Orlando: killing in the name of

Vijftig mensenlevens die eindigen. En met hen tientallen andere levens die werden verwoest. Woorden schieten te kort, er bestaan geen omschrijvingen voor zulke gruwelijke daden. Maar de tragedie die zich nadien afspeelde, die tartte toch alle verbeelding.

Vandaag zouden we moeten zeggen: wij zijn allemaal homo’s. Zowat alle minderheidsgroepen in de wereld hebben bloeddorstige vijanden: religieuze fanatici, rechts-extremisten, links-revolutionairen, reactionairen, onwetenden, achterlijken, et cetera. Maar de collectieve verontwaardiging blijft voorlopig uit.

Misschien zijn daarom de beleidsmakers nog wel de grootste vijanden van al?

Killing in the name of Islam

Één van de grootste anti-islam predikers in de VS was er gisteren als de kippen bij om de slachtpartij te reduceren tot wat hij omschrijft als: “De waanzin van de islam.” Mij ontgaat de waanzin van de recuperatie telkens weer. Want laten we gewoon eens de proef op de som nemen. Hierna het lijstje met de 12 meest homofobe landen en hun geloof:

 • Nigeria: Christenen – Islam 50/5
 • Uganda: 84% Christenen
 • Zimbabwe: bronnen spreken van 50% tot 75% Christenen
 • Saudi Arabië: Islam
 • India: 80% Hindoeïsme
 • Honduras: 97% Rooms-Katholiek
 • Jamaica: 65.3% Christenen
 • Senegal: 94% Islam
 • Afghanistan: Islam
 • Iran: Islam
 • Letland: 58% Lutheranen, 24% Rooms-katholiek
 • Sudan: Islam

Letland kan sinds 2004 pronken met een lidmaatschap in de EU. En dat voor een land in de top 12 van meest homofobe landen.In 2006 besliste de stad Riga dat de Gay Pride parade niet mocht door gaan, de minister van binnenlandse zaken weigerde eveneens zijn toestemming te geven. Ondanks het verbod kwamen een 50-tal holebi activisten samen en hielden in plaats van een parade een tolerantie dienst in een lokale Anglicaanse kerk. Honderden neonazi skinheads, ultranationalisten en leden van de orthodoxe kerk vielen de holebi’s nadien aan, ze bekogelden hen met eieren, stenen en zelfs met menselijke uitwerpselen. De 70-jarige president zei in een interview, op 18 december 2015, dat homoseksualiteit een “keuze” is en dat deze geaardheid niet “opgedrongen en geopenbaard” moet worden. Ook noemde hij de EuroPride, die dit jaar in de Letse hoofdstad Riga gehouden wordt, een “doodlopende weg”. Volgens Berzins, die sinds 2011 president is van het land, is het onverstandig om homoseksuelen aandacht te geven. “Ze kunnen dan medelijden krijgen van anderen, iets wat ze alleen maar sterker maakt,” aldus Berzins. En toch blijft Letland lekker bij de EU.

Ook in Frankrijk is er ruimte voor homofobie. Julien Rochedy – de 25-jarige jeugdleider van het Front National – heeft in een radioprogramma gepleit voor de invoering in Frankrijk van een anti-homowet naar Russisch model. Hij noemt berichten over toenemend geweld tegen LHBT’s in Rusland ‘complete onzin’. In Oekraïne krijgen homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en sympathisanten de raad om dit jaar geen Mars voor Gelijkheid te organiseren, want dan riskeren ze een enorm bloedbad. De bedreigingen komen van een grote groep neonazi’s die steun krijgen van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. In Roemenië verzamelde de Roemeense Orthodoxe Kerk, in samenwerking met enkele homofobe en conservatieve groeperingen, 1, 2 miljoen handtekeningen met als doel het homohuwelijk wettelijk te laten verbieden. Vandaag blijkt dat men al 3 miljoen handtekeningen heeft. En in maart van dit jaar stemde Slovenië nog tegen het homohuwelijk.

Rusland en Polen staan ondertussen ook bekend voor het mishandelen, tot zelfs doodslaan, van mensen uit de LGBT-gemeenschap. Rusland zit – niet echt een verrassing – bij de zwakste Europese landen (8 procent) maar is zelfs ondanks z’n anti-homowetten niet de slechtste leerling van de klas. Azerbeidzjan scoort amper 5 procent. Ook Armenië (9%), Oekraïne (10%) en Turkije (12%) doen het erbarmelijk slecht.

