Oplossing voor minder sociale onrust

Laat me beginnen met een uitdaging. Welke politieker durft, op federaal en/of gewestelijk niveau, volgende drie vragen stellen:

 1. Zou iedereen een hand willen opsteken aub?
 2. Zou iedereen die een onderneming heeft zijn hand willen laten zakken aub?
 3. Zou iedereen die een bezoldigd mandaat heeft binnen een onderneming zijn hand willen laten zakken aub?

Het beeld dat je dan zou krijgen is het antwoord op de volgende vraag: “Wie is de schuldige voor de sociale actie van vandaag?” Eens je die vraag hebt beantwoord besef je dat de lijn door te trekken valt tot veel van de sociale acties die worden gehouden.

Binnen de groep van tien zou er sociaal overleg moeten plaatsvinden. Maar stel je nu eens zelf in de plaats van een werkgever. Je weet dat zonder akkoord de regering het sociaal overleg zal overnemen, en dat die zelf vol werkgevers zit. Veel heb je dus niet om je druk over te maken. Waarom zou je op een serieuze manier onderhandelen?

Diezelfde politiekers hebben onze index uitgehold. Het enige gevolg dat iedereen eigenlijk zou moeten kennen is het volgende: “Als de index springt, dan heb je koopkrachtverlies.” Dat maakt dat eender welk sociaal overleg in verband met koopkracht steevast begint bij de zekerheid van inleveren. Eens je dat beseft weet je dat de term ‘bovenop de index’ eigenlijk fout is. Het eerste stuk van het sociaal overleg gaat immers over het proberen vermijden van een koopkrachtvermindering.

Bovendien zijn het opnieuw de politici geweest die de afgelopen jaren een stagnering van het overleg hebben veroorzaakt, terwijl de economische context er een was waarin meer mogelijk was. Waarin een eerlijke herverdeling mogelijk was. Mogelijk is.

Politici zijn dus, opnieuw, de oorzaak van de sociale onrust van vandaag. Zij zijn de schuldigen. Op hen moet je kwaad zijn.

Maar de verandering is makkelijk, omdat de oplossing simpel is. Depolitiseer het sociaal overleg. Stop met die betaalde cumul. Laat politiek over aan politiekers, en het sociaal overleg aan werkgevers en werknemers.

Dan krijg je terug sociaal overleg. Dat is dé oplossing.

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.