieuw wat mensen laten verschieten: “Hij heeft absoluut ongelijk als hij zegt dat zijn minister geen schuld treft. Dat hij geen schuld treft.” Als ministers blijven zitten na aanslagen in Brussel, en het dan op de verbindingsofficier mogen steken, zorgde dat ervoor dat de grens van het aanvaardbare werd opgeschoven. Dat ministers blijven zitten nadat teruggestuurde, onschuldige, mensen vermoord werden zorgde ervoor dat de grens van het aanvaardbare werd opgeschoven. Enfin, we weten waar het opschuiven van die grenzen nu voor heeft gezorgd. De stelling bewijst zichzelf. Het opschuiven van grenzen zorgt voor slachtoffers. Rechtstreeks en onrechtstreeks. Oorzaak en gevolg.

Gisteren werd een grens opnieuw verschoven, en vandaag zal ik dat eens benoemen.

Bart De Wever heeft ongetwijfeld een kleine kreet van euforie geslaakt toen hij vernam dat een kind het slachtoffer werd. Niet zozeer omwille van de dood van dat kind, dat zal hij ongetwijfeld heel erg hebben gevonden. Echter, tegelijkertijd zal hij gedacht hebben: “Yes, dat zal anderen alvast afschrikken.” En dat kan goed zijn, dat er daardoor misschien wat minder naar hier komen. Maar een oplossing voor die mensen is dat alvast niet. Er zullen slachtoffers blijven vallen. Rechtstreeks en onrechtstreeks. Oorzaak en gevolg.

Hij had dus beter zijn mond gehouden, zoals hij dat op andere momenten ook beter had gedaan. Dat zijn normen en waarden die wij als samenleving koesteren. Empathie en de drang om te zoeken naar oplossing. Op die manier zullen er minder slachtoffers vallen. Rechtstreeks en onrechtstreeks. Oorzaak en gevolg.

Afsluiten doe ik met het delen van zes korte zinnen die ik ergens las, ze vatten het geheel mooi samen:

“We zijn mensen.
Mensen zijn niet onfeilbaar.
Ze maken domme keuzes, ze nemen domme beslissingen.
Dat loopt soms slecht af.
Er hoeft niet altijd een schuldige te zijn.”

Spread the love
 • 112
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  112
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.