Om de oefening even af te maken:

 • Frankrijk: 64% Christenen
 • Polen: 90% Christenen
 • Rusland: op de 140 miljoen inwoners schat men dat er 100 miljoen Russisch-orthodoxe christenen is

Je hoeft dus geen Moslim te zijn, om homofoob te zijn. Maar je moet blijkbaar wel een beleidsmaker zijn om het toe te laten, tot zelfs in de meest extreme vormen. En dat zowel in je eigen land als in ons democratische Europa.

Killing in the name of the NRA

Obama maakte van zijn kant dan weer dankbaar gebruik om, nog maar eens, een sneer te geven naar de NRA. Hij zei: “Het maakt eens te meer duidelijk hoe makkelijk het is om in Amerika aan verwoestende wapens te komen.” Niet dat de mens ongelijk heeft natuurlijk. Maar toch. Alsof dat de oorzaak is van de slachtpartij?

Hieronder een overzicht dat je vandaag kan terugvinden op de website van de LA Times. Mass shootings, zoals ze dat ginder noemen, vinden al decennia plaats en zullen inderdaad blijven plaatsvinden zolang men aan die wapenwet niets wil, of kan, veranderen.

16b41254-5b35-497e-92f9-cb5b68703185

Maar de wapenwet is natuurlijk niet de hoofdzaak, die ligt immers elders.

Het homohuwelijk in de Verenigde Staten van Amerika werd voor het eerst mogelijk in de staat Massachusetts in 2004, geleidelijk aan gevolgd door meer staten. Eerder was Vermont in 2000 de eerste staat die geregistreerde partnerschappen invoerde. Weet je dat er in 2014 in de VS nog steeds acht staten waren die antihomomaatregelen hebben vergelijkbaar met die in Rusland? Leraren mogen volgens deze ‘no homo promo-ban’ homoseksualiteit in de klas niet in positieve zin bespreken, of er zelfs helemaal niet over praten.

Geleidelijk aan werd het homohuwelijk in steeds meer staten toegestaan, terwijl in andere staten, al dan niet na wetswijzigingen, het homohuwelijk verboden was. Na veel rechtszaken werd de kwestie behandeld door het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, dat op 26 juni 2015 oordeelde dat de afzonderlijke staten het homohuwelijk niet mogen verbieden.

Nog geen jaar later komt Puriteins Amerika echter weer met discriminatie-wetten op de proppen. Volgens de nieuwe ‘toiletwet’ moeten transgenders op basis van hun geboortegeslacht openbare toiletten en kleedkamers gebruiken. Wie als man geboren is en later als vrouw door het leven gaat, moet toch naar het mannentoilet. North Carolina is de eerste staat die een dergelijke wet doorvoert, al zijn er ook in andere Amerikaanse staten anti-lgbt-wetten van kracht. De wet werd in maart aangenomen door de Republikeinse gouverneur Pat McCrory. Die zou lokale overheden daarnaast verboden hebben om wetten door te voeren die de emancipatie van de LGBT-gemeenschap bevordert. “Er zijn nu al bijna 200 van anti-homowetten ingediend, in 44 van de 50 staten”, zegt Sarah Warbelow, directeur juridische zaken van homo-organisatie Campaign for Human Rights. “De meeste daarvan worden uiteindelijk niet aangenomen, maar de weerzin die er uit blijkt, is enorm teleurstellend.”

Killing in the name of…

De waanzin komt er omdat er een gedoogbeleid is ten aanzien van discriminatie. Misschien vinden beleidsmakers homofobie ook wel “relatief”? Ik vind de recuperatie waanzin, net zoals het uitblijven van een echte reactie.

Want wat er ook van zij, nergens hoor ik sterke uitspraken, of zie ik daden die woorden kracht moeten bijzetten als het gaat om een collectieve veroordeling van de dagdagelijkse discriminatie. Nergens in Europa zie ik initiatieven jegens de homofobe landen om de discriminatie aan banden te leggen.

En net daarom had Obama, althans opnieuw wat mij betreft, anders moeten reageren gisteren. Hij had North Carolina de mantel moeten uitvegen, net zoals al die andere onmensen met hun anti-homo voorstellen. Hij zou volop de strijd moeten aanbinden voor gelijke rechten en tegen de discriminatie.

En dat weigeren te doen, zelfs nadat jonge mensen van het leven werden beroofd, dat is voor mij onbegrijpelijk. En voor iedere mens op deze planeet zou dat onaanvaardbaar moeten zijn ook.

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.